Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 24. 12:16

Milliárd dolláros üzletté növi ki magát a Linux

A következő évek során továbbra is kitartóan növekszik a Linux piaca, bár a növekedés üteme inkább moderált, semmint robbanásszerű, írja az IDC. A linuxos bevételek gyakorlatilag két vállalat kezében összpontosulnak.

Az IDC úgy becsli, hogy 2008 során közel negyedével, 23,4 százalékkal emelkedtek a Linux-alapú operációs rendszerekből származó bevételek, és így 567 millió dollárt értek el - idézi az elemzőcéget a H Open Source. A tanulmányt jegyző Al Gillen szerint a Linux hosszú távon jó kilátásokkal rendelkezik, ugyanakkor úgy látja, hogy a Linux terjedésének természete a válság hatására megváltozik idén, ahogyan a piac is máshogyan fog viselkedni a jövőben.

Gillen természetesen elsősorban a szerverpiacról értekezik, ahol a Linux jelentős jelenléttel bír, szemben a PC-piaccal. Az elemző szerint mivel a vállalatok az új gazdasági realitások hatására ésszerűsítik IT-tevékenységeiket, ezért a Linux alkalmazásának kiértékelésekor olyan további szempontokat is figyelembe vesznek, mint például a virtualizáció optimális használata, ami kihatással lehet az operációs rendszerekkel kapcsolatos döntésekre is.

A piackutató becslése szerint 2013-ra, vagyis öt év alatt 1,2 milliárd dollárra növekednek a Linuxból közvetlenül származó bevételek, nem számítva a Linuxot beágyazott szoftverként alkalmazó hardverekből vagy megoldásokból származó forgalmat -  az első negyedévben például 1,4 milliárd dollár értékben adtak el linuxos szervereket. Ez az ütem átlagosan évi 17 százalékos növekedést jelent.

A piacot két cég, a Red Hat és a Novell tartják kezükben. Előbbi a 2008-as forgalom közel kétharmadát, 65 százalékát tudta magáénak Red Hat Enterprise Linux szervertermékével, míg riválisa a piac 30 százalékát szerezte meg. A H Open Source szerint a jelentésben Gillen megjegyzi, hogy bár a vállalatok bevételei várhatóan emelkednek majd, egyre erősödik az a trend, hogy kereskedelmi Linux disztribúciót támogatási szerződés nélkül használnak, vagyis a két cég számára kulcskérdés, hogy minél nagyobb arányban legyenek képesek az RHEL és SLES telepítésekhez támogatást eladni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról