Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 30. 11:26

Jöhetnek a nemzetközi karakterek a domainnevekben

Az internetes címtartományokért felelős ICANN mai döntése alapján jövő év közepétől már nem csak latin betűk lehetnek webcímekben, hanem az ázsiai, arab vagy cirill karakterek is alkothatnak webcímeket.

Jelenleg mindössze 37 karakterből mazsolázhatnak azok, akik domainneveket szeretnének regisztrálni, pontosabban 26 latin betűből, a 10 számból és a kötőjelből. November 16-tól azonban már jöhetnek a cirill betűs, a kínai, arab, japán és koreai URL-ek is. Az ICANN szerint ez egy történelmi lépés, amely segíti az internet nemzetközivé válását. Az Egyesült Államokban született internet jó ideje elérte az Ázsiai régiót, s most megkapják jogosnak tekinthető jussukat: ma már több ember internetezik olyan országokból, ahol nem latin betűket használnak.

Történelmi lépés

A döntés az éppen negyven éves web történetében is egyedülálló fordulat, amivel Ázsiában így még több embernek lehet könnyebb a hozzáférés a tartalmakhoz a világhálón. Igaz a web történetében először a nyugati országok lakói részben el lesznek vágva a web egy szeletétől, hiszen a speciális karakterkészletek ha még megjeleníthetőek is lennének, maximum linkeken keresztül juthatnak el ezekre az oldalakra, a címsorba nem tudják majd begépelni az új címeket.

A regisztráció már két hét múlva elkezdődhet, de az első ilyen URL-ek csak 2010 közepén élesedhetnek. Attól sem kell félni, hogy az európai vagy amerikai webet elárasztják majd az itteni emberek számára értelmezhetetlen címek, ugyanis a speciális karakteres domainregisztráció csak az adott országokban lesz majd elérhető. Így például cirill betűvel Oroszországban (.ru), Ukrajnában (.ua), Boszniában (.ba), Bulgáriában (.bg) lehet domaint regisztrálni, de Magyarországon nem.

A latin betűs nyelven beszélők kisebbségben

A döntés következményeként a világ eddig internetezőkben nem bővelkedő részein akár egy robbanásszerű növekedés is indulhat, hiszen a világon ma internetező 1,6 milliárd ember több mint felének anyanyelve már most sem a latin betűs ábécén alapszik. Eddig ezek a felhasználók kénytelenek voltak kompromisszumokat elviselni, mostantól viszont egyáltalán nem lesz szükségük latin betűkre a web használatakor.

A liberalizáció egyébként már korábban megkezdődött, s azokban az országokban, ahol latin betűket használnak, de azokat ékezetekkel egészítik ki, már pár éve lehetőség van az ékezetes domainnevek regisztrációra. Magyarországon például 2004 óta lehetséges beregisztrálni például az árvíztűrőtükörfúrógép.hu-t. Ennek ellenére itthon nem terjedtek el az ékezetes domainnevek, maximum annyit tettek meg a szolgáltatók, hogy az egyébként ékezet nélküli webcímük ékezetes párját is beregisztrálták és átirányították a normál címre is.

Ázsiában viszont ennél bonyolultabb a helyzet, hiszen sokaknak nem is feltétlenül van latin betűs kiosztású billentyűzetük, illetve Közép-Ázsiában valószínűleg az átlagemberek nagy része körülbelül annyira érti a mi betűinket, mint mi a cirill karaktereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról