:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 11. 09:02

Itt a Sun új, nyílt forrású alkalmazásszervere

Megérkezett a Sun nyílt forrású alkalmazásszerverének, a GlassFishnek a legújabb, v3 változata, amely egyben a Java EE 6 referenciaimplementációja is egyben. A Sun bemutatta a NetBeans 6.8-at is, amely fel van készítve a Java EE 6 újdonságaira.

Hosszas bétatesztelést követően végre megjelent a Sun-féle nyílt forrású GlassFish v3 alkalmazásszerver, illetve az arra épülő GlassFish Enterprise Server v3, amely a kereskedelmi változat. A GlassFish v3 fejlesztését ugyan a Sun tartotta kézben, de számos hozzájárulás érkezett más iparági szereplők (pl. Oracle, Red Hat), valamint a nyílt forrású közösség részéről.

Nyílt forrású Java EE 6 alkalmazásszerver

A GlassFish v3 legfontosabb újdonsága a teljes modularitás, amelynek köszönhetően a platformnak csak azon komponensei töltődnek be és indulnak el, amelyekre az alkalmazásoknak szüksége van. A vállalat szerint ezzel jelentősen lecsökkent a rendszer indulási ideje és erőforrásigénye is. A modularitás lehetővé tette emellett egy külön web profil létrehozását, amelyet kimondottan a webes alkalmazásokhoz optimalizáltak és nélkülözi a teljes vállalati alkalmazásszerver esetlegesen szükségtelen moduljait. A Sun reményei szerint a web profil segítségével sikerült visszacsábítania azokat a webfejlesztőket a Javához, akik korábban a platform monumentalitása és terjengőssége miatt váltottak PHP-re vagy Springre.

A Sun saját mérési szerint a GlassFish v3 kétszer gyorsabban indul el elődjénél, a v2-nél, web profil használata estén a különbség azonban háromszoros is lehet. Menedzselhetőség terén is sokat lépett előre az alkalmazásszerver, a Sun közleménye szerint a GlassFish v3 viselkedése elődjénél sokkal mélyrehatóbban monitorozható, támogatja a szolgáltatások elérhetőségének (service availability) figyelését a mod_jk-n keresztül, a modulok frissítése, menedzselése, illetve patchek kezelése pedig elérhető a GlassFish Update Centerben.

A GlassFish v3-on nem csak Java-alkalmazások futtathatók, a platform támogatja többek között a JRuby/Jrails, Jython/Django, Scala/Lift, PHP, szerveroldali JavaScript, illetve a Groovy/Grails nyelveket is. A Jython- és Jruby-alapú alkalmazások natívan, külön Java Servlet konténer nélkül futhatnak.

A GlassFish v3 és a ráépülő GlassFish Enterprise Server v3 technikailag szinte teljesen megegyeznek, a különbség csupán annyi, hogy a vállalati verzió felhasználói szerverenként 999 dolláros előfizetési díjért cserébe gyorsabban megkapják a hibajavításokat, biztonsági frissítéseket és más patcheket, amint elérhetővé válnak.A GlassFish Enterprise Server v3 elérhető a Sun weboldalán, a nyílt forrású változat pedig letölthető a GlassFish projekt weboldaláról.

NetBeans 6.8

A GlassFish v3 mellett a Sun kiadta a NetBeans intergrált fejlesztői környezet 6.8-as változatát is, amely a világon elsőként támogatja a Java EE 6-ot. A NetBeans 6.8 emellett a korábbinál kiterjedtebb támogatást biztosít a PHP-fejlesztésekhez is, például a PHP 5.3 és a Symfony keretrendszer révén, de fejlődőtt a C/C++ profilírozás, illetve még több lehetőséget kapnak a JavaFX-fejlesztők. A NetBeans persze továbbra is támogat más nyelveket is, például PHP-t, Pythont, Rubyt, Groovyt vagy JavaScriptet.

A NetBeans 6.8-ban még szorosabb az integráció a Sun közösségi fejlesztési terével, a Kenai-jal, ami lehetővé teszi a felhasználók számára hogy közvetlenül a fejlesztői keretrendszerből indítsanak új projekteket, korábban megosztott forráskódokat töltsenek le és böngésszenek, illetve a Bugzillában nyomon kövessék a hibákat. A Kenai felhasználói profiljaival is összedrótozták a NetBeanst, így a felhasználók közvetlenül a keretrendszerből tarthatják a kapcsolatot a Kenai többi fejlesztőivel, chatelhetnek, szerkeszthetik a wikiket és írhatnak a levelezőlistákra. Az integrált fejlesztői keretrendszer Windows, Linux, Mac OS X és Solaris operációs rendszereken fut és ingyen letölthető. A NetBeans 6.8 újdonságairól részletesen itt lehet olvasni.

Mit hozhat a jövő?

Az Oracle a Sun bekebelezésének küszöbén áll. Noha a tényleges felvásárlás még nem történt meg, a cég egy dokumentumban már részletezte, milyen jövő vár a Sun szoftvereire az integráció uitán. Mivel a GlassFish és a NetBeans is olyan termék, amelynek az Oracle oldalán van versenytársa, egyelőre úgy tűnik, mind a kettő megmarad. A GlassFish a tervek szerint továbbra is a Java EE referenciaimplementációjaként él tovább és az Oracle a NetBeanset is meg akarja tartani önálló termékként. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az Oracle jelenleg is két különálló, ingyenes fejlesztői környezettel rendelkezik, a JDeveloperrel és az Enterprise Pack for Eclipse-szel és a cég világossá tette, a stratégiát a JDeveloperre alapozza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.