Szerző: Bizó Dániel

2009. október 14. 16:41

Gyorsultak a SPARC64 VII processzorok

Gyorsabb SPARC64 VII chipeket jelentett be közösen a Fujitsu és Sun Microsystems. Az új processzorok egyúttal növelt sebességeket is támogató memóriavezérlővel is rendelkeznek, ami megnöveli az elérhető memóriasávszélességet.

A Fujitsu négymagos, 65 nanométeres eljáráson készülő SPARC64 VII chipjei magasabb névleges órajeleken is hozzáférhetővé váltak, amit vélhetően a design csiszolásával ért el a japán cég. A 2,88 gigahertzes példány órajele 14,3 százalékkal magasabb elődje 2,52 gigahertzénél. A dolog szépséghibája, hogy az apróbetű szerint egyelőre kizárólag a csúcskiépítettségű M9000-hez elérhetőek a leggyorsabb SPARC-ok.

A cache-hierarchia nem változott, az L2 tár mérete továbbra is 6 megabájt. Ezzel gyorsult a középkategória is, az M4000/5000 dobozokban a 2,4 gigahertzes SPARC64 VII processzorok mellé megjelent opcióként egy 2,53 gigahertzes típus is, itt 10 százalékkal 5,5 megabájtra növekedett az aktivált L2 cache mérete.

Az új chipek memóriavezérlőjét a Fujitsu mérnökei felkészítették a DDR2-667 DIMM-ek támogatására, amivel a nyers sávszélesség nagyjából 25 százaléknyi emelkedése érhető el. Ezt a sebességet a legnagyobb memóriakiépítésben is támogatják a konfigurációk, ugyanakkor némileg a névleges 667 megahertz alatti órajelekre állítják be a mérnökök a rendszereket, árulta el a HWSW-nek Fischer Erik, a Sun Magyarország műszaki igazgatója.

Az új chipekkel a Sun és a Fujitsu új SPEC CPU2006 rekordot állított fel, megdöntve előző csúcsát. A 64 foglalatos, 256 magos és 512 szálas M9000 a 2,88 gigahertzes chipekkel 2400 SPECint_rate_base2006 és 1930 SPECfp_rate_base2006 pontot ért el, melyek rendre 15 és 4 százalékkal múlják felül az előző rekordokat. Ez alapján az M9000 a világ legerősebb SMP-konfigurációja jelenleg, 4 terabájt gyors memóriát támogat (ekkora méretben a Power 595 például 400 megahertzes DIMM-ekkel dolgozik), így kiválóan alkalmas a legnagyobb terhelésű üzleti intelligencia, online adattárház, adatbányászati és vállalatirányítási feladatok kiszolgálására, melyek komplex lekérdezéseket, számításokat igényelnek magas műveleti párhuzamosság mellett.

A jelenleg ismert terméktervek alapján a Sun csúcskategóriás szerverei jövőre még kaphatnak egy marginálisan gyorsabb SPARC64 VII chipet, miközben a piac egyre nagyobb szeletét igyekszik majd lefedni a Rainbow Falls kódnéven ismert Niagara III processzorával. A Rainbow Falls 16 maggal rendelkezik majd, magonként 8 szállal, és elvileg alkalmas lesz arra is, hogy 8 foglalatig, tehát 64 magig és 1024 szálig skálázódjon támogató chipset segítségével. A maximális memóriakapacitás nem ismert, a DDR3-ra történő \"visszaváltás\" miatt azonban vélhetően nem haladja meg az 1 terabájtot, így a csúcskategóriát a számítási és memóriabeli korlát miatt még nem lesz képes lefedni. Az eddig terméktervek szerint a Sun processzorfejlesztései ezt követően a kiegyensúlyozottabb, általános célú felépítés felé fordulnak, aminek 2011 előtt nem lesz gyümölcse.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról