Szerző: Bizó Dániel

2009. július 22. 12:14

Csalódást okozott az AMD

Gyenge teljesítményről számolt be az AMD, a cég papírjai 11 százalékot zuhantak vissza a tőzsdei zárást követő kereskedésben. Az Intel erőteljes szereplésével szemben az AMD forgalma nem tudta jelentősen felülmúlni az első negyedévest, miután a processzorok eladásainak csökkenése kioltotta a videochipek forgalmának növekedését.

Az AMD második negyedéves forgalma 1,18 milliárd dollárt tett ki, ami 13 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az első féléves árbevétel pedig 17 százalékkal gyengébb a tavalyinál. Ez önmagában még nem adott volna okot a befektetők kiábrándultságára, hiszen hasonlóan teljesített az Intel is, forgalma a második negyedévben több mint 15 százalékkal múlta alul a tavalyit -- igaz, egy erős negyedévet múlt alul, míg az AMD egy már akkor is gyengét. Az első negyedévhez képest azonban a processzorgyártó óriás 13 százalékos növekedést tudott produkálni, amit az elemzők és a befektetők az Intel méreteiből fakadóan az általános gazdasági és iparági környezet javulásaként értékeltek -- szokás szerint. Ebből egyenesen következik, hogy az AMD szembeni várakozások is magasabbra kerültek.

Ehhez képest az AMD forgalma lényegében stagnált az első negyedévhez képest, miután a processzorokból származó bevétele 910 millió dollárra olvadt, szemben az első három hónap 938 milliójával, kioltva ezzel a kisebb grafikus részleg 13 százalékos erősödését, mely 255 millió dollárra tornázta fel negyedéves forgalmát. Mindez azt jelzi, hogy az első negyedév, mikor az AMD az Intel évek óta tartó előrenyomulását megállítva részesedést szerzett a processzorok piacán, nem egy stabil tendencia része volt. A stagnálás azért is csalódást keltő, mert az AMD látszólag már a tavalyi év végén elérte a mélypontot, korábban, mint az Intel.

\"\"

Az AMD és az Intel árbevételének relatív alakulása 2008 első negyedévéhez képest; Q1\'08 = 100 %

A processzor- és chipsetrészleg vesztesége a csökkenő forgalom és az árprés együttes hatására megduplázódott három hónap alatt, és 72 millió dollárt tett ki, de a növekvő forgalom ellenére veszteséget könyveltek el a Radeonok is, 12 millió dollárt, amit Robert J. Rivet pénzügyi vezérigazgató az árak csökkenésével magyarázott a konferenciahíváson. A negyedév során kiszervezett gyártás 101 milliós veszteséget produkált. A vállalat egésze üzemi szinten 249 millió dolláros negatívumot könyvelt el, ami alacsonyabb ugyan az első negyedévesnél, ezt nem folytatólagos tevékenységek magyarázzák. A cég nettó vesztesége 335 millió dollárt tet ki, miután további mintegy 100 millió dollárnyi kamatot kellett a cégnek megfizetnei hitelei után. A gyártás nélkül az adózott nyereség 158 millió dollár lett volna, mondta el Rivet, a termékek bruttó nyereséghányada 6 ponttal 37 százalékra esett három hónap alatt.

A harmadik negyedévvel kapcsolatosan sem túlzottan optimista a vállalat, a forgalom enyhe növekedését várja. Az AMD nyereségessége várhatóan javul, mivel a harmadik negyedévre teljesen áttereli termelését a gazdaságosabb és versenyképesebb termékeket produkáló 45 nanométeres eljárására, továbbá a készletek kisöprésével növekszik a kapacitások kihasználtsága is. A második negyedéves eladások egy jelentős részét a 65 nanométeres készletek értéken aluli értékesítése képezte. Rivet a konferenciahíváson elmondta, hogy a harmadik negyedév során a 45 nanométeres termékek szállításai beérik majd a 65 nanométeresekét, és a negyedik negyedévre már a forgalom túlnyomó részét adják, szemben a korábbi elhanyagolható aránnyal.

Szintén segíti majd a céget a szerverpiacon a hatmagos Opteron, valamint a következő maisntream notebook platform, a Tigris megjelenése is. A következő generációs, DirectX 11-es ATI Radeonok is érkeznek hamarosan, elsőként természetesen bővítőkártyákon, majd jövő év első felében notebookokban is. Dirk Meyer elnök-vezérigazgató a gyártás rendkívül gyors felfuttatását ígéri, ami lehetőséget adhat a piacszerzésre. Rivet cash-flow pozitívvá szeretné tenni a céget az év második felében, a jelenlegi likvid állomány 2,5 milliárd dollár.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról