Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 24. 15:22

Sinofsky: a Windowst fejleszteni nagy felelősség

Akik nyomon követték az előző generációs asztali Windows, a Vista fejlesztését és a Windows 7 életútját, láthatták, hogy Steven Sinofsky irányítása alatt mennyire megváltozott minden. A Vistából sok előzetes szivárgott ki, már évekkel a megjelenés előtt is, a Windows 7-et viszont csak akkor mutatta meg a Microsoft, amikor tulajdonképpen már készen volt.

A túl sok kiszivárgó információ káros

A változás persze tudatos. Steven Sinofskyt 2006-ban bízták meg a Windows fejlesztésének felügyeletével. A szakember a CNet News.comnak adott interjújában elmondta, ha egy termékről túl korán túl sok információ kerül ki, az inkább káros mint hasznos a fejlesztésre nézve, még akkor is, ha a siker érdekében szükség van a tesztelők visszajelzéseire.

\"Mindenki kíváncsi rá, mi jön legközelebb\", de túl korán beszélni rossz dolog ami frusztrációhoz vezet, mondta Sinofsky. \"Egy fejlesztőknek szánt nightly buildre érkezett reakciók senkinek se hasznosak\" - folytatta a szakember, aki szerint az éttermek konyhájába sem megy be senki megkóstolni a félig elkészült krumplit. \"Nehéz elképzelni, mit akar valaki megnézni egy készülő termékben. Én sem akarom egy mozifilm vágatlan változatát megnézni, arra vagyok kíváncsi, amit a rendező megálmodott\" - mondta.

\"\"

A Windows 7 fejlesztésekor nagyon vigyáztak a Microsoftnál, nehogy idő előtt kiszivárogjanak az előzetesek, a Vista esetében ugyanis a szoftver rossz híréért jórészt azok a fejlesztői változatok voltak a felelősek, amelyek kikerültek az internetre és persze lassúak, bugosak voltak, a felhasználók pedig ez alapján vontak le következtetéseket a végleges termékről. A most kiadott operációs rendszert épp egy éve, a 2008 novemberi Professional Developers Conference-en mutatta meg először a Microsoft, amikor az már majdnem kész volt. Ugyanez a helyzet az Office 2010-zel, a nyilvános béta csak most indult el, néhány hónappal a végleges változat tervezett érkezése előtt. Sinofsky szerint semmi értelme a nagyközönség reakciókat gyűjteni, amikor a szoftver még csak félkész állapotban van. \"Nem kellenek egy képernyőképre adott visszajelzések.\"

[+] Miért bukott meg a Windows Vista?

Persze nem szabad azt hinni, hogy a Microsoftnál a fejlesztések irányát nem befolyásolják a vevők igényei. A vállalati szoftvereknél részben a legnagyobb ügyfelek és felhasználók visszajelzései szolgáltatják a kiindulási alapot a jövőbeli irányvonalakhoz, de emellett már a fejlesztések korai szakaszában is vannak olyan külsősök, például egy-egy területen MVP, azaz Most Valuable Professional címet elnyert szakemberek, akiknek kikéri a véleményét a cég az egyes képességekkel kapcsolatban.

Megérzései helyett a számokra hallgat

Sinofsky szerint hatalmas felelősség a Windows fejlesztése és ezzel a csapat tagjai is tisztában vannak, ugyanis nincs még egy szoftver a világon, amit ennyien használnának. Éppen ezért a fejlesztési folyamat során nincs helye az érzelmeknek, Sinofsky csak konkrét adatok alapján hajlandó egy képesség implementálásáról dönteni, nem érdeklik vélemények, megérzések vagy példatörténetek. Korábban a Microsoft is elkövetett ilyen hibákat, ismerte el Sinofsky konkrét példák említése nélkül, egyes szoftverek képességei úgy alakultak ki, hogy a fejlesztők megkérdezték közeli barátaikat, mit gondolnak. \"Megkérdezed a tíz barátodat, akik mind a Fry\'s-ba [számítástechnikai üzlethálózat] járnak és otthon rakják össze saját PC-jüket, és ez alapján döntjük el, mi kerüljön be a termékbe?\"

A Microsoft mostanra azt a modellt követi, hogy valós használati körülmények között gyűjti és tanulmányozza a felhasználók szokásait, és ezekből néha meglepő kép rajzolódik ki. Sinofsky példaként említette, hogy még mindig sokan használják windowsos PC-jüket VGA felbontásban, pedig a fejlesztők úgy gondolták, ilyen alacsony felbontást ma már senki se használ és nem is kell azzal foglalkozni, hogy jelenik meg a Windows.

Windows 8: 2012

Közben netszerte elkezdtek pletykák terjedni a Windows 8-ról és 2012-es elérhetőségéről. Hogy a Microsoft következő operációs rendszere 2012-ben esedékes, az egyébként nem újdonság, a szerverváltozatból ugyanis három évente jelenik meg új verzió és a következő épp 2012-ben esedékes. A Vista késése után a Microsoft is közölte, a jövőben szeretne visszatérni a hároméves termékciklushoz. Sinofsky a CNET riporterének egyáltalán nem volt hajlandó beszélni a következő Windowsról, szó szerint teljes csendben maradt, míg a következő kérdés el nem hangzott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról