:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 11. 10:50

Ráncfelvarráson esik át a Prezi

Amerika meghódítására készül a Prezi, de a fejlesztés továbbra is egy tágas budapesti lakásban zajlik. Maga a szerkesztő ugyan jó ideje érintetlen, de a webes felület és a terjesztés módozatai nagyot léptek előre a napokban. A HWSW meglátogatta a Prezi főhadiszállását, s Farkas Szilveszter vezető fejlesztővel beszélgetett arról, hogy milyen változásokat is hozott az ősz.

Eget rengető forradalomról nem lehet most beszámolni, az elmúlt hónapok munkaórái leginkább arra mentek el, hogy a webes felhasználói felületet és néhány jogosan felmerülő igényt kielégítsen a cég az elkészült prezik bemutathatóságával kapcsolatban.

Ruha teszi az embert

Az első ilyen lépés magának a publikus Prezi.com weboldalnak a felújítása. Apróságnak tűnik, de egy új szolgáltatással kapcsolatban nagyon fontosak a külsőségek, ezért a weboldal felújítása mondhatni kulcsfontosságú volt. Sőt, mivel a legtöbb ember elsőre nem feltétlenül érzi át, hogy miről is van szó, ezért a „bemutatóterem”, azaz a Showcase menüpont külön kiemelt szerepet kap. A korábbi ömlesztett felsorolás helyett továbbra is automatikus szelekció látható itt, de immár áttekinthető formában, s a válogatás alapja az adott prezik népszerűsége. A Google Analytics segítségével egy szkript minden héten végigpásztázza a prezik látogatottsági adatait, s amit sokan linkeltek, sokan tekintettek meg, azokat mutatja meg a többi érdeklődőnek is. Emellett a fejlesztők önmaguk is kiválasztanak példaértékű darabokat, melyek egy kiemeléssel és egy kis magyarázattal együtt látszanak.

\"\"

További újdonság, hogy a korábban sorrend alapján számozott prezik ezentúl egy véletlenszerűen generált alfanumerikus karaktersorból álló URL-t kapnak, így nem lehet majd feltétlenül következtetni a prezentáció elkészültének dátumára, illetve nem kell attól sem félni, hogy hamarosan végtelen hosszúságú számsorokból állnak majd a linkek. Ami viszont kellemetlen, hogy eddig elegendő volt megjegyezni egy 4-5 jegyű számot, ezután pedig például egy ilyen karaktersorral kell megbirkózni, ha valaki fejben szeretné tárolni a hivatkozást: http://prezi.com/f_osxvdotzeo/.

Végre beágyazható bárhová!

A harmadik kiemelendő újítás, ami talán mind közül a legfontosabb, az a beágyazhatóság. Korábban mi is írtunk arról, hogy egy apró trükkel iframe-ként bármely HTML-be beágyazhatóak voltak a Prezik, de már akkor is tudtuk, hogy ez csak egy átmeneti megoldás, s mostantól valódi beágyazókód áll a felhasználók rendelkezésére. Csakúgy, mint egy YouTube-klip esetén, az éppen megtekintett anyagban alatt ott rejtőzik az Embed menüpont, ahol a doboz méreteit megadva máris kimásolhatóvá válik a szükséges kódsor.

Az is beállítható, hogy a beágyazott anyagban szabadon lehessen navigálni, vagy csak a kijelölt útvonalon nézhessék végig az emberek a tartalmat. Ez igazán ötletes kiegészítés, így a Prezi egyszerűen használható bármilyen szemléltetésre, kiegészítésre, magyarázatra akár online újságokban is. Akinek pedig tetszett egy prezi, az a manapság megszokott módon oszthatja azt meg Twitteren, Facebookon vagy küldheti tovább e-mailben. Illetve akár egyszerűen kifejezheti az alkotónak tetszését egy „vállveregetős” üzenetben.

Jobban kezelhető védett anyagok

A megosztás és a beágyazás természetesen csak a publikussá tett prezik esetében működik, hisz nem lenne szerencsés a titkos dokumentumokat engedni szétszéledni a világban. Viszont a védett anyagokat is szeretnék a cégek, felhasználók mutogatni a partnereknek, amire eddig nem volt lehetőség. A jövőben a nem publikus anyagok is kapnak egy hasonló nézetet, mint a Showcase-ben felbukkanó darabok. A védett prezik létrehozása ugyan csak a fizetős ügyfelek privilégiuma, de ők két kattintással létrehozhatnak egy sima fehér hátterű, Prezi-fejléc és Prezi-logó nélküli weboldalt, ahol csak a munkájuk gyümölcse látható. A link bármilyen módon továbbítható, viszont az oldal jelszóval védett lehet, így akár a nem fizetős, vagy egyáltalán nem is regisztrált emberek is megtekinthetik.

Azon felhasználók, akik nem csak nézőket, de társszerzőket is várnak, azok mostantól bármilyen e-mailcímre megoszthatják a szerkesztési jogokat, nem szükséges meglévő Prezi-fiók hozzá. Ha valaki bele szeretne nyúlni egy prezibe, akkor pillanatok alatt saját maga regisztrál egy ingyenes fiókot, s máris alkothat úgy, hogy a prémium-előfizetéssel járó attribútumok nem vesznek el a prezentációból. Így viszont eltűnik a csak megnézésre jogosító megosztás, hiszen azt helyettesíti a beágyazás, akivel megosztjuk a munkát, azok mostantól mindenképp szerkesztési jogot is kapnak.

\"\"

Amit viszont nem csak az ingyenes felhasználók vesznek majd észre, hogy változik a „My” oldal, azaz a saját prezik helye is. A fejlesztők célja az volt, hogy az eddigi klasszikus menü helyett, egy munkafolyamat-alapú interfészt készítsenek, ahol a rendezőelv a munkafázisok logikus felosztása. A „Work” menüpontba a szerkesztés, a meghívás/megosztás, illetve alapvető adminisztrációs feladatok kerültek. A második helyre a „Show” a letöltés (offline használathoz), az elküldés (jelszavas egyedi URL) került, a harmadik pont pedig a „Publish”, ahonnan a beágyazás kezdeményezhető. Ez a felület jelenleg még nem élesedett, de a napokban ez is megtörténik. Aki nem bír addig várni, az a http://prezi.com/my2 oldalon már most is láthatja az új felületet.

A szerkesztő még marad a régi

A szerkesztőben viszont alig változik valami, ezt a mostani frissítés gyakorlatilag nem is érinti. A közeljövőben ugyan van terítéken néhány apróbb pofozás, de egyelőre meg kell elégedni a meglévő lehetőségekkel és a korábbi ígéretekkel. Az egyik fontos előrelépés lehet a közeljövőben a sokat ígérgetett színséma-választó, amiben a felhasználók, akik bíznak saját ízlésükben, szabadon variálhatják a témák színeit, illetve betűtípusait. A cégek számára ez egy olcsó lehetőség lesz arra, hogy saját arculatukkal vonják be az elkészült prezentációkat, s ne kelljen igénybe venni a professzionális, de nagyon drága segítséget a Prezi.com-tól. Persze a felhasználók nagy része már annak is rettentően örülne, ha a jelenlegi nyolc variáció mellett feltűnne néhány új téma.

Emellett egy másik újdonság is közeledni látszik. Ha minden igaz, megjelenik majd egy API, mely a rutinosabb actionscript-programozóknak kedveskedik majd. Lehetséges lesz majd a prezihez widgetek formájában rich media tartalmakat hozzáadni az API-n keresztül, továbbá a programozó hozzáfér majd a Prezi motorjához is, tehát állítható lesz például a \"kamera\" pozíció, az útvonal beállítások is.

\"\"

További funkciók és újabb nagy tervek is szövődnek a Prezi falain belül, de a fejlesztés menete annyira képlékeny, hogy ezekről a cég nem szívesen beszél nyilvánosan. Amennyiben viszont bármelyik megoldás célegyenesbe fordul, arról a HWSW olvasói első kézből értesülhetnek majd.

Cool meglepetések

Farkas Szilveszter azt viszont elárulta, hogy a nemrégiben tartott TED előadásra kifejlesztettek egy funkciót, ami kezel a Prezin belül Flash frame-eket, s ez elérhető lesz a felhasználóknak is. A frame-en belül meg lehet adni egy külön képet, ha az objektum inaktív és egy másikat, ha fókuszban van, de akár több stádium is készíthető, s ezeket külön fel lehet majd címkézni és hozzárendelni lépésekhez, eseményekhez. A TED-en látható Preziben ez úgy nézett ki, hogy a prezentáció során a háttérben lévő térkép folyamatosan változott, ahogy a beszélő haladt előre mondandójával. Nem is feltétlenül kell hozzá tudni Flashben programozni, sőt már van is egy leírás ennek a funkciónak a kezeléséről.

Ha már szó esett a szerkesztőről, akkor meg kell említeni, hogy egyelőre az asztali, offline editor is marad a jelenlegi formájában, ami azért kellemetlen, mert nagy elemszámú prezik esetén még egy erősebb gépen is nagyon szaggat, a reakcióidő több másodpercre is nőhet, nem beszélve a fagyásokról. Erről részben a Prezi-fejlesztők tehetnek, az ő kódjuk sincs teljesen rendben még (lassulások), de mellette a hibák egy része egyszerűen az Adobe AIR-nek köszönhető (fagyások). Elméletben a programnak egy Core 2 Duo processzoros, néhány gigabájt memóriával rendelkező gépen szépen kellene futni, de a gyakorlatban véletlenszerű, fura dolgok bármikor, bármilyen géppel történhetnek.

Előre

A külsőségek szempontjából tehát a Prezi szépen fejlődik, a szomorú inkább az, hogy ugyanez egyelőre nem mondható el magáról a szerkesztőről. A Prezi indulása után túl sok energiát vont el a cégből az amerikai megkapaszkodás, a piacra lépés, illetve az apróbb, de égető feladatok elvégzése. Most viszont következhetnek a következő lépések tartalmilag is. A Prezi stábját a jövőben  termékmenedzser koordinálja majd, akinek a feladata az igények szondázása mellett a fejlesztői erőforrások helyes beosztása lesz majd.

A Prezi stábjában e hét végén viszont egy másik személyi változás is lesz majd, s a sors fintora, hogy éppen a vezető fejlesztő, interjúalanyunk, Farkas Szilveszter hagyja el a Prezit. A kezdetektől ott dolgozó programozó nem elégedetlenség miatt áll tovább, hanem egy fiatalkori vágyát teljesítheti be egy másik cégnél, s azt mondta, hogy ha nem is tűnik érthető lépésnek, számára ez így helyes. Az eddigi munkája is tiszteletre méltó a startupon belül, s annyit elárulhatunk, hogy iparágat nem vált, egy másik alkalommal, egy másik sapkában akár ismét lehet a HWSW interjúalanya.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.