Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 23. 11:39

Újabb béta jött a Thunderbird 3-ból

A Thunderbird nyílt forrású levelező felett bábáskodó Mozilla Messaging kiadta a szoftver harmadik bétáját, amely több száz kisebb-nagyobb újdonsággal szolgál. A vezető fejlesztő blogbejegyzése szerint még további bétákra lehet szükség a végleges verzió érkezése előtt.

HIRDETÉS

Megérkezett a Thunderbird nyílt forrású e-mail kliens legújabb bétája, sorban a harmadik, azonban a fejlesztést irányító Dan Mosedale blogbejegyzése alapján úgy tűnik, továbbiakra is szükség lesz még a végleges változat kiadása előtt. A Thunderbird 3 Beta 3 a Firefox legújabb változata által is használt Gecko 1.9.1.1 motorra alapoz és több száz újdonságot vonultat fel az előző bétához képest, ami még 2008 őszén látott napvilágot. Változott a kezelőfelület, az ígéretek szerint nőtt a teljesítmény és sokkal gyorsabb lett a keresés is.

A felhasználói felület talán leginkább szembetűnő fejlesztése, hogy a Thunderbird 3 immár támogat füleket is, csakúgy mint a modern böngészők. Javítottak az üzenetek előnézetén is, emellett megjelent a Smart Folders mód, amely lehetővé teszi hogy több postafiók könyvtárait egy nézetben lehessen megnézni. A fejlesztők javítottak a Gmail-támogatáson is, a Thunderbird 3 már felismeri a Google online levelezője által használt speciális könyvtárakat (Sent Items, Trash) akkor is, ha valaki nem angolul használja a Gmailt.

Egyszerűbbé vált a postafiókok beállítása is, a felhasználónak csak nevét, e-mail címét és jelszavát kell megadnia, a szoftver pedig a Mozilla Messaging szerverével kommunikálva a domainnév alapján megpróbálja kitalálni a beállításokat. Persze lehetőség van kézi beállításra is, amely elkerülhetetlen egyébként, ha a Mozilla Messaging adatbázisa nem tartalmaz információt a kérdéses levelezőszolgáltatástól.

A nyílt forrású levelező Windows, Mac és Linux operációs rendszereken futó változatban tölthető le a fejlesztést koordináló Mozilla Messaging weboldaláról. A Thunderbird 3 Beta 3 használatba vétele előtt érdemes tudni, hogy a telepítés után a szoftver az összes levelet indexelni, ami elég sokáig tarthat, emellett arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a Lightning nevű naptár nem kompatibilis vele.

A jelenleg elérhető Thunderbird 2.0 már két éves és még mindig a Firefox 2 alapjául is szolgáló Gecko motor 1.8-as verziójára épül, nem a Firefox 3-ban is megtalálható Gecko 1.9-re. Az átállás annál is sürgetőbb, mert a Firefox 2-höz már semmilyen frissítést vagy javítást nem fog kiadni a Mozilla Foundation, ezért az arra épülő Thunderbird 2-t használók adatai veszélybe kerülnek, ha valaki felfedez egy sebezhetőséget és megjelennek a támadó kódok.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 03:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.