:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. augusztus 24. 17:48

A szomszédtól jöhet a warez

Egy teljesen új alapokra helyezett, nyílt forráskódú BitTorrent technológiát használó torrent tracker indul el szeptemberben, ami ígéretei szerint másfélszer gyorsabb lesz, miközben a internet-szolgáltatók számára kevesebb terhelést okoz majd. - adta hírül a Torrentfreak.com.

A BitTorrent 8 évvel ezelőtt látott napvilágot, s azóta alig-alig nyúltak hozzá magához a protokollhoz, ami a manapság legnépszerűbb fájlcserélőket működteti: akkoriban forradalminak számított, s még ma is a leghatékonyabb módja nagy fájlok terjesztéséhez. Ez még akkor is igaz, ha a BitTorrent ennek ellenére együtt él néhány egészen komoly kötöttséggel, gyengeséggel is.

Lassú és sokat fogyaszt

Bizonyos körülmények között a felhasználók úgy érezhetik, hogy a letöltés sebessége nagyon lassú, s ez egyre inkább feltűnik az embereknek, hiszen ma már az otthoni kapcsolatok sebessége több tíz, akár száz megabit is lehet másodpercenként. Másrészt pedig a szolgáltatók haja áll az égnek, ha túl sok felhasználójuk forgalmaz BitTorrent segítségével adatokat, mert a \"túl jól kitalált\" rendszer könnyen túlterhelheti a szolgáltatók hálózatát.

A problémák ismertek voltak eddig is, sőt, a felhasználók és a szolgáltatók folyamatosan küzdöttek a azok megkerülésén. A letöltők nyilván igyekeztek nagyobb és forgalmasabb szájtokon keresgélni, illetve a kliensek képesek váltak több trackerről egy időben szívni az adatokat. Az internetszolgálatók egy része pedig szűréssel, tiltással vagy adatcsomag-priorizálással gondolta elvenni a warezolók (illetve a bármilyen p2p-alkalmazást használók) kedvét.

Látszatmegoldások helyett igazi fejlődés

Eközben a svéd Peeralism nevű cég megoldást keresett, s talált is, a vállalatnál úgy gondolják, hogy fejlesztésüknek köszönhetően fontos mérföldkőhöz érkezik a torrentvilág. Jelenleg egy olyan BitTorrent trackeren dolgoznak, mely ugyan a szinte minden torrent-oldal által használt OpenTrackeren alapul, de azt sokban felülmúlja.

Andreas Dahlström, a Peeralism alapítója azt állítja, hogy az új változat megoldja a torrent főbb problémáit. Ehhez a legfontosabb lépés, hogy a BitTorrentet is helyfüggő szolgáltatássá alakítják. Eddig teljesen mindegy volt, hogy a megosztók és a letöltők egymáshoz képest hol helyezkednek el a világban. A rendelkezésre álló források közül a kliensek véletlenszerűen döntenek, esetleg a sávszélesség, a  kapcsolatok száma, illetve a küldött és fogadott adatok alapján.

A legalapvetőbb szervezési szempont, a földrajzi helyzet teljesen irreleváns volt eddig. Ha az internetet egy végtelen tartálynak tekinti valaki, ahogyan a fejlesztők tették anno, akkor ez nem probléma. Ha viszont tömegesen használják ezt a technológiát, akkor komoly gondokat okozhat a digitális forgalmi dugó, ráadásul nagyságrendekkel megdrágíthatja a szolgáltatók számára az adaok továbbítását, ha az feleslegesen utazik több ezer kilométert.

Helyfüggő fájlcsere

A megoldás a Peeralism szerint, hogy a tracker minden esetben intelligensen döntsön, s vizsgálja meg, hogyan lehet a leghatékonyabban szétosztani az adatokat. Az új módszer lényege, hogy minél több forgalmat tartson az adott internetszolgáltatón belül, s ha ki kell lépni, akkor is lehetőség szerint minél közelebb legyen egymáshoz földrajzilag a forrás és a cél. A kezdeti tesztek biztatóak, s nem csak az ISP-k számára, akik jóval kevesebb külső forgalommal számolhatnak, hanem a felhasználók is gyorsabb letöltéssel kalkulálhatnak.

\"Olyan p2p algoritmusokat építettünk, melyek folyamatosan feltérképezik az egész internetet. Ezeket az adatokat használhatjuk arra, hogy a BitTorrent trackerek hozzárendelhessék a kliensekhez a legközelebbi peereket\" - vélekedik Dahlström. Az eddig készült statisztikák szerint a letöltések 30-150 százalékkal gyorsulnak fel így, míg a szolgáltatók torrent-forgalma 20-50 százalékkal csökkenhet. A kérdés, hogy amennyiben a megoldás valóban működik, akkor milyen gyorsan terjed el a warez-világban, s vajon megbékélnek-e ennyitől a túlforgalmat nem tűrő szolgáltatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.