Szerző: Bányai György

2009. szeptember 30. 15:01

ASRock ION 330: korrekt nettop NVIDIA-alapokon

Újabb olyan nettopot próbáltunk ki, melyben az NVIDIA ION platformja található, melynek ezúttal egy kétmagos Atom processzor a társa. A gép kicsi, csendes és jól tűri a HD-videók lejátszását is.

ASRock ION

Az NVIDIA netbookok és nettopok számára fejlesztett platformja az ASRock gépében is otthonra talált, most ezt a konfigurációt, az ION 330-at fogtuk vallatóra. Az igen kicsiny dobozka még optikai meghajtót is tartalmaz, emiatt talán egy kissé vaskosabb mint gondoltuk. Mindezek ellenére egy hagyományos egérpadot nem lehet alatta elrejteni. Az ION 330 zongoralakk borítása alatt 320 gigabájtos merevlemezt, 2 gigabájt memóriát és kétmagos, Intel Atom 330 processzort találhatunk, ezeket egészíti ki a DVD-író, amely természetesen Blu-ray meghajtóra is cserélhető.

\"\"

Az ION 330 belterére természetesen voltunk annyira kíváncsiak, hogy a két fedelet tartó csavart kicsavarjuk, melynek levétele után példás rend várt bennünket. Ez nem csak a körültekintő tervezésnek, hanem a SATA-kábeleknek és a külső tápegységnek is köszönhető, utóbbi kizárja a kábelrengeteget, amely normál esetben a tápegységtől az alaplapig, illetve a többi fogyasztóig fut. Legfelül egy könnyen kiszerelhető keretben van a 2,5 hüvelykes Seagate merevlemez és a DVD-író, e két megható között pedig elegendő a hely a levegő áramlásához is.

Példás beltér

Az alaplap első ránézésre Mini-ITX szabványú, ám tüzetesebben megvizsgálva csak hasonló méretű, a szabványtól még a csavarlyukak helye is eltér és természetesen a hátoldali csatlakozók sem a szokásos módon lettek elhelyezve. Ezért a ház az alaplappal bonthatatlan egységet képez, ezért aki később bővíteni akar, inkább válassza a Zotac ION-alapú Mini-ITX lapjait, melyek kis méretük ellenére akár normál ATX-házakba is beépíthetők.

\"\"

A keret leszerelése után is marad a rendezettség, az NVIDIA-lapka és a kétmagos Atom processzor két külön hűtőbordát kapott, ezeknek a lamellái azonban egy irányba állnak, ezért a processzor bordájának oldalára épített parányi, 3 centiméteres ventilátor a lapkakészlet hűtéséről is gondoskodik. A levegőcsere legfontosabb eleme azonban a ház saját ventilátora, mely az előlap rostélyán belépett, elhasznált levegőt aztán végül a hátfalon eregeti ki a szabadba.

Sokáig elég lehet

Azt természetesen nem mondjuk, hogy a bővítésre hamar gondolnunk kell, ha a vásárláskor elégnek bizonyul a 2 gigabájt ram, az 1,6 gigahertzes, kétmagos processzor, az ION 330 sokáig kiszolgálhat bennünket, hiszen a 320 gigabájtos merevlemez szabványos 2,5 hüvelykes darab, a DVD-író pedig szintén könnyen cserélhető később SATA-csatolós Blu-ray meghajtóra is. Ráadásul a hátlap sem bánik szűkmarkúan a csatlakozókkal, a hangkimenetekhez optikai csatlakozó is társul, van LAN-aljzat, USB-eszközökből akár hatot is illeszthetünk, igaz, a billentyűzet és az egér is ezekből vesz el, mert PS/2-csatlakozó nincs. A megjelenítő a VGA-kimenet helyett használhatja a HDMI-kaput is, innentől válik a gép igazán hordozhatóvá.

\"\"

HD-video és játékok

Az ION 330 a processzora és NVIDIA lapkakészlete miatt gond nélkül veszi az akadályokat. A szórakozás kiterjedhet a HD-videózásra is, bár kivétel is akad, szélsőségesen magas bitráta, vagy inkább nem általános tömörítés mellett előfordult, hogy minimális processzorterhelés mellett szaggatott lejátszást kaptunk. A gépre azonban inkább jellemző, hogy a nagyfelbontású tartalmakkal nemigazán gyűlik meg a baja, a processzorterhelés 5 és 30 százalék között mozgott.

\"\"

Egy 1080p felbontású WMV-állomány 26-32 százalékkal terhelte a processzort, ugyanennek a filmrészletnek 720p felbontású változata pedig 17-23 százalékkal. A H.264 kódolású 1080p mozik már csak 2-5 százaléknyit kértek a processzortól, ezeknél a klipeknél szinte kizárólag az NVIDIA lapka izzad. 32-35 százaléknyi processzorterheléssel a másik oldalon az MPEG2 kódolású próbaklipünk volt található, igaz a DivX-kódolású 1080p állományok a WMV-hez hasonlatosan szorongatták azt a 27-31 százalékos igénnyel.

A filmnézés mellett pár régebbi játékot is választhatunk a szabadidő eltöltésére, és túl sok évnyit sem kell visszanyúlnunk az időben, hiszen az Intel vezérlőinél jóval nagyobb teljesítményre képes a GeForce 9400M lapka, amely korunk csúcskártyáival azért természetesen nem képes lépést tartani. Mindazonáltal a nem túl friss játékok közül FPS-eket és szimulátorokat is kiszemelhetünk.

Csendes és jó, elöl azonban semmi

Az ASRock ION 330 nettop remek kis gép, további érdekeset (ha nem akarunk sokak számára unalmas technikai részletekbe belemenni) nagyon nem lehet írni róla, de ez inkább szerencse mint hátrány, a termékkategória gépei jobb ha teszik a dolgukat ahelyett, hogy a bosszantó hibáiról kelljen sok-sok bekezdésnyit írni. Mellesleg utóbbiakból itt és most is találtunk egyet, az előlapon egyetlen USB-port sem áll a rendelkezésünkre és mondhatja bárki, hogy a gép más területre készült, az NVIDIA ION keresztülhúzza az állításokat, és szinte követeli, hogy a gép multimédiás felhasználási körülményekre legyen elsősorban tekintettel. Az előlapi USB mellett sokaknak a kártyaolvasó nyílása is hiányozhat.

A rövid idő alatt, míg foglalkozhattunk vele, nagyon csendes gépként ismerhettük meg az ASRock ION 330-at, ami nem is kicsit javít a megítélésen. A gép jelenleg 75 ezer forintos ár környékén vásárolható meg fehérben és feketében, ez az ár pedig már komplett gépre vonatkozik, így merevlemezt, optikai meghajtót és a memóriát is megkapjuk ennyiért.

Az ASRock ION 330-at a Ramiris Europe-tól kaptuk tesztre, köszönjük!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról