Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 17. 11:39

A közigazgatásba is betörne a Google

Az Egyesült Államok a digitális forradalom egy jóval magasabb szintjét éli át, mint ahol Európa tart. A magas internetpenetráció lehetővé teszi, hogy a köz- és államigazgatás eszköztára erősen támaszkodjon a webes környezetre. A Google felismerte ezt a lehetőséget is, s új csomagjával a közszférába kívánkozik.

A 2008-as amerikai választások pontosan megmutatták, hogyan befolyásolhatja a technológia a politikai színteret, hogyan növelheti meg az állampolgárok aktív részvételét a folyamatokban a világháló. A web 2.0 kampányidőszakban elért sikerei után a Google most még beljebb szeretne lépni a politika világába, s megmutatja, hogyan lehet előnyt kovácsolni a web erejéből a kormányzati környezetben.

eKormányzat 2.0

A szoftvercég a Washington D.C.-ben múlt héten tartott Gov 2.0 Summit konferenciára időzítette a Google for Public Sector megoldásának premierjét, ami a szövetségi, állami és helyi kormányzati tisztviselők és szervezetek számára egyaránt kínál megoldásokat. A két fő előny, amit fel tud mutatni a rendszer, hogy a tisztviselők munkáját, s azok eredményeit jóval átláthatóbbá, transzparensebbé teszi, másrészt segít az állampolgárokat bevonni a döntés előkészítésbe.

A Google for Public Sector csomagban a Mountain View-i cég termékei közül a Maps illetve az Earth, a YouTube, az Adwords és a Moderator szerepel, mint az állampolgárokkal való kapcsolattartás eszközei. Monitorozási célokra az Insights for Search és az Alerts, a mindennapi működés fejlesztésére pedig az irodai szolgáltatáscsomag, az Apps, illetve két specifikus megoldás, a Public Sector Content (webes tartalommenedzsment) és az Enterprise Solutions for Government (információmenedzsment) áll rendelkezésre.

Mindenre van válasza

Ezeken túl a Google a Webmaster Tools, Analytics, Custom Search, Groups, Blogger, illetve a Gadget Builder eszközeit ajánlja a közszféra figyelmébe. A modern közigazgatáshoz szükséges eszközök így szinte teljes egészében rendelkezésre állnak a Google eszköztárában, már csak arról kell meggyőznie az igazgatási rendszerek döntéshozóit, hogy cseréljék le erre a meglévő megoldásaikat, s a modern, webes korszak kihívásainak megfelelő módszerekkel végezzék dolgukat.

A csomag három részből áll: egyrészt segít az adott szervezet webszájtját, illetve az ott lévő információkat könnyebben megtalálhatóvá tenni. Erre a cég egy arizonai példát hoz, ahol az állam információs technológiai ügynöksége kevesebb mint 50 mérnöki munkaóra rááldozásával több százezer nyilvános adatot tett kereshetővé, s ezzel együtt láthatóvá a Google találati listákban.

A második részt az adatok vizualizációja, mely főként a térképszolgáltatásokra támaszkodva érhető el. A Maps és az Earth révén korlátlan számú információ jeleníthető meg, kezdve a politikusok, képviselők utazásaival a nyilvános eseményekig, vagy a hivatalok elérhetőségéig. Ezek ráadásul könnyedén kiegészíthetőek fotókkal, szövegekkel, linkekkel is, gazdag tartalmat kínálva az állampolgároknak. A harmadik rész pedig az online videó ereje, amit a fogyasztói társadalom után a közszféra is magáévá tehet. Ma már a csúcspolitikusoknak, szervezeteknek mind van saját YouTube-csatornája, talán ideje, hogy a léc lejjebb ereszkedjen, s bármilyen közérdekű információ fellelhető legyen audiovizuális formában is a weben.

Ötből négy neten akar ügyintézni

A Pew Internet and American Life Project kutatásai szerint ma már ötből négy amerikai az internetet használja, hogy kormányzati információk után kutasson vagy ügyeket intézzen, pedig még az USA-ban is csak kialakulóban van a közszféra digitális átállása. Az adatbázisok hiába léteznek digitálisan, ha az állampolgárok nem férhetnek hozzá. Ezen javítani szeretne a tengerentúli ország, s a Google tálcán kínálja a megoldást.

Magyarországon eközben leginkább csak beszélnek a digitális szakadék megszüntetéséről, az elektronikus közigazgatás fejlesztéséről. Habár európai léptékkel a lemaradásunk nem veszélyes, de valójában alig néhány információt lehet kivenni online eszközökkel a rendszerekből, s az ügyintézés is továbbra is erősen kötődik a személyes jelenléthez. Az 50 százalék feletti magyar internetpenetráció talán jelzésértékű lesz a hazai államigazgatás számára is, s ha nem is Google eszközökkel, de remélhetőleg éveken belül hazánkban is valós, működő fogalom lesz az elektronikus közigazgatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról