Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 28. 17:13

Privát felhőket kínál az Amazon

Bétába lépett a héten az Amazon Virtual Private Cloud szolgáltatása, mely lehetővé teszi vállalatok számára, hogy integrálják saját rendszereiket az Amazon felhőjével. Ezzel a cégek a korábbinál sokkal egyszerűbben és gyorsabban állíthatnak fel tesztrendszereket, vagy fedezhetik hirtelen megnövekedett IT-igényeiket.

Az Amazon Virtual Private Cloud (VPC) nem tesz mást, minthogy VPN hozzáférést biztosít az EC2 felhőben létrehozott gépekhez. A VPN-en keresztül értelemszerűen kiterjeszthető a vállalati hálózat, a cloudban lévő gépekhez a rendszergazdák tetszés szerinti IP-t rendelhetnek, és természetesen a hozzáférést is szabályozhatják. A hagyományos, publikus EC2 installációk ezzel szemben az Amazon által elrendelt belső és külső IP címeket kapnak. A VPN titkosításáról az IPsec gondoskodik, ami lehetővé teszi a meglévő vállalati védelmi eszközökkel történő együttműködést.

A VPC-n belül alhálózatokat és átjárókat hozhatunk létre, és IP-tartományokat rendelhetünk tetszőlegesen hozzá. Az Amazon garantálja, hogy a felhőjében így létrehozott gépeink izoláltak maradnak, és a saját hálózatunkban megszokott megoldásokat alkalmazhatjuk azok összekapcsolásához. Hogy a felhasználók észreveszik-e azt, hogy a saját gépeken vagy az Amazonnál fut-e a szolgáltatás, kizárólag teljesítménybeli kérdés.

Ahogyan az Amazon több felhőszolgáltatása, úgy a VPC sem követel meg hosszútávú szerződést, sem belépési díj nincs, kizárólag a használat után kell fizetni. A hagyományos cloudszolgáltatás (Amazon Web Services) díjain felül óránként 5 centet számítanak fel VPN-kapcsolódásonként, ami havonta 36 dollárt jelent - a hálózati forgalomért természetesen fizetni kell. Mindez azt jelenti, hogy rendkívül gyorsan és beruházás nélkül vagyunk képesek IT-erőforrásokat bevonni.

A Cisco Integrated Services és Juniper J-sorozatú routerek biztosan együttműködnek az Amazon VPC-vel. Jelenleg a VPC-k nem képesek közvetlenül az internet felé is kommunikálni, ez azonban a jövőbeni fejlesztési terveken már szerepel. A VPC egyelőre bétában van, ami azt jelenti, hogy elméletileg kizárólag az Egyesült Államok keleti partja számára kínálják, és felhasználónként egyetlen virtuális felhőt hozhatunk létre, egyenként 20 alhálózattal, és egyetlen VPN kapcsolódással. További részleteket a szolgáltatás honlapján, valamint az AWS blogján találhatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról