Szerző: Bányai György

2009. augusztus 12. 16:37

Kipróbáltuk a Sony Ericsson környezetbarát mobilját

A Sony Ericsson a Cyber-shot C901 mobilja egészen kicsi dobozban érkezett, benne csak pár, nélkülözhetetlen kiegészítő volt. ha a papírfecnik mellett a dobozt is ki szeretnénk dobni, mindössze 74 grammnyi szemetet vághatunk a kukába, vagy -- ha igazán a topon vagyunk -- a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Ez tényleg zöldség

Az egyik  hipermarket-lánc néhol pénzt számol fel a zacskóért arra hivatkozva, hogy támogatja a helyi gyermekkórházat. De eközben nem támogat semmit, hiszen a vásárló támogatja, ráadásul kényszerítik is rá, ha a bevásárlókocsi tartalmát nem a pulóverében, vagy az ölében szeretné a csomagtartóig vinni. Senki ne értsen minket félre, nem azt mondjuk, hogy vesszen a gyerekkórház, de elég visszás, hogy a hipermarket a mellét veregetve hirdeti, hogy mennyit tesz a rászorultakért és közben egy fillérnyit sem hajlandó a profitból engedni, a költségeket, még ha mindössze 5 forint is per zacskó, a vásárlóira terheli. Adakozni nemes cselekedet, de nem muszájból, gondolom ezzel a többség is így van, valahogy fanyar ez, és fintorra késztető. Az is lehet persze, hogy a pénztáros hölgy vágott át, mondjuk elég kicsi erre az esély.

\"\"

A Sony Ericsson Cyber-shot C901 dobozát forgatva és a vételárat ismerve valahogy rögtön a fenti sztori jutott az eszembe, bár itt a nemes akció kedvezményezettje maga a természet, illetve a környezet. A készülék fele újrahasznosított anyagokból készül vízbázisú festékek használatával, a gyártó a zöld hozzáállásra fogja a nyomdai munkák és alapanyagok, tehát a használati útmutató megspórolását is, mégis, a GPS-vevőt és WLAN-adaptert sem tartalmazó mobil 65 ezer forintba kerül. Ha a C901 a headsetet, valamint a töltőegységet már nem tartalmazó dobozát és a pár papírlapot a mérlegre tesszük, 74 grammot olvashatunk le a kijelzőn, ez tényleg minimum, jó a környezetünknek, és erre fogva olcsóbb lehet a termék is. Főleg, hogy a telefonhoz a kategóriában elvárható adatkábelt sem mellékelik, bár az is igaz, hogy M2-kártyaolvasót viszont adnak hozzá. Sajnos a C901 nem olcsó, a készülék ára szerintünk az érte elkérhető maximum, szép szlogen a GreenHeart, de ami fontosabb, hogy a fentiek alapján még jól is lehet keresni vele. Reméljük a Sony Ericsson által mértek pontosak, miszerint a készülék és tartozékainak gyártása során 15 százalékkal csökkent a széndioxid kibocsátás, ez remek eredmény.

Elsőre

\"\"

A készülék külsőre egy átlagos mobil, különlegesnek még a hozzánk érkezett fehér színű változat sem nevezhető, talán a fekete mellett a harmadik, rózsaszínű inkább. A hagyományos rúd forma felül kijelző, alul billentyűk elosztásban vár minket, a hátoldalon pedig egy elhúzható lencsevédő óvja a kameramodult. A készülék első ránézésre is illik a középkategóriába, exkluzivitást talán a sötétített, karcálló kijelzőüveg és a mindössze 1,3 centiméteres vastagság adhat. A 107 grammos C901 amúgy a szokásos Sony Ericsson menüvel rendelkezik, a 3x3-as felállásból többek között 5 megapixeles autófókuszos kamera, HSDPA-sebességű internetelérés és fejlett médialejátszó aktiválható, ez a három témakör adja a szolgáltatáskínálat gerincét. A hiányzó kézikönyv elektronikus formában is jól használható, a telefonra töltött változat még ábrákkal is szemléltet. A kijelző nem érintésérzékeny, felbontása 240x320 képpont, rajta minden szögből jól látható a tartalom, mely ráadásul igen kontrasztosan jelenik meg, ez a részegység elsőosztályú.

Fotók

\"\"

A fényképek készítése remek szórakozás, a telefon nem sokat tétovázik a beállítások közben, reakciója szinte minden esetben azonnali. Hasonlóképp készülnek el a képek is, az exponálógomb megnyomására a kép -- mechanikus zár nélküli fényképezőgéphez mérten -- igen rövid késleltetéssel kerül a memóriába. A korábbi modellekhez képest a C901 5 megapixeles fényképezője még jobb lett, a hasonló felbontású kompaktok és a telefon között még vékonyabb lett a szakadék, ez igaz az élességre, a kontrasztátfogásra, valamint általában a színekre is.

A lehetőségek között arcfelismerő autófókusz, mosolyidőzítés is van, expozíció-korrekciót állíthatunk, nagy általánosságban mindent, természetesen a záridő és blendeérték kivételével. Hab a tortán a remek makró, erről a próbafotók között kattintható sárga virág is biztosít. A fényképek és egyéb multimédiás tartalmak a beépített 120 megabájtnyi memórián túl Memory Stick M2 kártyákra is menthetők, sajnos azonban a kártya cseréjéhez a hátlapot is le kell venni. A negatívumoknál tartva a lencsevédő is érdemel pár szót, sajnos a telefont zsebbe csúsztatva szinte minden esetben elhúzhatja ujjunk, aktívvá téve a kamerát és ami még rosszabb, feloldva ezzel a billentyűzárat is.

\"\" \"\" \"\"

\"\" \"\" \"\"

A mobil médialejátszó alkalmazása a Sony Ericsson hagyományai szerint épül fel, a megszokott kezelőfelület vár bennünket, erről több szót nem is érdemes ejteni. Arról azonban igen, hogy a készülék van olyan gyors, hogy a 320x240 képpontos felbontásra átkódolt videókat folyamatosan, szaggatásmentesen képes lejátszani. A hangminőség elsőosztályú, még a mellékelt, igen olcsó hatású headset is remek hangon szólal meg. A médialejátszás menüpontja alatt játékok szórakoztatnak, illetve innen érhetőek el a webes hírcsatornák is, az FM-rádió azonban saját ikont kapott a főmenüben. A TrackID pár másodperc alatt ismerte fel az épp sugárzott zenéket, sajnos a hazai rádiókban elhangzó magyar előadók esetében gyakorta jön az a válasz, hogy a zeneszám nem található az adatbázisban. A szolgáltatás ingyenes, csak a használatához szükséges adatforgalomért kell fizetni.

Annak ellenére, hogy GPS-vevőegységet nem építettek a beltérbe, Google Maps térképalkalmazás is indítható, de a készülék a csak az adótornyok helyzetéből, háromszögeléses módszerrel képes megállapítani hol járunk, ez ráadásul gyenge vételerősség esetén nem is működik. A fotók mellé is tárolható a földrajzi koordináta, természetesen csak a fenti számolási módból következő pontatlansággal. Nem rossz lehetőség, hiszen a Tatabányán készítünk egy fényképet, azt nem fővárosi képként fogjuk viszontlátni.

\"\" \"\" \"\"

A Sony Ericsson HSDPA-adapterrel ellátott mobiljai az adatkapcsolat terén igen jól szerepelnek, ennél a készüléknél is betonbiztos kapcsolatra számíthatunk. A beépített NetFront böngésző természetesen kiváltható az Opera Mini készülékre optimalizált válozatával is, emellett a mobil adatkapcsolat YouTube videók megtekintésére, vagy a Facebook közösségi oldal látogatására is használható, utóbbi saját minialkalmazást is kapott a menüben. Bár a készülékben nem találhatunk Office dokumentumokat olvasni képes alkalmazást, az extrák között kódmemória, távvezérlő, számológép, stopper és időzítő is rendelkezésre áll.

Zöld és drága

A Sony Ericsson GreenHeart C901 remek készülék, csak az árát nem értjük, 65 ezer forintért ma a piacon több olyan okostelefont is kapni, melyben WLAN-adapter és GPS-vevő is van, igaz, nem kifejezetten a környezettudatosság jegyében készültek, vagy ha igen, gyártójuk nem verte nagy dobra és nem kerített nekik hangzatos zöld nevet. Ennél a telefonnál ez megtörtént, kivágtak minden feleslegest a dobozból, magyarul nem kellett legyártatni a kézikönyvet, meg lehet magyarázni, hogy miért kicsi a doboz, amire egyébként úgy tekintenénk, hogy mennyire spórolós. Természetesen így szállításkor a hajóra is több fér, mely kevesebb fordulót tesz és ezáltal kevesebb üzemanyagot éget el. E gondolat alapján a félkilós kenyér a papírzacskóban (műanyag helyett) is zöldebb a hagyományos egykilósnál, azonban mégsem kérnek érte ugyanannyit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról