Szerző: Bizó Dániel

2009. november 5. 18:03

A HP is felkészült a Cisco-EMC elleni harcra

Kétségtelen, hogy a HP készült a Cisco és az EMC együttműködésére, hiszen egy nappal annak bejelentését követően piacra lépett az egységes számítástechnikai infrastruktúra saját verziójával. A Converged Infrastructure munkaállomást, szervert, tárolót és hálózatot és egységes menedzsmentet takar.

Az idei év kétségtelenül úgy fog bevonulni az iparág történelmébe, mint az az időszak, mikor megborult a status quo, és erőteljes átrendeződések indultak meg a piacon, egykori szövetségek bomlottak fel és újak alakultak, átrajzolódtak a frontvonalak. A legnagyobb bombát a Cisco dobta le szerverpiaci belépésével, majd a függőben lévő Oracle-Sun tranzakció borzolta a kedélyeket, a második felvonásban pedig az EMC csatlakozott a Ciscóhoz, hogy közösen lépjenek fel az ügyfelek előtt.

Ezzel harc egy újabb hulláma indult meg az adatközpontokért, ahol a legnagyobbak immár arra törekednek, hogy a lehető legátfogóbb infrastrukturális termékkínálattal jelenjenek meg az ügyfél előtt, és javasoljanak megoldást - egy beszerzés, egy beszállító, egyértelmű a felelősség, az elszámoltathatóság. A Cisco és az EMC, valamint az EMC láncán a VMware szövetségének célja éppen az, hogy az ügyfelek egyetlen kézből kapjanak egy teljeskörű szerveroldali IT-infrastruktúrát, melyet a 2010-től beinduló Acadia vegyesvállalaton keresztül nyújtanak majd.

A HP Converged Infrastructure lényegében erre ad választ, egy csomagba fogja össze a HP kiterjedt infrastrukturális termékeit. A csomag alapvető eleme a májusban bemutatott BladeSystem Matrix infrastruktúrát, mely a Cisco Unified Computing Systemre született válasz. A Matrix koncepciójának értelmében a cég c-Class keretei már nem csak ProLiant és Integrity szervereket, de munkaállomásokat, diszkes és szalagos tárolókat és ProCurve 10 Gigabit Ethernet vagy FC switcheket is képes fogadni, valamint egységes menedzsment szoftver is jár hozzá az Insight formájában.

A nagyobb kiterjedésű hálózatokhoz a HP egy elsősorban 10 Gigabit Ethernet alapú, virtualizált hálózatot kínál FlexFabric néven. Az infrastruktúra természetesen virtualizált és erőteljesen automatizált, amihez a HP igény szerint VMware, Citrix vagy Microsoft technológiát használ. A virtualizációt kihasználva a HP eszközöket kínál az infrastruktúra fogyasztásának figyeléséhez és csökkentéséhez, valamint felkészíthető a rendszer esetleges energiaellátás problémák kezelésére is, ahol a nem kritikus rendszereket visszaskálázza vagy leállítja, hogy növelje az áthidalási időt.

Az EDS felvásárlásának köszönhetően ráadásul a HP masszív szolgáltatási képességekkel is rendelkezik a tanácsadástól a tervezésen és megvalósításon át az üzemeltetés  részleges vagy teljes átvételéig, így minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy eredményesen vegye fel a harcot a Cisco-EMC támadásával. Hasonló készülődés figyelhető meg a Dellnél is, mely tárológyártót és szolgáltatót is vásárolt az elmúlt két évben, miközben az IBM is láthatóan összezárja sorait, és a Brocade valamint a Juniper termékeit forgalmazza saját neve alatt, hátrányban részesítve a Ciscót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról