Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 18. 14:46

Digitális otthont a népeknek is

A Samsung idén ősszel az új találmányok helyett az elmúlt évek vívmányait igyekezett átemelni a mindennapokba. Az új modellek esetében nem a számok dominálnak végre, hanem a funkciók. A megapixeleket és a kontrasztarányt legyőzheti az ésszerű kényelem és az érthető, egyben hasznos funkcionalitás.

A digitális otthon kifejezés ugyan elcsépelt fogalom, túl sok gyártó álmodozott már ultra-modern megoldásokról, pedig a megoldás a már működő módszerek szakértelmet és időráfordítást nem igénylő átkonvertálása a laikusok számára. A digitális otthon az, ha már nem kell gondolkodni a miért és a hogyan kérdéseken, egyszerűen az igények valósággá válnak.

Nem annyira új

A dél-koreai cég mérnökei és marketingszakemberei ezt tarthatták szem előtt, amikor az idei termékpalettát összeállították. A Samsung nem jelentett be új generációs kijelzőt, nem reformálta meg a cég kompakt fényképezőinek tulajdonságait, mindössze szintre hozták úgy, ahogyan az elvárható egy szórakoztatóelektronikai gyártótól 2009-ben.

Az egyik ilyen csiszolás, hogy az eddig is létező, tévétunerrel ellátott monitorok kínálata újult meg. Korábban a csúnya, irodai hangulatú \"MW\" jelzésű, korábban ráadásul 4:3-as képarányú monitorok kaptak televíziós opciót, később megjelentek a már szebb, de nagyon vastag modellek. Manapság viszont a Samsung a televíziók mellett a monitorok esetében is több figyelmet fordított a megjelenésre. Így nem volt nehéz összetolni a két kategóriát, s a cég képviselőinek elmondása szerint a főleg a kis lakásokban élő, egy-két fős háztartások számára ideális választás az új elegy bármelyik darabja.

Wi-Fi a tévében

A sorozat csúcsmodellje az Ecofit P2370HD, aminek 23 hüvelykes képátlójú kijelzője elegendő otthoni használatra monitorként, de egy kisebb televízióként is el lehet képzelni. Azon háztartások, ahol a tévé nem számít családtagnak, s nincs szükség óriási kijelzőre, ott a 46 centiméteres átlójú kijelző praktikus lehet. Az 1920x1080 pixeles felbontás révén pedig akár Blu-Ray filmeket is érdemes a lejátszóba rakni, még akkor is, ha sokkal közelebb kell ülni a monitorhoz. A célcsoport a 30-50 négyzetméteres lakásban élő fiatal korosztály, akik feltételezhetően a szoba dimenziói miatt nem is tudnának egy 106 centiméteres plazmatelevíziót elhelyezni és attól megfelelő távolságra ülni.

\"\"

A monitor/TV azon túl, hogy két alap funkcióját ellátja, kapott némi extra funkcionalitást is. A készülékhez jár egy távirányító, amivel egyszerűen lehet a jelforrások között váltogatni, csatornát váltani, illetve az IP-alapú szolgáltatások közt böngészni. Természetesen van beépített hangszóró is, így a monitor már valóban kategóriájának határaira merészkedett. Képes kezelni a teletextet, de közben már HDMI-csatlakozó és Wi-Fi kapcsolódási lehetőség is van benne. A monitorban helyet kapott egy YouTube-kliens is: nincs is annál jobb, mint a Barátok Közt szünetében megnézni 2-3 videót, ahelyett, hogy keresni kellene egy másik csatornát.

Ugyan a dizájn oltárán a falra szerelhetőséget fel kellett áldozni, viszont kárpótlás lehet a korábbi T200/T220 modellekhez képest ultravékony, modelltől függően 3-6,5 centiméteres mélység. A monitor képes USB-meghajtókat is fogadni, legyen az pendrive, vagy egy külső keretbe rejtett merevlemez, így a számítógép bekapcsolása nélkül is lehet mozizni. A formátumok támogatottsága elméletileg gazdag, de a részletes kodeklistát a Samsung nem mellékelte a leírásba.

Élő kapcsolás

A Wi-Fi-őrület a monitorok és tévék világán kívül a fényképezőgépekig is elért. Habár a vezeték nélküli USB már itt kopogtat az ajtókon, a Samsung nem tudta kivárni, hogy ez valósággá is váljon, így az ST1000 modelljét egy Wi-Fi- és Bluetooth-chippel is felszerelte. Emellett a kis kompaktban GPS-vevő is rejtőzik, így az elkészült képek geo-címkékkel egészülnek ki.

A DNLA támogatásnak köszönhetően a fotók megtekintésével nem kell addig várni, amíg egy számítógép közelébe érünk. Minden DLNA-kompatibilis eszközre néhány pillanat alatt át lehet küldeni a képeket, legyen az TV vagy éppen mobiltelefon, de élő Wi-Fi kapcsolat esetén közvetlenül Facebookra vagy Picasára is ki lehet lőni a fotókat. Így vége a házibulik közbeni mobiltelefonnal való fényképezésnek, a helyzetjelentést az ilyen kompaktokkal már jó minőségben lehet a távollévőkkel megosztani.

\"\"

A fényképezőgép klasszikus tulajdonságainak értékelése nélkül érdemes még megemlíteni, hogy az eszköz érintőképernyőt is kapott, s az eddig látott megoldásokon túl egy érdekes gesztus-alapú vezérlésre is van lehetőség. Képet törölni például egyszerűen ujjal kijelzőre rajzolt X-szel lehet. az iPhone-hangulat tehát átlopódzik a multimédia más területeire is.

Érthető fejlődés

A két példa ugyan elég szűknek tűnik a digitális otthon kifejezéshez, de tudva azt, hogy ezek nem koncepciók, hanem valóban létező, tömeges eladásra szánt termékek, látszik a Samsung által felvett irány. A közeljövőben, ha a fogyasztói gyártók is valóban így akarják, akkor minden otthoni kütyü, multimédiás eszköz képes majd kommunikálni egymással, az adat továbbítása gondolkodást nem igénylő feladattá degradálódik. Az eszközök fejlődése mellett pedig lehet, hogy szükségtelenné válik bonyolult, drága home szerverek felállítása, hiszen minden eszköz képessé válik közvetlenül az online szolgáltatásokra szinkronizálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról