Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 18. 15:49

Elrajtol a Microsoft cloudja

A héten zajló Professional Developers Conference rendezvényen elrajtolt a Microsoft nyilvános cloud-platformja, az Azure.

Windows Azure, a felhő operációs rendszere

Elkészült a Windows Azure és a SQL Azure végleges kódja, amelyet egyelőre a technológiai előzetesben résztvevők használhatnak csak, január 1-én azonban bárki elérheti, februártól pedig elindul a fizetős kereskedelmi szolgáltatás. Az Azure a tavalyi PDC-n mutatkozott be, a Microsoft platformja lényegében a cloud operációs rendszere, amely a vállalatoknál telepített Windows Serverek, SQL Serverek, SharePoint Serverek és a vállalati szoftverinfrastruktúra más komponenseinek szolgáltatásait nyújtja, azaz a szoftverek ugyanúgy futnak a cloudban mintha csak a szomszéd szobában működő szerveren lennének.

Az Azure-re a Microsoft jól ismert, jól bevált fejlesztői eszközeivel lehet szoftvereket készíteni,a Visual Studióhoz meg is jelent az Azure Tools kiegészítő, illetve elérhető az API-kat, segédeszközöket, dokumentációkat és kódmintákat tartalmazó Azure SDK is. Az Windows Azure-on persze nem csak a .NET-nyelvekben írt alkalmazások futhatnak, Java (+Tomcat) vagy akár PHP (+MySQL) is használható, fejlesztői eszközként pedig Eclipse-et is be lehet vetni.

A cloud adatbázisa

Ahogy a Windows Azure a cloud operációs rendszere, a SQL Azure a cloud adatbázisa. Az Azure-be korábban egy SQL Server-alapú, de korlátozott funkcionalitású adatbázist képzeltek el a Microsoft-mérnökök, azonban a technológiai előzetes keretén belül beérkezett visszajelzések alapján úgy döntöttek, kiterjesztik a képességeit. A SQL Azure funkcióit tekintve lényegében egyenértékű egy telepített SQL Serverrel, az egyedüli lényeges különbség a sebesség, hiszen a SQL Data Services az internetes felhőben fut.

A SQL Azure támogatja a tárolt eljárásokat, triggereket, kompatibilis a Visual Studióval, az ADO.Net-tel és az ODBC API-val is, az összes meglevő fejlesztői és felügyeleti eszközzel, csakúgy mint a SQL Server. A felhő adatbázisa elérhető SQL Server Management Studióból, a SQL Azure Explorer kiegésztő segítségével Visual Studióból is. A SQL Azure a SQL Server által is használt TDS protokollon keresztül érhető el. Mivel ez nyilvánosan hozzáférhető, a SQL Azure-t nem csak az Azure-re fejlesztett, .NET-nyelvekben megírt szoftverek tudják használni, hanem lényegében bármilyen alkalmazás, bármilyen platformon, bárhol a világon. A kapcsolódási string megváltoztatásával bármilyen meglevő alkalmazás egyszerűen rákapcsolható a SQL Azure-re.

A szolgáltatás

Cloud-szolgáltatásainak sikerre viteléhez a Microsoft eddig két hatalmas amerikai adatközpontot épített Chicagóban és San Antonióban, de 2010-ben két hasonló létesítmény épül Európában (Amszterdam, Dublin) és Ázsiában (Hong Kong, Szingapúr) is. Az adatköpontok között valós idejű replikáció működik, ezzel biztosítva a lehető legmagasabb rendelkezésre állást. A redmondi cég az Azure platformon működő alkalmazások elérhetőségére 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállal, míg a tárolt adatok esetében 99,9 százalékost. Az Azure-szolgáltatások állapota folyamatosan nyomon követhető a Microsoft weboldalán.

A Windows Azure a Windows Server technológián alapuló platform, azonban az implementációja egyszerűen nem teszi alkalmassá arra, hogy azt az ügyfelek helyben használják, például mert erősen épít a Microsoft globális elosztott szerverfarmjára és eleve úgy alakították ki, hogy több \"bérlőt\" is kiszolgáljon. Így a Microsoft - kezdetben legalábbis - csak szolgáltatóként jelenik meg a cloud-piacon, ugyanakkor a Windows Azure működését lehetővé tevő megjelenő innovációk egy része bekerül a Microsoft alkalmazásplatformjába és menedzsment-eszközeibe, vagyis a Windows Serverbe és a System Center termékekbe, amelyeket a vállalatok helyben telepíthetnek és használhatnak.

Virtuális gépek a felhőben

A fejlesztések persze nem állnak le. Bob Muglia, a Microsoft szervertermékekért és fejlesztői eszközökért felelős részlegének vezetője a PDC-n bejelntette a Windows Server AppFabric bétaváltozatát, amely lényegében a korábban .NET Servicesként ismert Service Bust és Access Controlt tartalmazza, valamint a Dublin kódnevű alkalmazásszervert és a Velocity kódnevű gyorsítótárat. Az AppFabric végleges változata 2010-re készül el. Muglia emellett elmondta, jövőre már teljes Windows Server virtuális gépeket lehet majd futtatni az Azure-ön, az Azure Storage blobokat pedig NTFS fájlrendszerként is el lehet érni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról