Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 19. 14:03

Itthon is bemutatkozott az Oracle Database 11g R2

Magyarországon is elrajtolt az Oracle új adatbázisa, a 11g R2, amelyet átfogó szoftverkínálatával együtt egy egész napos rendezvényen mutatott be a cég. A tegnapi Oracle Day vendége Charles Philips, a vállalat elnöke volt, aki vázolta a cég akvizíciókra építő növekedési stratégiáját.

Faltól falig Oracle

Az Oracle az elmúlt öt év során több mint 23 milliárd dollár értékben mintegy 60 céget vásárolt fel különböző területeken, legyen szó biztonsgi megoldásokról, köztesszoftverekről, iparági specifikus szoftverszállítókról vagy üzletialkalmazás-gyártókról. Az Oracle víziója, hogy egyedül az iparágban teljes megoldásokat nyújtson, amit a Sun bekebelezése tesz lehetővé, ezáltal a cégnek saját processzora, szerverei, tárolói, operációs rendszere, köztesszoftvere és alkalmazásai is lesznek. Jelenleg a vállalati informatikai rendszerek sok komponenst tartalmaznak különféle szállítóktól, amelyeket aztán minden esetben egyedileg kell összehangolni, például drága tanácsadók bevonásával. Az Oracle egy olyan vállalattá kíván válni, amely előre épített, integrált és tesztelt rendszereket tud szállítani, amiket a cégeknek már csak használatba kell venni.

\"Úgy tűnhet az önök számára hogy világuralomra törünk\" - zárta előadását Philips. \"Pontosan ezt tesszük.\" Egy hardverszállító bekebelezése elkerülhetetlen volt az Oracle számára - vélekedett aztán egy tegnapi szűk körű beszélgetésen Mark Townsend, az Oracle adatbázis termékfejlesztési vezetője, noha az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez beadott dokumentumok tanúsága szerint az Oracle kezdetben csak a Sun szoftverrészlegét szerette volna megkaparintani. Townsend és a vállalat hivatalos érvelése szerint a saját hardverplatform révén az Oracle sokkal több információval rendelkezhet arról, ügyfelei milyen konfigurációkat is használnak valójában és ezáltal könnyebbé válik a teljesítményoptimalizálás, a komponensek integrációja és a fejlesztés. Philps példaként említette a Sunnal közösen fejlesztett Exadata V2 rendszert, amely egy integrált megoldás tranzakciókezelési- és adattárház-platform.

11g R2

Az Exadata első változatát még a HP-vel közösen fejlesztette az Oracle, a tavaly bemutatott rendszeren még az Oracle Database 11g futott. Az új változat hardverét már Sun szerverek és tárolók adják, de a szoftverháttér is fejlődött, a gépen az adatbázis R2 változata található meg. A látványos teljesítménynövekedés Townsend szerint részben a hardverek fejlődésének (Nehalem processzorok, flash memória), részben pedig az adatbázisban található fejlesztéseknek köszönhető. Ezek között említette Townsend, hogy az új rendszer már figyelembe veszi azt, hogy a pörgő merevlemezek peremén érhető el a legnagyobb írási és olvasási sebesség, ezért a sűrűn használt adatokat ide helyezi.

Szintén fontos újítás a 11g R2-ben a korábbinál fejlettebb adattömörítés, amelynek alapja az adatok oszlop szerinti tárolása. Townsend szerint ezzel a képességgel akár felére, harmadára csökkenthető az adatbázis igényelt tárterület, így a felhasználók elhalaszthatják a tárolóik bővítését, cseréjét. A szakember emellett az adatbázis \"öngondoskodó képességét\" emelte ki, a 11g R2 a futtatott feladatok alapján javaslatot tud tenni az adminisztrátornak az optimális beállításokra.

Az Oracle adatbázis jövőjét firtató kérdésünkre csak általános választ kaptunk. Egyelőre nem lehet tudni, milyen képességek kerülnek a Database 12-be, de a fő csapásirányt az ügyfelek visszajelzései alapján a nagyobb biztonság, jobb skálázhatóság és rendelkezésre állás, menedzselhetőség, integrálhatóság. Az új Oracle adatbázis az eddigi gyakorlat alapján 2011 körül várható, addig a 11g R2 elterjesztésére koncentrál a vállalat. Az ügyfelek túlnyomó többsége ma még 10g R2-t futtat, Townsend szerint nagyjából egy évbe telik, mire a 11g R2 eléri az 50 százalékos arányt az installált bázison.

Az Orace Database 11g R2 egyelőre csak Linux/x86 és Solaris/SPARC platformon érhető el, de fél éven belül jön a többi változat is, vagyis az AIX és HP-UX verzió, végül a Windowson futó kiadás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról