Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 22. 17:26

Piacon az USB 3.0

Piacra került a világ első minősített USB 3.0 chipje, alig négy hónappal annak elkészültét követően. Az NEC gazdavezérlőjével szerelt első bővítőkártya már kapható is, bár egyelőre nem találni olyan eszközt a piacon, mellyel kihasználhatnánk a képességeit.

A japán NEC Electronics májusban jelentette be, hogy elkészült a világ első USB 3.0 gazdavezérlőjével, és már tárgyalásokat folytat PC-gyártókkal a világ minden tájáról. Alig négy hónap alatt az NEC  μPD720200 jelölésű chipje megkapta az USB Implementers Forum minősítését, és ezzel a SuperSpeed USB logo használatának jogát is. Ezzel megindulhat a vezérlő kereskedelmi tömegtermelése, mely kezdetben havi 1 millió lesz. A μPD720200 jelölésű integrált chip két darab 5 gigabites SuperSpeed porttal rendelkezik, és egy 1 négyzetcentiméteres, 176-lábú FBGA tokozásban foglal helyet, fogyasztása kevesebb mint 1 watt.

A StarTechnél már a bejelentéskor elérhető egy ExpressCard, mely 2 portos, és 50 euróba kerül, olyan eszköz azonban nem ismert, mely USB 3.0 csatlakozásra volna képes, a visszafelé kompatibilitás azonban természetesen garantált. Az In-Stat szerint négy év múlva az USB piac 30 százalékát már USB 3.0 specifikációjú termékek teszik majd ki. Az NEC úgy véli, hogy az adoptáció jövőre indul meg, azonban kezdetben természetesen lassú lesz, és csak nagyjából két év múlva is csak a PC-k kevesebb mint harmada rendelkezik USB 3.0 portokkal, ezt követően azonban meglódul majd a terjedése.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben értékesítse fejlesztését, az NEC chipek mellett kínálja az USB 3.0 vezérlő magjának logikai leírását licencelésre, hogy más chipfejlesztők is alkalmazhassák azt, és saját chipeket tervezhessenek köré. Az USB 3.0 vezérlők piacának nagy részét nem a diszkrét, hanem a chipsetekbe és rendszerchipekbe ágyazottak fogják kitenni, melyekre az NEC nem érhet el saját maga. A következő három év során várhatóan több százmillió darab USB 3.0 vezérlésre képes chipet fognak értékesíteni világszerte, elsősorban PC-chipsetek formájában.

Az új csatolófelület 5 Gbps csúcssebességre képes, ami tízszerese elődje teljesítményének, a gyakorlatban elérhető hasznos adatátviteli teljesítmény másodpercenkénti 400 megabájt lehet. Ehhez az átviteli sebességhez az USB 3.0 már üvegszálat használ, a visszafelé történő kompatibilitás érdekében azonban rézvezetékeket is alkalmaz majd, hogy az USB 3.0 portok korábbi eszközöket is tudjanak fogadni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról