Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 28. 10:37

Internetadót vezetne be Nagy-Britannia

Még a következő választások előtt terítékre kerülhet az \"internetadó\" a brit törvényhozásban - állítja Stephen Timms, a \"Digitális Britannia\" vizsgálatért felelős államtitkár. Havi 50 pennyt fizetne mindenki, akinek van vezetékes telefonvonala, a befolyt összegből országos szélessávú hálózat épül.

100 megabites országos hálózat

Az Egyesült Királyság politikusai is felismerték, hogy kritikus fontosságú egy teljes országot lefedő szélessávú hálózat létrehozása. Ez azonban erősen forrásigényes vállalkozás, s még az erős gazdasággal rendelkező Nagy-Britannia költségvetésében is komoly tényező. A nagyobb települések esetében nem okozna komolyabb problémát, de a közel negyedmillió négyzetkilométeres területű ország vidéki településszerkezete miatt a megcélzott 90 százalékos lakossági lefedettség megsokszorozza a költségeket.

Emiatt születhetett meg az \"internetadó\" javaslat, ami a nevével ellentétben nem az internetkapcsolatokat adóztatná meg, hanem a vezetékes telefonvonalakat. Az új adónem neve valójában az adóból befolyt pénz felhasználási céljaira utal, ugyanis a brit kormány többek közt ebből a pénzből építené ki a szélessávú optikai hálózatot országszerte. Az adót minden aktív vezetékes telefonelőfizetés után meg kellene fizetni, ami éves szinten 6 angol fontos kiadást jelentene a briteknek.

A közel 30 millió vezetékes telefonelőfizetés után évente 175 millió font bevétele lenne az államnak, amit teljes egészében hálózatfejlesztésre fordítana. A tervek szerint 2012-ig a lakosság 90 százalékát fednék le szélessávval, azonban ekkorra ez még csak 2 Mbps sávszélességet jelentene garantáltan. A program végső célja a 100 Mbps-nél gyorsabb hálózat kiépítése szintén 90 százalékos lefedettséggel, aminek a céldátuma 2017.

Konzervatív kritika

A tervezett internetadó része lenne az új pénzügyi törvénynek, ezért amennyiben sikerül még a választások előtt elfogadtatni, akkor a következő ciklusban is viszonylagos védettséget élvezne a program, hiszen az eltörléséhez vagy megváltoztatásához törvényt kell módosítani, ami a két házas brit parlament esetén nem egyszerű. Nem véletlen, hogy a konzervatív ellenzék erősen kritizálja a kezdeményezést. John Whittingdale konzervatív párti képviselő szerint az évi 175 millió fontos bevétellel kecsegtető kezdeményezés csupán egy újabb adó a sorban az állam bevételeinek növelésére, ráadásul azokat büntetné, akik a régebbi, meglévő technológiát használják, s nem azokat, akik valójában célcsoportjai a célba vett új szélessávú infrastruktúrának.

A brit kormány eltökélt azzal kapcsolatban, hogy véghez vigye a tervet, annak ellenére, hogy az ország földrajzi kiterjedtsége miatt ez rendkívül sokba kerül. A kormánypárti Stephen Timms viszont biztosan állítja, hogy a kezdeményezés még a választások előtt révbe ér. A még júniusban nyilvánosságra hozott Digital Britain jelentés tartalma már korábban is keltett némi nyugtalanságot a politikai színtéren, de úgy tűnik Timms nem osztja a véleményt, miszerint a projekt és annak célkitűzései, megállapításai megbuktak volna.

Az egyik legnagyobb kritika, hogy miközben más fejlett országok a 100 Mbps sebességű vagy annál gyorsabb hálózatok gyors kiépítésén fáradoznak, az Egyesült Királyság célkitűzése 2012-ig mindössze a 2 Mbps sávszélesség, ami már most bőven alulmúlja a közösségi médiával és multimédiás tartalmakkal teletűzdelt online világ igényeit. A következő generációs, 100 Mbps feletti sebességet csak 2017-re ígérik, amikor már a mobilhálózatok is képesek lesznek a mainál jelentősebb adatátviteli sebesség elérésére, s a drága vidéki optikai hálózat okafogyottá válhat. Az évente 1800 forintos internetadót ráadásul azok is fizetik, akik az internet előnyeit egyáltalán nem akarják/tudják kiaknázni, s a nagy sebességű hálózat sem érdekelné őket. Ilyenek az idősek vagy a vidéken élők, akik szinte kivétel nélkül rendelkeznek is vezetékes telefonnal, de internetezésre nem, vagy alig használják.

Eközben a briteknél a nagy sebességű hálózatokra nagyon is támaszkodó fájlcsere össztűz alatt van, s valószínűsíthetően a francia példát követve a szigetországban is korlátozható lesz majd azoknak az internetelérése, akiket többször is rajtakapnak a jogvédett tartalmak illegális letöltésén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról