Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 15. 17:13

Az Intel szerint az EU súlyos eljárási hibákat vétett

Az Intel hivatalos kifogást emelt a Bizottság elítélő határozata és rekordmértékű büntetése ellen, melyet az EU hivatalos közlönyében publikáltak. A vállalat szerint az EU figyelmen kívül hagyott bizonyítékokat, és megalapozatlanul járt el.

Az Intel leközölt jogi panasza állítja, a Bizottság számos jogi hibát követett el. A vállalat szerint a Bizottság az ügyfeleknek járó visszatérítéseket magától értetődő módon törvénysértőnek vette, azok puszta létéből fakadóan, és nem vizsgálta azok valóságos hatásait a riválisokra, kimondatlanul is elsősorban az AMD-re nézve. Az Intel továbbá állítja, a Bizottság meg sem vizsgálta, milyen kiterjedtséggel éltek ezek a visszatérítéses kedvezmények a közösség területén. Nem bizonyította az EU azt sem, hogy a kedvezmények hatással lennének a vásárlói döntésekre.

Ehhez fűződően a Bizottság annak ellenére nem gyűjtött be bizonyos dokumentumokat az AMD-től, hogy az Intel megnevezte azokat, relevánsak voltak az ügyre nézve, és akár felmenthették volna az Intel, állítja a processzorgyártó. További hibaként a Bizottság az egyik koronatanúval (valószínűleg a Dell egy felsővezetőjéről van szó) folytatott meghallgatás jegyzőkönyvét nem készítette el megfelelően, pedig az nagy valószínűséggel felmenthette volna a céget, állítja az Intel. Mindezt tetézve a Bizottság nem adott lehetőséget az Intelnek, hogy szóban érveljenek egy második alkalommal is, miután a Bizottság kibővítette a vádakat.

Mindezeken túlmenően az Intel úgy véli, hogy az 1,06 milliárd eurós bírság eltúlzott, ezért eltörlését vagy drasztikus csökkentését kéri. A processzorgyártó szerint Brüsszel nem mutatott rá, milyen kár érte a fogyasztókat vagy a versenytársakat, ráadásul nem követi saját, 2006 során felállított bírságolási politikáját, valamint tévesen feltételezi, hogy az Intel tudatosan sértette meg az európai versenytörvényeket, hiszen olyan piaci adatokra építkezett a Bizottság, melyekről akkor nem is tudhatott még a vállalat. Talán a vállalat taktikájának változását jelzi, hogy éppen a napokban távozott az Intel jogi csapata éléről Bruce Sewell jogász.

Mint arról a HWSW is beszámolt, az Európai Bizottság Neelie Kroes versenyjogi biztos vezetésével 1,06 milliárd eurós bírságot szabott ki az Intelre, mivel úgy találta, hogy 2002 és 2007 között a vállalat versenykorlátozó eszközöket alkalmazott, melyek megkárosították az európai vásárlókat, mivel kiszorító hatással bírtak az AMD-re nézve. A vállalat szerint a döntés nélkülözi a realitásokat, ráadásul figyelmen kívül hagyja azt is, hogy éppen ez volt az AMD történetnek egyik, ha nem legsikeresebb időszaka, és ha nem szerzett arányosan részesedést egyes szegmensekben vagy PC-gyártóknál, az a saját hibája. Az európai Elsőfokú Bíróság még nem tűzte ki a fellebbezés tárgyalásának dátumát, az ügy várhatóan évekig húzódik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról