:

Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 1. 14:42

Törhető az IIS FTP-szolgáltatása

Az IIS FTP-szolgáltatásában megbúvó biztonsági rést kihasználva saját kódot hajthat végre egy anonim felhasználó, mellyel hozzáférhet a távoli Windowshoz. A hibát a Microsoft is elismeri, javítás egyelőre nincs, így addig tanácsos az anonim FTP-szolgáltatásokat kikapcsolni.

A milw0rm oldalra is beküldött exploit kifejezetten Windows 2000 szerveren futó IIS 5-öt (Internet Information Services) támad meg, de elvileg a későbbi Windowsokon futó IIS 6-ot is beveszi, amihez kisebb módosítások lehetnek szükségesek. A kód akkor működik, ha a támadónak anonim hozzáférése van a FTP-hez, és ott könyvtárat is van joga létrehozni MKDIR paranccsal. A BackTrack kipróbálta a kódot, és videóban demonstrálta (SWF) annak működőképességét.

A Microsoft elismeri a sebezhetőség meglétét, és közölte, hogy dolgoznak a javításon, mely egyelőre nem érhető el. A cég hozzátette, hogy nem tudnak arról, hogy valaki ezt a támadást valaha használta volna. A támadás azt használja ki, hogy az IIS nem kezeli rendesen a rosszindulatúan és abnormálisan hosszan formázott könyvtárneveket, és a NLST paranccsal túlcsordul, így  a könyvtár nevében található kódot végrehajtja.

A legegyszerűbb megoldás az, hogy megvonjuk az írási és átnevezési jogokat a felhasználóktól, vagy amennyiben arra szükségük van, csak megbízható felhasználókat engedünk be, például IP-címtartomány szűrés vagy azonosítás segítségével. Nagyobb szervezeteknél érdemes egy hálózati szkennelést végezni, hogy található-e anonim hozzáférést, és MKDIR parancsot végrehajtani engedő IIS FTP-k a hálózatban. Ehhez egy belga biztonsági szakember készített egy Nmap szkriptet, mely itt tölthető le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.