Szerző: Bányai György

2009. szeptember 18. 10:41

Teljes munkanap a Toshiba NB 200 netbookjával

A Toshiba is túl van már az első netbook-szériáján, az igen kicsi, 8,9 hüvelykes kijelzős modellt most az ölünkben egy kissé több helyet foglaló, ám cserébe sokkal inkább használható modell váltja. Az NB200 első ránézésre hibátlan netbook, de ahogy az öntelt vigyor szélesedik a gép arcán, úgy válnak láthatóvá a szuvas fogak is.

Nem csak a külső különíthet el

A Toshiba nyílegyenesen távolodott el NB200-zal a korábbi NB100-tól, mely olcsó anyagokkal próbálta magát távolabb tartani a gyártó nívósabb ultrahordozható noteszeitől, mintha maga a gyengécske Atom processzor nem volna ehhez bőven elegendő. Utóbbi visszatartó erejére most rájöttek a tervezők, az NB200 exkluzív kivitelben, nagyobb kijelzővel próbál jó nagyot harapni a tortából.

A túlzás nélkül meseszép, egyben igen lapos, ráadásul igen merev burkolat alatt N280-as Atom processzor, Intel GMA950 grafikus mag, 1 gigabájt rendszermemória, valamint 160 gigabájtnyi háttértároló van, utóbbi fejjel és lemezzel rendelkező, 5400 percenkénti fordulatú, hagyományos merevlemez. A netbook 10,1 hüvelykes kijelzője 1024x600 tükröződő képpontot jelenít meg. A géphez három USB-eszközt is lehet csatlakoztatni, ezek közül az akkumulátorral rendelkezőket akár kikapcsolt állapotban is képes tölteni az NB200. Külső megjelenítő hagyományos VGA-kimenetre köthető, van LAN-aljzat, valamint SD-kártyákat fogadó rés is.

\"\"

Stílusjegyek

A Toshiba NB200 külsejénél maradva említést kell tennünk arról, hogy a kijelző körüli káva, valamint az azt takaró fedél ferde csíkozása remekül illik a középszürke géptesthez, melyen a billentyűzet, valamint a nagyméretű tapipad egyaránt izgalmasan mutat. Sajnos a billentyűzet megszokást igényel, az amúgy remek gombok magyar kiosztása csapnivaló, toshibásan rossz helyen van a 0 (ezáltal a számbillentyűk az 1-gyel kezdődnek), valamint a hosszú í. Ezeket más gyártók olyan remekül meg tudják oldani, nem érthető, hogy a Toshiba hosszú évek óta miért nem képes erre.

\"\"

404

A gép mellé egyébként a Windows XP Home Edition, természetesen ezt előre telepíti a Toshiba. Az első bekapcsoláskor választhatunk nyelvet, a pár perces telepítés-véglegesítés után a rendszer üzemkész, természetesen minden részegységhez felkerül mindegyik eszközmeghajtó is. Erre külön azért térünk ki, mert a Toshiba hazai weboldalán a letöltésükre nincs lehetőségünk (vagy épp nem akkor amikor mi akarjuk), csapnivaló a karbantartás, több olyan linkre is kattintottunk, amely \"az oldal nem található\" hibaüzenetre vezetett. Az NB200 termékoldala és az eszközillesztők letöltési központja is ilyen volt, azért ez túlmutat az elnézhető kategórián. Ha később szeretnénk frissíteni, a gyártó európai oldalát javasoljuk inkább, az ellentétben a hazaival, méltó a márkanévhez. Gondolhatnánk, hogy a hiba eseti, ám két egymás utáni napon is próbálkoztunk.

\"\"

Rázkódásvédett merevlemez

Az NB200-hoz a gyártó sok extra segédprogramot mellékel, ezek között olyan is van, amely beépített hardveres kiegészítőt is megkíván, ilyen például a merevlemez rázkódás elleni védelme. A gyorsulásmérő érzékeli a rázkódást, amely ha megtörténik, a merevlemez fejét biztonságos helyre parkolja. A védelem három lépcsős, ezért a gép a folyamatos, ám még épp nem káros vibráció mellett is üzemeltethető. A merevlemez-védelem három különböző érzékenységű üzemmódja külön állítható be az akkumulátoros üzemhez és a hálózati használathoz.

\"\"

A netbookban Bluetooth 2.0 és 802.11 b/g vezeték nélküli hálózati csatoló is van, ezek beállítására külön segédprogram is használható, ám mi jobban szerettük (lehet, hogy csak a megszokás miatt) a jó öreg windowsos paneleket. A Windows XP Home operációs rendszert számos programmal is is felvértezték, a Microsoft Office 2007 60 napos próbaváltozata mellett a Microsoft Works 9.0 teljes változatát is megkapjuk a géphez, mely teljes mértékben illik a netbookos környezetbe, útközben kiválóan lehet használni. A telepített alkalmazások között még a Picasa 3 is megtalálható, a védelemről McAfee Internet Security Suite (Toshiba Edition) gondoskodik, amelynek 30 napig használható próbaváltozatát kapjuk az NB200-hoz.

Mennyire jó lehetne

A Toshiba NB 200 1,33 kilogramm és 263 x 211,5 x 25,4 (hátul 32,25) milliméter, ezen fizikai jellemzők ellenére mégsem kényelmetlen használni, a nehézkes, szokást igénylő billentyűzetkiosztás miatt azonban gépeléskor mégis jelentős a komfortvesztés. A tapipad ad a szomorúsághoz némi örömöt, jobb széle görgetésre is alkalmas, mérete pedig több mint elegendő, ráadásul az érzékenysége is kiváló. Sajnos az USB-portok igen rossz helyre kerültek, a gépház oldalának hozzánk legközelebbi sarkaira, ezért munka közben igen sokszor akadhatunk az ide dugott kiegészítőkbe, kábelekbe. Utóbbiakat ráadásul lehetetlen szépen elvezetni, pedig könnyen megoldható lett volna, ha a portok a kijelző zsanérjához lettek volna közelebb.

\"\"

Van azonban egy hatalmas pozitívum, ez pedig az akkumulátoros üzemidő. Nálunk napi munkában hat és fél órán keresztül kitartott az akkumulátor, ez alatt a képernyőt és a merevlemezt egyszer sem küldtük alvó üzemmódba, ráadásul a fényerőt sem vettük le teljesen, középállásban hagytuk, ahol érzésre még mindig hozta a teljes fényerő 70 százalékát. A gépen készült ez a cikk, írás közben  weblapokat nyitogattunk, YouTube-videókat is néztünk és természetesen a vezeték nélküli hálózati csatoló is végig dolgozott. A Toshiba weboldalán a technikai jellemzők között 9 óra 5 perces maximális üzemidőt olvashatunk, nincs kétségünk afelől, hogy energiatakarékos beállítások mellett ez az időtartam teljesíthető is.

A gép teljesítményéről sokat nem lehet ismétlések nélkül írni, az NB200 az atomos jellemzőket hozza, internetezni, filmet nézni, alapvető irodai feladatokat ellátni, illetve levelezni teljes mértékben alkalmas. Az azonnali kapcsolattartó alkalmazások futtatása sem okozhat nehézséget, ezeket még egy VGA-felbontású webkamera is megtámogatja. A gép egyetlen hangszórója azonban szinte csak magas hangokat képes megszólaltatni, ráadásul igen halkan, sőt, túlságosan is halkan. Filmet nézni csak teljes csendben lehet vele, arra esélyünk sincs, hogy kisebb társaság együtt élvezze a vetítést. A kép mellé érkező hang csak akkor lehet elegendő, ha fülhallgatót használunk, vagy egy külső hangszórót állítunk csatasorba.

Az LCD-panel is tartogat kellemetlenségeket. Mindamellett, hogy a fényerő igen magas, sajnos színeket csak fakón láthatunk rajta. Ha valaki sokat szeretne fotókat nézegetni vagy esetleg azokat szerkeszteni, nem a Toshiba NB200 lesz a legjobb választás. A kijelző képét közelebbről megvizsgálva hajszálvékony vonalkázást láthatunk a teljes területen, ez nem hiba, hanem a kijelző típusából adódó képpontstruktúra okozza, ahogy távolodunk a normál olvasási távolság felé, úgy válnak a vékony vonalkák észrevehetetlenné.

Van nála jobb választás

A Toshiba NB200 a nálunk járt kiszerelésben, tehát a nagy kapacitású akkuval 127-135 ezer forintba kerül a boltokban, ezért az összegért nem csak az alap netbookos képességeket kaphatjuk meg, hanem számos extrát is, melyek egy része a hardveres, másik pedig az adatokat érintő biztonságért felel. A netbook letisztult vonalvezetése, izgalmas, (de sajnos rosszul magyarított) billentyűzete leginkább a kivételes megjelenés miatt drágább netbookokat (ASUS S101 HP 2133) idézi, jóllehet, a sokáig 150 ezer forintot kóstáló ASUS S101 most már 109 ezer forintért is megvásárolható.

A Toshiba netbookjának két jó tulajdonsága van, ezek közül az egyik a tisztességes külső design, a másik pedig a jó hosszú akkumulátoros üzemidő, pontosabban az egy teljes napra elegendő akkumulátorkapacitás. A gépnek vannak gyengéi, ezek közül az egyik legmarkánsabb a kényelmetlen magyar billentyűzetkiosztás. Kár a gépért, kicsi odafigyeléssel és megfelelő webes támogatással a netbookok egyik legjobbja is lehetett volna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról