:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 29. 09:59

Először részletezte a Sun jövőjét az Oracle

Az Oracle weboldalán egy ötoldalas dokumentumban igyekszik megnyugtatni a Sun felhasználóit és talán dolgozóit, no meg alighanem az Európai Bizottságot is arról, hogy a vállalat termékei az összeolvadás után nem tűnnek el.

A hardverek maradnak!

A szoftvergyártó vezetősége Larry Ellisonnal az élen minden lehetséges fórumon hangoztatta már, hogy a Sun felvásárlásával a cég hardverüzletága nem kerül veszélybe, éppen ellenkezőleg, az Oracle még a Sunnál is többet kíván hardverfejlesztésekre költeni, hogy aztán integrált megoldásszállítóként jelentkezzen a piacon. Ellison több alkalommal, többféle közönség előtt elmondta, az Oracle épít a Sun hardverrészlegére, megtartja az összes termékvonalat a SPARC processzoroktól kezdve a szervereken át a tárolókig és hálózati eszközökig, mivel ezek mind létfontosságú elemei egy vállalati adatközpontnak.

Az Oracle tervei szerint a Sunnal megerősödve egy IBM-mel versenyző megoldásszállítóvá válik, amely a piacon egyedüliként képes egy vállalati informatikai rendszer minden elemét biztosítani a processzortól, szerverektől, tárolóktól és hálózati eszközöktől kezdve az operációs rendszeren, köztesszoftvereken és fejlesztői eszközökön át egészen az alkalmazásokig. A hardverrészleg jövője tehát nagyjából világos annak ellenére, hogy az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott iratok szerint az Oracle néhány héttel a Sun akvizíciójának bejelentése előtt még csak a cég szoftverrészlegét szerette volna megszerezni.

A Sun kiterjedt szoftverportfóliójának jövője azonban a 7,4 milliárdos felvásárlás bejelentése óta szinte sosem került szóba, pedig ezen a területen talán még több a kérdőjel a fejekben, mivel sok területen az Oracle és a Sun versenytársai is egymásnak. A dokumentum tanúsága szerint azonban nincs mitől félnie a Sun-szoftverek felhasználóinak, a legtöbb termék változatlan formában megmarad, az Oracle még azt is ígéri, egyes területeken még több erőforrást dedikál a fejlesztésekre.

De mi lesz a szoftverekkel?

Arról korábban is esett már szó, hogy a Solaris megmarad, az egyik legfejlettebb UNIX-nak az Oracle kiemelt szerepet szán a jövőben is. A szoftvervállalat égisze alatt a Solaris elméletileg még tovább fejlődik, ráadásul az Oracle igyekszik saját szoftvereit az operációs rendszerhez igazítani, hogy azok Solarison nyújtsák a legnagyobb teljesítményt. A UNIX-fejlesztések mellett a Red Hat Enterprise Linuxra épülő Oracle Enterprise Linux is megmarad. Utóbbi egyébként meglepően népszerű, az Oracle adatbázis Linuxon futtató felhasználók közel kétharmada Oracle Linuxot választott, mondta el az OpenWorld rendezvényen Larry Ellison.

Több olyan terület is van a szoftverpiacon, ahol az Oracle és a Sun versenytársai egymásnak, egyik ezek közül a middleware. A Sun személyazonosság-kezelési és SOA portfóliója hosszú távon beolvad az Oracle Fusion Middleware termékvonalba, azonban ez úgy fog megtörténni az ígéret szerint, hogy a meglevő felhasználók ne legyenek rákényszerítve a migrációra.A Sun nyílt forrású alkalmazásszervere, a GlassFish ugyanakkor megmarad különálló termékként, mint a Java Enteprise Edition referenciaimplementációja.

A felügyeleti szoftverek terén az Oracle és a Sun kínálata kiegészíti egymást, míg az Oracle Enterprise Manager elsősorban a vállalati szoftverstack menedzselésére használható, addig a Sun Ops Center inkább hardverközeli. A két termékvonalból egy egységes felügyeleti portfóliót kíván építeni az Oracle, amellyel az alkalmazástól egészen a hardverig menedzselhetők egy adatközpont elemei. Ami a fejlesztői eszközöket illeti, az Oracle meg akarja tartani és továbbra is fejleszteni kívánja a NetBeanst, a Sun nyílt forrású fejlesztői környezetét. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az Oracle jelenleg is két különálló, ingyenes fejlesztői környezettel rendelkezik, a JDeveloperrel és az Enterprise Pack for Eclipse-szel és a cég világossá tette, a stratégiát a JDeveloperre alapozza.

A dokumentum emellett kitér arra még, hogy a Sun erőteljes közreműködésével fejlesztett OpenOffice-t sem akarja elkaszálni az Oracle, éppen ellenkezőleg, továbbra is megmarad és fejleszteni is fogják nyílt forrású irodai csomagként, amelyet igény esetén kereskedelmi licenccel is meg lehet majd venni.

Élesedő harc a MySQL körül

Az összeolvadás kapcsán az egyik legtöbbet feltett kérdés a MySQL, amelynek jövője miatt az Európai Bizottság is mélyreható vizsgálatot indított, ennek lezárulásáig pedig az Oracle sem olvaszthatja magába a Sunt. Annak ellenére, hogy az Oracle adatbázisával alapozta meg jelenlegi pozícióját és továbbra is övé a relációs adatbázispiac fele, ígérete szerint a Sunnál több erőforrást fordít a MySQL fejlesztésére és továbbra is megtartja a nyílt forrású adatbázist a saját termékei mellett. A vállalat azzal próbálja megnyugtatni a kétkedőket, hogy a tulajdonában levő nyílt forrású InnoDB motor és a BerkeleyDB adatbázis egyaránt él és virul.

A MySQL új kézbe kerülése továbbra is jelentős hullámokat vet a nyílt forrású közösségben, sokan vannak akik szerint az Oracle rossz gazdája lenne a népszerű nyílt forrású adatbázisnak. Ezen a véleményen van többek között Michael Widenius, a MySQL egykori vezető fejlesztője és Richard Stallman szabadszoftver-aktivista is. Ugyanakkor a másik oldalon is \"jelentős erős\" sorakoznak fel, Marten Mickos, a MySQL korábbi elnök-vezérigazgatója szerint a felhasználók számára semmilyen kockázatot nem jelent, ha az Oracle kezébe kerül az adatbázis, és ezen a véleményen van Mark Shuttleworth, az Ubuntut gondozó Canonical első embere is, illetve Carlo Piana, a Free Software Foundation Europe vezető jogásza. aki az Oracle-nek is dolgozik egyébként.

Pamela Jones, az informatikai piac jogi vetületét gondozó Groklaw blog szerzője úgy vélekedik, a felvásárlást ellenző személyek, például Michael Widenius valójában olyan cégek vagy szervezetek érdekeit képviselik, amelyek esetleg meg akarják szerezni a MySQL-t, amennyiben az Európai Bizottság csak a MySQL leválasztása esetén hagyja jóvá az Oracle számára a Sun megszerzését. \"A Microsoft árnyéka vetül a képre\" - írja Jones. A MySQL elsősorban nem az Oracle adatbázisával, hanem a Microsoft SQL Serverrel versenyez a piacon.

Az Európai Bizottságnak legkésőbb 2010. január 19-ig kell határoznia arról, milyen feltételek mellett hagyja jóvá az Oracle és a Sun házasságát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.