Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 14. 14:41

A Google kijátszotta az Apple-t

A keresőóriás új találmánya, a Wave mindössze két hete elérhető, de máris érdekes hírek érkeznek vele kapcsolatban. Ugyan hivatalosan nem kommunikálta még a cég, de a szolgáltatás elérhető iPhone-on is, de ami ennél is érdekesebb, hogy a webes felület egy különálló alkalmazásként viselkedik.

Egy iPhone vagy iPod Touch készüléken, a mobil Safari-ba egyszerűen beírva a http://wave.google.com címet, egy figyelmeztetés jelenik meg, hogy a preview változat nem támogatja ezt a böngészőt. Ennek ellenére viszont teljesen jól működik minden. A Wave egyértelműen WebKit-alapú böngészőkre lett optimalizálva, így az iPhone-on is, illetve az Android operációs rendszert futtató mobilokon és a Google Chrome alatt is korrektül fut. A mobilos változatban is lehetséges új wave-eket létrehozni, válaszolgatni, a már meglévő beszélgetésekben turkálni, illetve a kontaktok is rendezhetőek.

Az összeesküvés-elmélet gyártók viszont arra kaphatják fel a fejüket, hogy az egyébként egy weboldalon üzemelő szolgáltatás az iPhone-on alkalmazásnak tűnve működik. A mobil Safariban mindig is volt egy opció, hogy egy adott weboldal URL-jét kedvencként elmentve, könyvjelző helyett akár ikonként is kirakható volt a menübe. Ilyenkor mindössze annyi történt, hogy az ikonra bökve elindult a Safari és a kezdőoldal helyett a mentett címre irányított.

\"\"\"\"

A Google Wave-vel viszont egy lépéssel előrébb jut a felhasználó. Ha főmenüben megjelenő könyvjelző ikonként menti el valaki a linket és elindítja, akkor azt tapasztalja, hogy a többi oldallal ellentétben itt nem jelenik meg a böngésző menüje, címsora és állapotsora, kizárólag a Wave felület. Pontosan úgy, mintha egy normál indítható alkalmazás lenne. A felhasználó szempontjából valójában az is, hiszen hiába a böngésző fut ebben az esetben is, de nem lehet elnavigálni az oldalról, egy másik weboldal megnyitásához ki kell lépni először.

Ugyan ez csak néhány pixelnyivel nagyobb magasságot jelent technikailag a felhasználónak, de valójában mérföldkő lehet az Apple zárt politikája ellen folytatott harcokban. Nem kérdéses, hogy a Google erős a webes alkalmazások fejlesztésében, s az sem meglepetés, hogy az Apple még mindig autokratikus szabályok mentén engedi vagy tiltja az iPhone-ra fejlesztett programok megjelenését az App Store-ban. A webes alkalmazások fejlődésével viszont könnyedén kijátszható ez, s egyszerűen az Apple megkérdezése nélkül lehet bármilyen irodai, adminisztrációs vagy akár szórakoztató alkalmazást bemutatni, hiszen telepíteni nem kell őket, futhatnak szabadon a böngészőben.

Nyilvánvaló szándék a Google részéről, hogy a Wave-et már induláskor elérhetővé akarja tenni a mobilokon, de ez az eset egyfajta válasz is lehet az Apple elutasító magatartására. Nemrégiben két szolgáltatás is piros lámpát kapott az App Store-ban, mégpedig a Latitude, illetve az alternatív telefonszolgáltatást nyújtó Voice. Amennyiben ez nem egy véletlen hiba, akkor valószínű, hogy a Google teljes képernyős alkalmazásokra gyúr a manapság legkedveltebb okostelefon platformon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról