:

Szerző: Bányai György

2009. szeptember 9. 14:53

Canon PowerShot D10 vízálló fényképezőgép tesztje

Kipróbáltuk a Canon 10 méteres merülésre képes kompaktját, mely természetesen nem csak a halaknak, tengeri csillagoknak kedvező viszonyok közepette érzi jól magát, hanem a szárazföldön is, ahol tömítései miatt akár még bőrig ázva is fényképezhetünk vele.

Csak a forrásban lévő húslevest nem bírja

A Canon PowerShot D10 vízálló fényképezőgépet szinte mindennek alávetettünk, még az adriai tengert szegélyező sziklának is odakoccant a part menti hullámoknak köszönhetően. A fényképező állta a sarat, a hirtelen jött zivatart, valamint a tengervizet is, ezért a tűző napon már nyugodt szívvel hagytuk melegedni. Bár egyéb esetben véletlenül sem teszünk ilyet, most a nap forró sugaraival akartunk a gömbölyded gépen fogást találni. Hát persze, hogy nem sikerült!

A fényképezőt annyira nehéz volt vízbe meríteni, mint amennyire félelmetes jégre állni olyan lábbal, melyen először van korcsolya. A D10 bekapcsolt állapotban, világító kijelzővel merült a vízbe, ez egy normál kompakt számára a halálos ítélettel lenne egyenlő, furcsa érzés volt látni, ahogy a D10 továbbra is működik. Természetesen csak a merítés kedvéért igen kevesen vesznek ilyen gépet, azonban amit kompakt a víz alatt elénk tár, az a legkörültekintőbben letakarított búvárszemüvegen is túltesz. A mélység 5 méter után ugyan már nem barátja a képkészítésnek, azonban közvetlenül a víz felszíne alatt, a part mellett fényesen tárul elénk az ember számára idegen, egyben izgalmas élettér.

\"\"

Nedves 12 megapixeles

A D10 12 megapixeles képérzékelővel rendelkezik, ez a szenzor sajnos kompaktosan kicsi, elé háromszoros zoomra alkalmas, rázkódásvédelemmel kiegészített optikát építettek, mely a 35-105 milliméterig futó tartományt fogja át. A burkolat formaterve még a vízálló gépek között is egyedi, talán korunk retrós vonalvezetésű japán koncepcióautóit idézi, ezáltal mosolygásra késztet. Mély vízben egy fényképezőt nem szerencsés elhagyni, a gyártó a biztonságra nagy gondot fordított. A csuklóra rászorítható pánt bajonettje a gépház mind a négy sarkán zárhat, az ehhez szükséges aljzatból tehát négy darab van. Arra viszont figyeljünk, hogy a csuklópántot mindenképp tartsuk a kezünkön, ugyanis a gép bár vízálló, nem lebeg vagy úszik, így vízbe ejtve elmerül.

A Canon első, víz alatti fényképezésre is alkalmas kompaktja 10 méteres mélységig garantáltan üzemkész, a hideget -10 Celsius fokig tolerálja, és akár 1,22 méteres magasságból is betonra ejthető. A D10 nem csak a víznek, hanem a pornak is ellenáll. A fényképezőnek két gumitömítéssel ellátott ajtaja van, egyik alá a külső áramforrás kábele, valamint az USB- és TV-kimenet kábelei csatlakoztathatók, másik ajtó alatt pedig az 1000 mAh kapacitású lítiumion akkumulátor és az SD/SDHC-kártya rejtőzik.

\"\"

Természetesen merülni csak feltöltött akkuval lehet és a víz alatt sem szerencsés memóriakártyát cserélni, ugyanígy nem közvetíthetjük a vizes képeket a TV-kábelen keresztül a szárazföldre, a tömítettség megtartásához mindkét ajtónak zárva kell lennie. Ha megkérdeztek volna, mi inkább mellékeltünk volna a géphez egy kártyaolvasót, megspórolva a csatlakozók ajtaját még akkor is, ha ezzel a TV-kimenetet és a külső tápellátást is elbukjuk. Bár a két ajtó véletlen nyitása szinte kizárt, sajnos a szándékos nyitás sem egyszerű. A reteszt körömmel kell elhúzni, ezután a tömítés nehezen enged és ha nem követjük az ajtó nyitás közben bejárt ívét, jobb, ha olló is van a közelben a manikűrhöz, ugyanis a körmünk sérülése szinte garantált.

A PowerShot D10 hátoldalán 2,5 hüvelykes kijelző van, ezen 230 ezer pixel alkot képet, körülötte nagyméretű, kerekded, jól kitapintható gombok nyomkodhatók, a víz alatt is igen kényelmesen. A vízben a képkészítés mondanunk sem kell, hogy remek mulatság, a szórakozás rémületté csak a mélység miatt válhat, illetve azért, mert a látvány miatt elfelejtünk levegőt venni, vagyis a felszínre úszni. A D10 csuklószíja betonbiztos, ezért ha más, a fotózásnál fontosabb dolgok kötnek le, (mint például a búvárszemüveg alá szivárgó víz) figyelni sem kell a gépre, egyszerűen csak húzzuk a csuklónkon magunk után, és ha mindennel megvagyunk és levegőnk is van, egyszerűen bekapcsoljuk és fényképezünk.

\"\"

A D10 témaautomatikája kétféle vizet különböztet meg, a nagyobbak kedvelői a víz alatti üzemmódot, a kisebb vizeket szeretők az akváriumot is választhatják, e két üzemmód az egymástól eltérő fényviszonyok miatt indokolt. A fényképező egyébként nem csodaszer, 7-8 méteres mélység után már rendkívül fényszegény körülmények között kell helytállnia, ehhez a beépített villanó sem jelent támasztékot, annak hatótávolsága a szárazföldön megszokotthoz hasonlóan vízben is korlátozott. Arról nem is beszélve, hogy a víz alatt a kontraszt is hamarabb fogy, mint a szárazföldön. A gépnek van egy nagyon jó tulajdonsága, az optika taszítja a vizet, ha közvetlenül a merülés után szárazföldi képeket szeretnénk készíteni, egyetlen csepp sem fogja megtörni a képet. Az optika legalján marad csak egy kevés víz, azon a területen, mely a képalkotásban már nem vesz részt.

Színek, optika

A normál felhasználási mód során készült szárazföldi képek teljes mértékben canonos színvilágot adnak, kissé színezett képekkel térhetünk vissza a nyaralásból, melyek az átélteket talán még szebben adják vissza. Megjegyezzük, a stílus illik a D10-hez, hiszen víz alatt is üzemelni képes kompaktgépnek az ember tóparton, vagy tengerparton veheti a legnagyobb hasznát. Na jó, még akár esőben is, ahol nem kell féltenünk úgy, mint a hagyományos gépeket.

\"\" \"\" \"\"

\"\" \"\" \"\"

A PowerShot D10 témaautomatikája a két víz alatti körülmény mellett további 15-öt képes elkülöníteni, ezek között találhatók a kezdőirány szerint elválasztott panorámafelvételi üzemmódok is. Sajnos a gép a panorámaképet nem illeszti össze, ehhez számítógép és a mellékelt PhotoStich alkalmazás kell, a gép csak segít a legutolsó felvétel szélének megjelenítésével a következő képkockát illeszteni. A D10-be épített arcfelismerő autófókusz csak emberi arcok esetén használható, halak esetében nem működik, ez természetesen igaz a pislogásérzékelésre és a mosolyidőzítésre is. A makrófelvételek terén a D10 remek formáját mutatta, természetesen vízben és szárazföldön egyaránt, a remeterákot ábrázoló próbafotó remek példa lehet erre.

\"\" \"\" \"\"

\"\" \"\" \"\"

A menürendszer a megszokott Canon-hagyományokat követi és annak ellenére, hogy a gyártó már frissített a megjelenésen és átláthatóbbá tette, ebben a gépben még a korábbi változat tárul elénk. A gyártóra jellemző módon itt is két különböző menü áll a rendelkezésre, ezek közül a \"set\" gomb megnyomásával aktiválható a képbeállításokkal kapcsolatos szekció, a \"menu\" gomb marad az általános beállításoké.

Aránylag kevés zaj

A 12 megapixeles fotók 1:1 nagyításban is rendkívül szépek, az ISO 80 érzékenység mellet készült képek zajszegénységéért azonban a Digic IV képfeldolgozó áramkör szűrője is felelős. Az optika az összhatást egy kis képszéli sötétedéssel és kisfokú homályosodással fűszerezi, ám általánosságban tűéles képet ad a sarkokat és a széleket leszámítva. A fényképező 640x480 képpontos, 30 képkockás mozikat is képes rögzíteni, ebben a minőségben természetesen a víz alatt is forgathatunk.

\"\" \"\" \"\"

\"\" \"\" \"\"

A PowerShot D10 nagyon jó gép, de különleges képességei miatt igen drága is. 93 ezer forintért más gyártó termékeiből már kettőt is vehetünk, ilyen például a tíz megapixeles Olympus mju 550WP, mely 43 ezer forintért kínálja a víz alatti használhatóságot, igaz, csak 3 méteres merülési mélységig. Hozzá kell tennünk, hogy az Olympus 95 ezer forintért is kínál víz alatti, rejtett optikás kompaktot, a mju 8000 már 10 méterig merülhet és a D10-hez hasonlóan ütésálló is. A drágaság azonban egy csapásra olcsósággá válik, ha egy már meglévő fényképezőgépet szeretnénk külön megvásárolható tok segítségével vízhatlanná tenni, hiszen ma is 50-60 ezer forint egy olyan ruha, mely tíz méternél mélyebb merülést tesz lehetővé. Bizony ugyanennyi a Canon A-sorozatú gépeinek legolcsóbbjaihoz is, a kereslet nem véletlenül csekély, ezeket a tokokat raktáron nem is nagyon tartják a szakboltok.

A Sony gépekhez 5-6 ezer forintért lehet minimális tudású tokokat, vagy sokkal inkább zacskókat venni, ám ezeknél arra is kell figyelni, hogy nyakig érő vízben ne engedjük le a kezünket, melyben a gépet tartjuk, mert akkor már túl vagyunk a 30 centiméteres biztonsági határon. Természetesen ezek a tokok inkább illenek az esős időhöz, mint a búvárkodáshoz. A Canon PowerShot D10 magasabb ára ellenére hosszútávon jó befektetés lehet, a Canontól megszokott minőséget a gyártótó először ötvözi a halak és tengerfenéki sziklák fotózásának képességével, melyet por- és ütésállósággal, és -10 celsius fokig fagyállósággal is tetéz. Nagy dolognak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy 3 év múlva ne vegyük elő, mert eljárt felette az idő.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.