Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 11. 11:07

Sminkes és stylist dolgozott az új Windows Mobile 6.5-ön

A Windows 6.5 érkezése nem olyan nagy durranás, mint a Windows 7 debütálása, igaz, abban hasonlít a helyzet, hogy egyik operációs rendszer sem teljesen új fejlesztés, csupán az előző verzió helyrepofozott változata. A mobil rendszernél viszont kevésbé örömteli tapasztalatokkal telt az első közös hét.

A hiánypótló alkotás tele van szükségszerű javításokkal és új funkciókkal, de közben a Windows Mobile 6 szinte minden rákfenéje megmaradt. Kényelmetlen, bonyolult és nehezen kezelhető. A legtöbb windowsos készüléknél - a kézírás-felismerés miatt - erőltetett rezisztív érintőképernyő továbbra is bohóckodásnak tűnik a kapacitív megjelenítőkhöz képest. Igaz van fény az alagút végén, hisz az új HTC HD2 Windows 6.5-öt és kapacitív kijelzőt is kapott egyszerre.

Csiszolt szén

A WM 6.5 újdonságokról már számtalan helyről lehetett tájékozódni: az új home screen, az új start menü és a My Windows Phone szolgáltatás szinte kötelező elemmé vált. Miközben a Marketplace for Windows Mobile-t szinte messiásként várta a WinMo-s közösség. A kezelőfelület ugyan egy csiszoltabb változatban tárul elénk, de egy hét után azt kell mondjuk, hogy ami eddig is jó volt, az az is maradt, ami eddig rossz volt, az pedig rossz is maradt. Az új felületek leginkább arra voltak jók, hogy valami újhoz kelljen hozzászokni, továbbá, hogy szebbé tegyék az egyébként mára csúnyának számító operációs rendszert. A szépítkezés viszont ez esetben öncélú volt, és gyakran a használhatóság kárára ment.

\"\" \"\" \"\"

A legelső és mindenre kiterjedő gond a Windows Mobile 6.5-tel, hogy a legtöbb elem továbbra is apró, legalábbis nem elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen, ujjal lehessen kezelni. A menük között pedig nagyon jó ötlet volt a scrollozhatóság felturbózása, csak azt felejtették el, hogy a kijelzők korlátai miatt ez több nyűgöt okoz majd, mint amennyi kényelmet kínál. A megújult startmenüben már nem listába,n egymás alatt találhatóak az elemek, hanem három hasábban, egymástól eltolva jelennek meg az ikonok egy hosszú felületen. Az elv tökéletes, csak kár, hogy háromból egy próbálkozásnál a scrollozás induló helyén lévő ikonra kattintást észlel a rendszer és máris bent vagyunk egy menüben, ahol nem is akartunk lenni. A precízebb pöcögtetéshez pedig újfent stylus kell, tehát nem szabadult meg a Windows a kis ceruzától, ahogy ígérte.

A szövegbevitelnél hasonló a helyzet. A billentyűzet jóval nagyobb lett, nagyon hasonlít az iPhone megoldásához, csak éppen az ottani gépelést könnyítő funkciók hiányoznak, illetve a többnyire keskeny 3-3,5 hüvelykes kijelzőn mégsem olyan nagyok ezek az ikonok. Ujjal gépelve gyakran mellényúl a felhasználó rutinos érintőkijelző-huszárként is, így a törlés gomb gyakori használatára kell felkészülni. Stylus-szal viszont tökéletes az írási élmény, ami a korábbi gyári billentyűzetekre nem volt igaz.

\"\" \"\" \"\"

A szépség belülről fakad

A Windows Mobile másik hátborzongató jelensége, hogy akármilyen csinos shell-programot is telepítünk fel, van az a szint, amikor előbukkan az ősi felület, a maga csökevényességével. Ismerjük ezeket, még stylus-szal is borzalmas a kezelésük. Egy iPhone-használó kollégának például széles mosolyt csalt az arcára, mikor a 6.5 felületének prezentálása közben a hangerőt állítottam feljebb, s előbukkant egy vonalas, vékonyka buborék a Windows 95-ből is ismert csúszkákkal. Ha valaki túltette magát ezeken és vállalja, hogy együtt tud élni a hibákkal, akkor körülbelül ott tartunk, mint az előző változatnál, a 6.1-nél. Kötelező valamilyen shell-program, lehetőleg nagyobb kijelző ajánlott és minden fontos dolgot ki kell rakni ikonként valamelyik oldalra.

\"\" \"\" \"\"

Az új Windows Mobile home screen a Microsoft büszkén mutatta be. Erről annyit érdemes tudni, hogy egymás alatt óriási betűkkel kiírva jelennek meg a menüpontok: képek, zene, telefon, hangposta, óra, sms, e-mail, naptár, kedvencek (IE), Windows Live, illetve adott esetben a Google eszköztár. A fókuszt megragadva, vagy egyszerűen csak scrollozva kiválaszthatjuk, hogy melyik sorra van szükség, s itt amennyiben van több elem, akkor vízszintesen húzva egyet ujjal/stylus-szal lapozhatunk. Ha a scrollból véletlenül klikk lesz, akkor viszont az adott menüben találjuk magunkat, ami már messze nem esik annyira kézre, mint az új felület.

Nagyjából ugyanez a szituáció a Start menüvel is, amit a bal felső sarokban lévő ikonra kattintva lehet elérni. Itt készüléktől függően eredetileg 30-40 ikon rejlik, de az újonnan telepített programok is befészkelik ide magukat. A beállításoktól, az SMS-menün és a Bing keresőn keresztül a Google Maps-ig minden fontos megbújik. A megoldás hiányossága, hogy nem lehet a sorrendet befolyásolni, ömlesztve, a telepítés sorrendjében jelennek meg a programok.

A weben megtörtént a forradalom

Többek közt itt tűnik egyébként fel a Microsoft My Phone funkció linkje is. Ennek segítségével a felhasználók egyszerűen szinkronizálhatják a telefonjuk teljes tartalmát a webre, s bármikor akár ugyanarra, akár másik készülékre vissza lehet tölteni az adatokat. A szokásos ActiveSync-hez képest itt a kapcsolatok, naptár, teendők és fotók mellett kimenthetőek az SMS-ek, böngésző kedvencek, videók, zenék, egyéb dokumentumok, illetve akár a memóriakártya teljes tartalma is. A szolgáltatás viszont nem figyeli, hogy mobilnet, Wi-Fi vagy vezetékes kapcsolat adja-e a hálózatot, így erre a felhasználónak kell odafigyelni. Csúnya baleset lehet egy 2 gigás memóriakártya szinkronizálása alap-mobilnet csomaggal, főleg, hogy a frissítés képes a háttérben futni, így nem is feltűnő. Automata szinkronizációt tehát csak a korlátlan adatcsomaggal rendelkezők állítsanak be.

\"\" \"\" \"\"

Kényelmes megoldás viszont, hogy a Windows Live ID-t elég egyetlen egyszer beállítani bármely azt használó szolgáltatásnál, s ezután mindegyik felismeri és nem kell tizenötször beírni a feltételezhetően erős és sok karakteres jelszót. A szinkronizáció beállítása után egy azonosítás következik tehát, utána pedig szép lassan felcsorognak az adatok, melyeket a http://myphone.microsoft.com weboldalon, szintén Live ID-val bejelentkezve lehet megtekinteni, s újrahasznosítani.

A webes felület nagyon jól sikerült, látszik, hogy itt nem kötötte a Microsoftot egy ősi platform. Könnyen áttekinthető, látványos és praktikus. Ráadásul a kapcsolatokat szerkeszteni, törölni is lehet, illetve újakat hozzáadni, így végre azok is megzabolázhatják a telefonkönyvüket, akik nem használnak Outlookot, vagy egyszerűen nem igazodnak el rajta.

Magyaroknak csak ingyen szoftver

Ugyanilyen telitalálat a Marketplace is, ami minden indítás után ellenőrzi, hogy a legfrissebb kliens van-e a telefonon, majd azonnal feldobja a piactér felületét. Az adatbázisban még kevés program található, de jól kereshető, kategóriánként felosztható, lehet szűrni csak az ingyenes vagy csak a fizetős programokra is. A telepítés néhány kattintás, semmi ördöngösség nincs benne, teljesen laikusoknak is bátran ajánlható. Kár, hogy Magyarországon egyelőre nem lehet venni programokat, csak ingyeneseket telepíteni, pedig a Marketplace felajánlja, hogy adjuk meg kártyainformációinkat, de hazánk nincs a támogatott listában. Az itthoni Microsoft szerint itt még nem dívik a kártyás online fizetés, ezért a szolgáltatókon keresztüli számlázás lesz majd a megoldás.

\"\" \"\" \"\"

Szintén újdonság a felújított mobil Internet Explorer, ami igyekszik kezelhetőbbé tenni a telefonról való internetezést. A menü az alsó részen található, amit a \"négy pötty aláhúzva\" gombbal lehet előhívni. A visszalépés, virtuális billentyűzet és a nagyító gombok mellett leginkább a kedvencek lehet érdekes, ami egy újabb menübe vezet. Itt az elmentett könyvjelzők rendezgethetőek vagy hívhatóak be gyorsan. Semmihez nem kell túl sokat variálni, sőt talán túl gyorsan is visszaáll a weboldal nézet, szóval a mobil IE egészen pörgős lett. Könnyű használni, igaz Opera Mini után szokni kell néhány dolgot, a reflexből webezés mellényúlásokhoz vezethet.

A megjelenítés szép, a weboldalak szinte teljesen helyesen jelennek meg, az egyetlen hiba talán a zoomolásban van. Az Opera Miniben megszokott ki-be nagyítás helyett itt csak ráközelíteni lehet duplaklikkel, visszafelé nem működik. Cserébe a linkek teljes nézetben is kattinthatóak. A weboldal betöltés picit lassúcska, bár ez inkább készülék és hálózat specifikus probléma.

Van Flash, nincs Flash?

A már jól beharangozott Adobe Flash Lite viszont végre bekerült a Windows Mobile-ba. Első ránézésre annyi történt, hogy végre megjelennek a weboldalakon a hirdetések is (sic!), de a beágyazott videók némelyike is képes lefutni, főleg ha YouTube-ról van szó. Az IndaVideó már nem működik, illetve bizonyos tartalmak helyén is a \"tölts le újabb Flash lejátszót\" logó virít. És legnagyobb szívfájdalmamra az online Flash játékok terén is hasonló a helyzet. Előfordulhat, hogy régebbi darabok lefutnak, de a Kongregate.com teszten elbukott a Flash Lite.

Szintén a játékok illetve az alkalmazások tematikához kapcsolódik az az észrevétel, hogy egy 2009 novemberében megjelenő készüléken, ami egy 2009 októberi operációs rendszerrel érkezett, vajon hogy lehet egy 2007 márciusi keltezésű .Net Compact Framework telepítve? A programok egy része egyszerűen nem hajlandó elindulni a régi verzióval, így az egyszeri felhasználó kezdheti azzal, hogy telepíti a legújabb 3.5-ös stabil vagy a még újabb 3.7-es béta változatot.

\"\" \"\" \"\"

Hozza a szintet

Teljesítmény szempontjából nehéz megítélni egy mobil operációs rendszert, így arról is nehéz lenne döntést hozni, hogy gyorsabb-e, mint elődje. Főleg úgy, hogy általában új mobilokon érkezik, amik hardverben is eltérhetnek a korábbi modellektől. Az egyhetes tapasztalatok mindenesetre azt mutatják, hogy a csicsás felület alkalomadtán megakasztja a gépet, valószínűleg a grafikai elemek betöltődésének idejére, egyéb esetekben viszont semmilyen teljesítmény gond nem fordul elő. A szintén újdonságnak számító (de az asztali környezetből már jól ismert) Task Manager alkalmazásban pedig nyomon lehet követni, hogy mely alkalmazások mennyit kérnek a közös erőforrásokból.

A sminkes és a stylist dolgozott

A fent felsorolt új megoldásokon kívül még számos apró fejlesztés jelent meg a 6.1-ről 6.5-re váltó Windows Mobile-ban, illetve a programkínálat sem lett szegényebb a platformra. Így továbbra is igaz az, hogy a barkácsolókedvű felhasználók kifejezetten örömmel forgatják windowsos telefonjukat, laikusoknak viszont továbbra is inkább nyűg, mint lehetőség, leszámítva azt az eshetőséget, amikor vállalati környezetben valaki kulcsrakészen kapja. Igazi áttörést tehát nem jelent a 6.5-ös verzió, az operációs rendszer alapjai annyira szilárdan állnak, hogy még a legjobb shell program sem tudja eltüntetni a jeleket. Leginkább arra a helyzetre hasonlít ez, mint mikor a Viasat3 Szeretem a testem című műsorában lepattant csajokat alakítanak át trendi, csinos dámákká, de valójában attól a nő még ugyanaz marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról