Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 25. 17:16

A magyar webfejlesztők is ingyen használhatják a Microsoft termékeit

Bejelentette WebsiteSpark kezdeményezését a Microsoft, amelynek keretében induló webes vállalkozásokat támogat szoftverrel, szolgáltatásokkal és képzésekkel. A program hamarosan Magyarországon is elindul.

Tíznél kevesebb alkalmazottal rendelkező, magántulajdonban levő webfejlesztő cégek három éven át ingyen használhatják a Microsoft szerverszoftvereit és fejlesztői eszközeit, ezért mindössze egyetlen dolgot kell tenniük, a programba lépéstől számított fél éven belül egy ügyfelüknek elindítani egy weboldalt, amely a Microsoft technológiáin alapul. Ehhez nem csak szoftvertámogatást ad a Microsoft, hanem a partnereken keresztül tanácsadással, oktatással és szolgáltatásokkal (pl. hoszting) is támogatja a programban részt vevő cégeket. Belépési díj nincs, a kilépési díj 100 dollár, amelyet a három év letelte után kell kifizetni, vagy előbb, ha valamilyen ok miatt a cég úgy határoz, kilép a WebsiteSpark-ból.

A Microsoft ezzel a webfejlesztőket és webdesignereket szeretné elcsábítani, akik sokszor azért nem a cég technológiáit használják, mert van az igényeiknek megfelelő megoldás ingyen, ami leginkább a LAMP stacket, azaz a Linuxot, az Apache-t, a MySQL-t, illetve a PHP-t vagy PERL-t, néha a Pythont jelenti. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a LAMP rendkívül népszerű a webes világban, mivel ingyen is elérhető, a mostani lépéssel azonban ezt a különbséget is ledolgozza a Microsoft azáltal, hogy ingyenesen a cégek rendelkezésére bocsátja a Windows Web Server 2008 R2-t, a SQL Server Web Editiont, illetve webes és grafikai fejlesztői eszközöket (Visual Studio, Expression).

A redmondiak tavaly novemberben indították útjára a BizSpark programot, amely a Microsoft-technológiára építkező startup vállalkozásokat támogatta, a WebsiteSpark keretében azonban nem csak az induló cégeket támogatja a vállalat, akár évek óta piacon levő, professzionális cégek is részt vehetnek benne. A WebsiteSpark program hamarosan Magyarországon is elindul, tudtuk meg a Microsoft hazai képviseletétől. A részleteket néhány héten belül hozza nyilvánosságra a cég, a csatlakozás feltételei addig is elolvashatók a Microsoft oldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról