Szerző: Koi Tamás

2009. november 12. 15:45

Kontaktlencsékben a jövő kijelzői?

Meglehetősen bizarr módját vizsgálják a kontaktlencsék felhasználásának egy amerikai egyetemen - kutatók egy csoportja mini LED-eket épített a műanyag lencsébe, ezzel állításuk szerint megtették az első lépést a kontaktlencsékbe épített kijelzők irányába.

A kijelzővel ellátott kontaktlencse ötlete a Washingtoni Egyetem kutatási projektjét vezető tudós, Babak Parviz fejéből pattant ki. A kutató úgy látta, a mobiltelefonok használatát a mai napig a relatíve kisméretű kijelző teszi nehézkessé, éppen ezért valamilyen módszerrel érdekes lehet a kijelző képét közvetlenül a szembe vetíteni. Az elképzelések szerint a képet úgy látná a viselő, mintha fél-egy méterre a szeme előtt \"lebegne\".

A különböző, szemüvegekbe épített kijelzők régóta foglalkoztatják a kutatókat, illetve a szórakoztatóipart, a katonaság pedig már jó ideje használ úgynevezett HUD (Head-Up Display) kijelzőket, a kontaktlencsékhez hasonló méretű, parányi elektronikát azonban eddig még senki nem volt képes előállítani. A megoldás legkézenfekvőbb előnye az lenne - hívják fel a figyelmet a kutatók -, hogy a korábbi rendszerekkel ellentétben a teljes látóteret át lehet fogni egy ilyen kijelzővel.

A megvalósítás ugyanakkor számos problémát felvet: A mini kijelző előállításához szükséges nanoméretű és mikroméretű alkatrészek előállítása eleve nem kis feladat, ráadásul a lencsék gyártásához használt polymer nem képes ellenállni az elektronikai komponensek gyártásakor fellépő magas hőmérsékletnek, illetve a felhasznált vegyszereknek. Az elektronikát ezért külön gyártanák le, melyet a megfelelő anyagba ágyazva, a kontaktlencse felületébe vágott vájatba illesztenének be.

A méretezés és az elektronikai komponensek gyártása mellett a kutatóknak megoldást kellett találniuk a mini kijelző táplálására is. Az elektronikához nem tartozik akkumulátor, a rendszer a működéséhez szükséges energiát az elképzelések szerint rádióhullámok átalakításából nyerné. A tudóscsoport által épített prototípus áramfelvétele mindössze 330 mikrowatt volt, a kísérletek során sikerült az eszközt rádióhullámokkal gerjesztett elektromossággal táplálni.

Parviz elmondta, a későbbiek során, a végleges kereskedelmi termékeket adott esetben egy mobiltelefon rádióhullámaival is lehetne táplálni - akár éppen azzal az eszközzel, mely a képet játssza át a miniatűr kijelzőre. A tudós szerint a felhasználási területek gyakorlatilag végtelenek: a kijelző feliratozhatja egy idegen nyelven beszélő ember szövegét, a megfelelő térképalkalmazásokkal karöltve útirányokat mutathat, de a szórakoztatóiparban és a hadiiparban is helye lenne egy ilyen fejlesztésnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról