Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 28. 13:37

Éles üzemben teszteli az LTE-t az osztrák T-Mobile

A mobil szélessávú hálózatok jövőjét meghatározó technológiával kezdett nagyszabású kísérleteket a Deutsche Telekom mobilrészlegének osztrák leányvállalata. A T-Mobile Innsbruckban építette ki a legnagyobb európai LTE-teszthálózatot, mely gyakorlatilag már most éles üzemben működik, részben a meglévő infrastruktúrára építve.

Az osztrák T-Mobile anyacége, a Deutshce Telekom a hét elején jelentette be, hogy a nyár folyamán elindította a Long Term Evolution (LTE) mobil adatátviteli technológia eddigi legnagyobb kísérleti projektjét, mely ezúttal már nem kizárólag a mérnökök vizsgálódásából áll, hanem fogyasztók bevonásával történik. Az operátor szerint az innsbrucki kísérleti üzem Európa legnagyobb kiterjedésű LTE-hálózatán zajlik: a városban hatvan bázisállomáshoz lehet csatlakozni a tesztkészülékekkel, melyek a jelenleg elterjedt HSPA-technológiákhoz képest rendkívül gyors, akár másodpercenként 50 megabites letöltési és feltöltési sávszélességet biztosítanak.

Már élesben tesztelik

A nyugat-ausztriai városban idén júliusban elindított tesztüzem részben a már meglévő 3G-s hálózatot használja, mint az infrastruktúra alapját, azaz a T-Mobile kiválasztott felhasználói lényegében éles körülmények közt szerezhetnek tapasztalatokat az LTE-vel. \"Egy ilyen nagyszabású kísérlet értékes információkkal szolgál a technológiában rejlő hosszú távú lehetőségeket illetően, illetve módot ad arra, hogy az erre épülő új alkalmazási területeket is kipróbáljuk\" - hangoztatta a bejelentés kapcsán Günther Ottendorfer, a Deutsche Telekom európai technológiai igazgatója.

Ausztria, illetve a Deutsche Telekom a korábbiakban is oroszlánrészt vállalt a fejlett mobiltechnológiák kiépítésében és tesztelésében: nyugati szomszédunknál régiós szinten is elsőként épített ki országos lefedettségű HSDPA-hálózatot a T-Mobile, illetve Ausztriához (igaz., nem a T-Mobile-hoz, hanem az A1 szolgáltatóhoz) köthető az első európai kereskedelmi HSPA+ szolgáltatás indulása.

A Deutsche Telekom elhivatottságát az új technológia iránt jól érzékelteti, hogy a cég tavaly szeptemberben világelsőként végzett nem laboratóriumi kísérleteket az LTE-technológiával. Bonnban egy mozgó jármű és a Deutsche Telekom főhadiszállása közt jött létre LTE-kapcsolat 150 megabit/másodperces sávszélességgel, idén pedig már Bécsben is bemutatták a technológiában rejlő lehetőségeket.

Hazánkban egyelőre egyedül a Vodafone vállalata fel nyíltan, hogy kísérletezik az LTE-technológiával. A cég egyes, rádióamatőröktől származó mérések szerint már lakossági területen is működtet kísérleti bázisállomásokat, azt azonban egyelőre nem tudni, pontosan melyik frekvencián indulhat el végül szolgáltatás. A magyarországi T-Mobile első emberének, Winkler Jánosnak korábbi nyilatkozata alapján a magentaszínű szolgáltatónál is az LTE-ben látják a jövőt.

Jövőre eldördül a startpisztoly

Egyes piackutatók szerint az LTE a jövő évben vehet lendületet, ekkor becslések szerint világszerte legalább tucatnyi operátor indítja be a kereskedelmi szolgáltatást, melyet egy évvel később több tízmillióan használnak majd világszerte. A világ első hálózata valószínűleg Stockholmban indul be, ahol a TeliaSonera operátor már megkezdte annak kiépítését. Az LTE terjedése a kontinensen ezzel együtt nagy mértékben függ a frekvenciapolitika hatékonyságától is, ezért az Európai Unió egységes koncepció kidolgozását javasolja minden tagországa számára a megfelelő frekvenciák felszabadítására és újrafelosztására, emellett komoly összegekkel támogatja a következő generációs mobiltechnológiákkal végzett kísérleteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról