:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 4. 11:43

Belépett a virtualizációs piacra is a Red Hat

Teljes értékű szereplőjévé vált a virtualizációs piacnak a Red Hat, amely tegnap bejelentette saját hypervisorát és virtualizációs menedzsment-eszközeit. A cég bevallottan a VMware, a Microsoft és a Citrix ellenfele kíván lenni.

A Red Hat megjelenése a virtualizációs piacon egyáltalán nem váratlan. A cég még tavaly szeptemberben felvásárolta a KVM (Kernel-based Virtual Machine) technológia mögött álló Qumranetet, amelyre alapozva bejelentette Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV) portfólióját. A Red Hat nem véletlen döntött a Xen háttérbe szorítása mellett, a nyílt forrású virtualizációs technológia mögött álló XenSource céget ugyanis megszerezte a Citrix, a forrást pedig bezárta, ezzel a szoftver jövőjét némileg bizonytalanná téve.

A RHEV első pillére az ősszel megjelent Red Hat Enterprise Linux 5.4, amely elsőként tartalmazta a KVM-alapú saját hypervisort. Lényegében ennek a lecsupaszított, \"hardened\", azaz a felesleges komponensek kigyomlálásával biztonságosabbá tett változata a Red Hat Enterprise Virtualization Hypervisor (RHEV H), amellyel a nyílt forrású szoftverekben utazó vállalat az x86-os virtualizációs piacot veszi célba, ahol olyan ellenfelekkel néz szembe mint a Microsoft Hyper-V, a VMware ESX vagy éppen a Citrix XenServer.

A RHEV H a virtualizációs köztesrétegektől ma elvárható összes képességet hozza, mint az I/O-virtualizációt lehetővé tévő nagy teljesítményű VirtIO driverek, a memóriakapacitás kihasználtságának hatékonyságát fokozó memóriamegosztás (memory page sharing), vagy a hypervisortól független felügyeletet lehetővé tévő Libvirt/CIM menedzsment-interfész. Egy gazdagép 96 logikai processzort és 1 terabájt fizikai memóriát képes kezelni, vagyis a RHEV V képes kihasználni a ma elérhető legnagyobb, Xeon- vagy Opteron-alapú szerverek képességeit, szemben a vetélytársakkal, a VMware ESX 4.0 például csak 64 magot és 512 gigabájt memóriát támogat. Az RHEV-n futtatott virtuális gépek egyenként maximum 16 virtuális processzort és 64 gigabájt memóriát láthatnak.

A saját bare-metal hypervisor mellé természetesen felügyeleti eszközök is dukálnak, szintén tegnap jelentette be a Red Hat a RHEV Manager elérhetőségét, amelyet RHEV M rövidítéssel is jelöl a cég. A szoftverrel Windowst és Linuxot futtató virtuális gépeket lehet felügyelni és a RHEV H-val integrálva olyan fejlett képességeket nyújt mint az élő (live) migráció, a terhelésmegosztás, \"thin provisioning\" vagy akár snaphot-készítés. A Red Hat azt állítja, az RHEV M újszerű felülete nagyon könnyen átlátható és használható és persze jóval olcsóbb mint a versenytárs megoldások.

Egy processzorfoglalatra évente 499 dollárba kerül a RHEV H+M páros, ennyi pénzért munkaidőben biztosít támogatást a Red Hat, 749 dollárért azonban 24 órás támogatást vásárolhat az ügyfél, de a virtuális gépek után is kell fizetni. Szerverenként 1499 dollárba kerül az az előfizetés évente, amelyért korlátlan számú RHEL virtuális gép futtatható. A támogatott vendég operációs rendszerek között egyelőre a Red Hat Enterprise Linux 5.x és a Windows Server 2003, 2008 és 2008 R2 változatai szerepelnek. Egyelőre nem tudni, a hypervisor önállóan elérhető lesz-e, de valószínűnek látszik hogy nem. A Red Hat 2010-ben tervezi piacra dobni a RHEV csomag utolsó darabját, az RHEV Desktop Editiont, amely egy PC-kre szánt hypervisor. Ez egyelőre béta állapotú.

A Red Hat az elmúlt évben többször is tanúbizonyságát adta annak, hogy nem kicsiben kíván játszani. Az egykori Linux-disztribútor feltett szándéka, hogy teljes megoldásszállítóvá váljon, az operációs rendszertől (Red Hat Enterprise Linux) a köztesrétegen (JBoss) át egészen akár az alkalmazásokig. Ennek bizonyítéka többek között az is, hogy a vállalat egy hete bevásárolta magát az EnterpriseDB-be, illetve tavaly decemberben az üzleti intelligenciával foglalkozó JasperSoftba.

A Red Hat hazai disztribúcióját ellátó ULX Kft. ma azt is bejelentette, hogy első körben kapta meg a Red Hat Virtualization Specialist címet. A Red Hat meghatározott számú résztvevővel a nyár eleje óta együttműködik a RHEV bétájának vállalati tesztelésében, valamint a mostantól széles körben is elérhető megoldást ezen résztvevőkön keresztül kívánja a különböző régiókban bevezetni. A magyarországi régiót ebben az erőfeszítésben az ULX képviseli.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.