Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Kartellvád a katódsugárcsöves kijelzők piacán

Bodnár Ádám, 2009. november 27. 11:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Európai Bizottság szerint a katódsugárcsöves képernyőgyártók összefogtak az árak összehangolása érdekében, hogy az egyre inkább utat törő LCD- és plazmakijelzők szorításában se kelljen azokat túlságosan alacsony áron adniuk, a technológia túlhaladottsága ellenére sem.

hirdetés

A Bizottság 2007-ben fogyasztói bejelentések után indított vizsgálatot összesen öt gyártónál, a Philips mellett állítólag az LG-nél, a Chungwa Picture Tubes-nál, a Matsushitánál, illetve a Toshibánál. A gyártóknak két hónapja van, hogy írásban reagáljanak az Európai Bizottságnak, ezt követően szóbeli meghallgatásra is sor kerülhet, amennyiben az szükséges. Legrosszabb esetben a cégeket akár éves forgalmuk 10 százalékára is büntethetik, mivel a kartell a versenyjogi előírások legsúlyosabb megsértésének számít. Európában kartellügyben eddig a legnagyobb bírság 896 millió euró volt, amelyet a francia Saint Gobain autóüveg-gyártónak kellett kifizetnie 2007-ben.

Noha az LCD-k és plazmák már régóta átvették az uralmat a monitorok és tévék piacán, a gyártóknál a mai napig készülnek katódsugárcsövek, amelyeket főleg kelet-európai és az ázsiai piacra szánt olcsó tévékbe építenek be. A Bizottság a monitorokba és tévékbe szánt katódsugárcsöves kijelzők piacán egyaránt vizsgálja az árfixálás nyomait és a két ügy egymástól függetlenül zajlik, mondta el Jonathan Todd, a versenyügyi főbiztos szóvivője.

A Bizottság a nyáron egy másik ügyben már hivatalosan panaszt emelt az LG Display és a Philips ellen, az LCD-panelek piacán elkövetett kartell vádja miatt. A Philips akkor azt közölte, ő maga nem érintett az ügyben, csak mint az LG-vel között vegyesvállalat résztulajdonosa, amelyből azonban azóta már kiszállt a holland cég. További vállalatoknak is szerepelniük kell az ügyben, hiszen összejátszásról van szó. A Bizottság mindössze annyit közölt, néhány vállalatnak küldték ki hivatalos kifogásaikat.

Az európai ügynek rengeteg muníciót adott, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma hosszas vizsgálódást követően tavaly novemberben 400 millió dollárra büntette az LG Displayt, és 120 millióra a Sharpot az LCD-panelek piacán történő kartellezés miatt, valamint néhány felelős vezető is hűvösre került.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.