Szerző: Koi Tamás

2009. december 10. 10:03

Operátorokat és mobilgyártókat környékez az Opera

A mobiltelefon-gyártókon és az operátorokon keresztül próbálja népszerűsíteni különböző mobilos böngészőszoftvereit a norvég Opera Software.

A cég a héten elérhetővé tette partnereinek a több platformmal kompatibilis UI (user Interface) keretrendszerét, valamint az OEM-ek számára mostantól hozzáférhető az Opera Mobile 10 végleges változata. A fejlesztők szerint az új felhasználói felület előnye, hogy rendkívül könnyen integrálható gyakorlatilag minden, internetezésre képes mobiltelefon szoftverkörnyezetébe.

Az Opera az új UI framework mellett az OEM-ek, azaz a készülékgyártók részére elérhetővé tette az Opera Mobile legújabb, 10-es verzióját. A program Android, BREW, Windows Mobile és Symbian S60 platformokra érhető el. A program a nagyközönség számára egyelőre csak béta változatban érhető el, Symbian és Windows Mobile platformokra.

Az új Opera Mobile a megtévesztésig hasonló a vállalat másik mobilos böngészőjéhez, az Opera Mini 5-höz, mely egyébként mindmáig a legnagyobb felhasználói táborral rendelkezik (az 5-ös verzió egyébként ennél a programnál is csak béta változatban érhető el). A böngésző Java-alapú kisebb testvéréhez hasonlóan támogatja a füleket és a főlapon elérhető a speed dial funkciónak nevezett mozaikos elrendezés. A program portré és tájkép tájolásban egyaránt működik és kompatibilis mind az érintőkijelzős mind a billentyűzetes okostelefonokkal.

Az Opera Mobile 10 a fejlesztők ígérete szerint a korábbi verzióknál jelentősen gyorsabb lett, nem csak az oldalak betöltődését, hanem a scrollozást és a zoomolást tekintve is. A programba belekerült az Opera Minit igazán népszerűvé és különlegessé tevő Opera Turbo is, mely lényegében nem más, mint egy proxyalapú böngészőmotor, melynek bekapcsolásakor a program az Opera szervereiről tölti le az előre renderelt - és betömörített - oldalakat, ezzel jelentősen spórolva a sávszélességgel és az adatmennyiséggel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról