:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. augusztus 14. 15:12

Gyári retweet a Twitteren

Hosszú idő után végre natív támogatást kap a Twitter egyik legnépszerűbbé vált funkciója a retweet, azaz RT. A jövőben nem kell majd kézzel barkácsolni az érdekes üzenetek újraközléséhez, a Twitter hírközlő képessége még tovább gyorsulhat.

Végre!

A Twitter végre hivatalosan is támogatni fogja a hálózatosan terjedő információ leginkább favorizált eszközét, a \"ReTweet\"-et. A retweet, ismertebb nevén RT, gyakorlatilag a felhasználók által kitalált forma arra az esetre, ha valaki másnak az üzenetét változtatás nélkül újraközlik, s láthatóvá teszik saját ismerőseik számára is. A Twitter talán egyik legnagyobb vívmánya, hogy akár percek alatt képes egy hír, információ, gondolat körbefutni a felhasználók között, akár milliókat elérve.,majd onnan kilépve más médiumokon keresztül eljutva másokhoz is.

Eddig a felhasználóknak, amennyiben ismerték ezt a frázist, ahhoz, hogy retweeteljenek egy üzenetet, ki kellett manuálisan másolni a szöveget, egy új üzenetbe beilleszteni azt, eléírni az \"RT\" betűszót, illetve az eredeti forrás nevét egy @-cal együtt. Egyes kliensek természetesen már jó ideje automatizálták ezt, de eddig az anyacég úgy tűnt, hogy nem foglalkozik a témával és hagyta, hogy a közösség formálja a szokásokat.

Twitter-közmű


Mostanság viszont már annyira alapvetővé vált az RT, hogy szükségszerű volt az eredeti webes kliensbe is beépíteni, illetve a fejlesztők számára ezzel kapcsolatos API-kat létrehozni. A Twitter fejlesztőinek nyilatkozata szerint \"nagyon hamar natív módon támogatva lesznek a retweet funkció a twitter.comon. Úgy tűnik, már csak hetek vannak hátra, hogy elindíthassuk a szolgáltatást. A bejelentés azért előzi meg az indulást, mert meg akartuk mutatni a lehetőséget a fejlesztőknek, hogy elegendő idejük legyen a támogatást beépíteni saját alkalmazásaikba.\"

\"\"

A jövőben a retweetek részei lesznek az új \"home timeline\"-nak, illetve vizuálisan különböznek majd a normál csiripektől. A használathoz többé nem lesz szükség másolgatásra, külön írogatásra, hanem az eddig is létező \"reply\" azaz \"válasz erre\" gombhoz hasonló formában jelenik majd meg a funkció. Ugyanúgy, ahogyan a válaszoknál egy szürke szöveg jelzi, hogy kire válaszolt az illető, itt is látszani fog a \"feladó\", továbbá az üzenet felé húzva a kurzort a \"reply\" mellett megjelenik majd az \"RT\" opció is.

Ezzel jóval egyszerűbbé válik majd a többszörözés, így valószínűleg többen és többször is élnek majd vele, ami még jobban erősíti majd a Twitter médium szerepét. Ami viszont sokkoló lehet az őstwitteresek számára, hogy ezentúl nem úgy jelenik meg, mint eddig: \"RT @adoayen\", hanem az újraközlő neve leszáll az üzenet aljára, az eredeti feladót látják majd a felhasználók szerzőként és az alsó sávban szerepel majd, hogy ki, illetve kik retweetelték az üzenetet.

Ez utóbbinak a hatása az lehet, hogy a népszerű tartalmak eredeti létrehozójához közelebb kerülnek az emberek, s kevesebb kapuőrön keresztül juthatnak el a releváns információk, ha idő közben az érdekes embereket is elkezdik követni. Illetve az előzetes képeket nézegetve úgy tűnik, hogy miután a Facebook fejlesztői merítettek a Twitter megoldásaiból, most fordítva is igaz az állítás, hiszen a Facebook üzenetek \"Tetszik/Like\" funkciójához nagyon hasonló módon néz majd ki az RT.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.