Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Kipróbáltuk: Sony Ericsson W995 Walkman mobil

Bányai György, 2009. július 06. 11:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Sony Ericsson W995 végre felszabadítja a Cyber-shot és a Walkman mobilok között vívódókat, a telefon a gyártó két egymástól azért jól elhatárolható kategóriájának mindkét izmos bicepszével rendelkezik. A W995 (mobilos mértékben) fényképezőként és médialejátszóként egyaránt bevethető. A W995 ezeken túl még számos feladat elvégzésére jó, természetesen telefonálni is lehet vele és ha csak a maximumról mondunk le, a nyár rövidujjú ingjeinek zsebeit elég kizárólag vele megtölteni.

hirdetés

Gyönyörű kivitel

A Sony Ericsson W995 nagyfokú hasonlóságot mutat a Nokia N95 okostelefonnal, de a hasonlóság csak külsőre és mindössze első ránézésre szembetűnő. A nemes anyagokból építkező burkolat számos pontján kínál jókedvre derítő részletet, ilyen a hátoldal kitámasztókarja, vagy a zenelejátszó narancsszínben világító kezelőgombjai. A tökéletességet ennél a készüléknél is árnyékolja egy-két értelmetlen jellemző, a gyártótól nem lett volna elvárathatatlan az a plusz, amellyel tényleg tökéleteset alkothatott volna a kor mai állása szerint a nem-okostelefonok között.

A Sony Ericsson idén, február 15-én tárta a nagyközönség elé W995 Walkman mobilját, mely egyszerre tartja fontosnak a képkészítéssel, a helymeghatározással, a gyors internetezéssel, valamint a médialejátszással kapcsolatos feladatokat. A mobilban a gyártótól másodszor láthatunk 3,5 milliméteres jack aljzatot a speciális rendszercsatlakozó mellett a fülhallgatók csatlakoztatásához, erre korábban csak az Xperia X1-ben volt példa, mely QWERTY-bilentyűzetes okostelefon révén egész más kategória.

Egy Minidisc lejátszót kézbe venni kozmikus élménynek számított pár éve, a Sony jópár olyan modellt adott ki, melyek kidolgozottsága, minősége izgatottságot okozott, és nem nagyon akadt olyan rivális termékkategória az ezredforduló táján, mely versenyre kelhetett ezen a téren a Sony és néhány japán MD-gyártó ékszereivel. A W995 kézbevételekor, talán most először jutott eszünkbe a dicstelenül kivonult Minidisc lejátszók kivételes kidolgozottsága, melyet egy mobil igen ritkán ad, ilyen mértékben megközelíteni talán először most a W995-nek sikerült. A ház anyaga alumínium és műanyag, e két anyag színben nem, mintázatában azonban jelentősen eltér egymástól. Mindenhol tökéletes illesztések, és kifejezetten jól mutató króm és narancs betétek adnak a kellő helyeken hangsúlyt.

Az összhatás akkor sem billen kedvezőtlen irányba, ha a készüléket szétcsúsztatjuk, az ekkor előbúvó gombok sem törnek egységet, ráadásul a telefon sötétben is jól néz ki, ekkor a zenelejátszáshoz tartozó gombok az előlapon és a burkolat oldalán nagyon szépen világítanak, nem ragozva tovább: a W995-öt tényleg élmény kézbe venni. Annyit még hozzáteszünk, hogy az előlaphoz hasonlóan izgalmas hátoldal egy kitámasztókart is tartalmaz, mellyel a filmek lejátszása közben megfelelő szögben tehetjük le a mobilt az asztalra. Talán egyetlen dolog lehetett volna másképp, a kijelzőt hagyományos, karcolódó plexi borítja, pedig van példa nem is kevés olyan készülékre, mely ehelyett karcálló üveget alkalmaz.

Menürendszer

A menü felépítését tekintve nem hoz újat a jól bevált szerkezethez képest, a gyökér most is a 3x4-es elrendezést követi, melyet egy lépcsővel beljebb már listás megjelenítés követ. A telefon azonban szabad kezet ad, a főmenü hálóját egy ikonos megjelenítés is kiválthatja, ekkor az összes menüpont látszik a kijelző jobb szélén. Kiválaszthatók a régi megszokott ikonok is a divatosak helyett, sőt még egy lapított, fektetett ellipszisen is forgathatók az utóbbiak. Az előre elkészített témákban az animációkkal gazdagon tarkított látvány eltérő színekben jeleníthető meg, a diszkrét ikonokkal ellátottak mellett a gyártó korábbi készülékeiben megismert igen színes, ma már unalmas változat is kiválasztható.

 

Fényképezés

A mobilban 8 megapixeles, autofókuszos kamera található, mely Xenon vakuval is rendelkezik, ráadásul képes együttműködni a beépítet GPS-vevővel is. A képek elkészültekor a képkészítés földrajzi helye rögzíthető, melyet a telefon a lejátszás során is képes elénk tárni, ehhez a Google Maps alkalmazás indul, mely megtalálható a telefonra gyárilag telepített alkalmazások között. tesztünk során a képkészítés közben derült ki, hogy a W995 GPS-vevője igen gyorsan éled, nyoma sincs a gyártó korábbi telefonjainál megszokott álmosságnak. A fotók minősége mobilos mértékben jónak mondható, igaz, a fedél nélküli lencse rendesen szórja a színeket, főleg a kontrasztos területek kapnak a kellemetlen, kékes kontúrból.

A fotómodulnak a felszereltség terén azonban nincs szégyenkezni valója, az elektronika képes felismerni az arcokat, a fotók mosolyra is időzíthetők, a fehéregyensúlyt az automatika helyett mi is kiválaszthatjuk, igaz, eseti mérésre az elektronika nem ad lehetőséget. Sajnos a videók csak igen alacsony felbontásban készíthetők és ami ennél is fájóbb, hogy sem a felvétel megkezdése előtt, sem pedig közben a telefon nem törődik a fókusszal és annak ellenére, hogy a lencse erős a makróban és akár 7-8 centiről is találhat élességet, ezt az előnyt filmezés közben nem kamatoztathatjuk.

 

Internet

Az internetezés 7,2 megabites HSDPA-csatolóra és WLAN-adapterre alapoz, a beépített NetFront böngésző szépen jeleníti meg a tartalmat, a weboldalak olymódon alakulnak át, hogy lehetőleg ne kelljen jobbra-balra görgetni olvasás közben. A W995-ben mozgásérzékelő is van, szükség esetén ennek jelei alapján fekteti a képet a böngésző, utóbbi a teljes képernyős megjelenítéssel is együtt jár, külön a menüből ezt nem kell aktiválni. Természetesen a beépített böngészőt a közkedvelt Opera Minivel is ki lehet váltani, ennek 4.2-es változata problémamentesen telepíthető, mi több, a fejlesztő weboldala már felismeri a készüléket, és az arra szabott változatot kínálja letöltésre. A netezés közben a közlekedést a navigálógombokkal irányítható egérmutató is könnyíti, mely jelzi, ha a megtekintett lap egy adott területe lekattintható.

 

Médialejátszás

A hosszú akkus üzemidőt kínáló W995 a fentiek mellett médialejátszóként is remekül áll helyt, ez alatt nem csak a zenéket érjük, hanem a filmeket, fotókat is. A lejátszó-alkalmazás immár a telefon fő témájával megegyező stílusú is lehet, ide kerültek a játékok is, melyből 7 érkezik a telefonnal és amelyek közül több is használja a beépített mozgásérzékelőt. A lehetőségek közül a leghangsúlyosabb a zenelejátszó, mely 9 előre beállított hangzásképe mellett általunk piszkálgatható, ötsávos, csúszkás hangszínszabályozót is tartalmaz, melyre külön tehetünk extra basszust. A Rammstein Mein Teil száma remek próba, hallgatása során a refrén kezdetekor szolidan ugyan, de lehet hallani azt a nagyon mély basszushangot, amelyet hordozható eszközök szinte teljesen kitakarnak a hangképből.

A hangminőséget nem csak a 3,5 milliméteres jack-aljzatba csatlakoztatható, saját Koss The Plug fülesünkkel néztük meg, hanem a gyári, rendszercsatlakozóba illő headsettel is, mely szintén remekelt. A mellékelt fülhallgató messze nem az a csak középfrekvenciára hangolt olcsó változat, mint amit a kismembrános, agybadugós fülesek első változatai képviseltek, illetve azok, melyeknek első példányait a gyártó a W800 Walkman mobilok mellé csomagolta. Külön kiemelnénk, hogy maximális hangerő mellett, egekbe tolt basszus mellett sem a készülék, sem a hozzá kapcsolt gyári headset nem torzított, igaz a legnagyobb hangerő sem volt az eddig tapasztalt legmagasabb. Ha többedmagunkkal szeretnénk zenét hallgatni, a sztereo hangszóróval megtehetjük, a készülékház alján és tetején is van hangkeltő, melyek méretükhöz képest igen erős közepet képesek kiadni magukból.

A zenelejátszó amellett, hogy a készülék megrázásával is vezérelhető, összeválogathatja a hangulatunkhoz leginkább illő zenéket. A SensMe hangulatválasztóban a képernyőn a gyors és lassú, valamint a bús és vidám végpontú tengelyeken tologathatjuk a kurzort. A videolejátszás során a telefon osztályon felüli élményt ad, de csak akkor, ha a telefon számára emészthető formátumra alakítjuk a lejátszandó fájlokat. A W995 DivX és XviD-kódolású filmekkel nem tud mit kezdeni, de az iPodokkal megetethető MP4-állományokkal viszont már igen.

A színek gyönyörűek, a napfényben is jól látható, remek betekintési szögű kijelző árnyékosabb helyszíneken mély feketét is ad, ezért  a kontrasztarány is több mint megfelelő. A 240x320 képpontos kijelzőn (ha eltekintünk annak 2,6 hüvelykes méretétől) tökéletesen élvezhetőek a mozik és a képfrissítés is egyezik a forráséval, a telefon nem erőlködik a megjelenítés során, akadni még véletlenül sem akad, de még a legritkább esetben sem. A jellemzően 700 megabájtos DivX filmek átkódolása pedig azért éri meg a fáradtságot, mert a kijelzőhöz igazítva azok méretének kevesebb mint felét foglalják az amúgy kicsinek épp nem nevezhető, 8 gigabájtos Memory Stick M2 memóriakártyán. A próbafájlunk 16,1 megabájtos volt, átkódolás után pedig 6,8 megabájt lett.

Zenefelismerő

Az RDS-es FM-rádió, -- mely érdekes módon nem a médialejátszóhoz, hanem a szórakozás menüpont alá került -- igen érzékeny vevővel rendelkezik, a legritkább esetben hallottuk a rossz vételre jellemző susogást az adók hallgatása során. A TrackID pár másodperc alatt ismerte fel az épp sugárzott zeneszámot, Annie Lennox Shining Light szinte azonal megérkezett a kijelzőre. Sajnos a hazai rádiókban elhangzó magyar előadók esetében gyakorta jön az a válasz, hogy a zeneszám nem található az adatbázisban. A TrackID-t kemény próba elé állítottuk, noteszünk ciripelőjéhez tartva játszottunk le egy zeneszám basszusoktól megfosztott változatát, melyet szintén megtalált. Külön jó, hogy a szolgáltatás ingyenes, csak a használatához szükséges adatforgalomért kell fizetni.

 

Telepített extrák

A telepített játékok között több szórakoztató és hasznos is van, elsőre jó példa a hangátalakító, mely a mikrofonnal rögzített mondatokat robotként, részegként játssza vissza, mélyít, vagy emel az eredeti hangszínen. A Music Mate 5 igen sokoldalú zenei alkalmazás, képes megmutatni, hogy a gitár nyakán a kiválasztott akkordot miképp kell lefogni, természetesen meg is hallgathatjuk azt. Van benne még dobgép is, emellett a mikrofont gitárhangolónak is használhatjuk. Még dobolhatunk is, a mozgásérzékelő segítségével a cintől a lábdobig négy dob szólalhat meg annak függvényében, hogy a készüléket melyik irányba rázzuk.

A játékok között ugrálós, autóversenyes és Guitar Hero-szerű is van, de bowlingozhatunk és focizhatunk is. Az alkalmazások menüpontban a gyártótól megszokott, jól használható naptár és feladatlista indítható, innen kezdeményezhetők a videohívások is. Az alkalmazások közt elég együgyű képszerkesztő program és lépésszámláló is van, de innen startol a wayfinder navigáció is, mely szintén gyárilag érkezik a telefonnal. A YouTube videomegosztót innen és a médialejátszóból is elérhetjük és a videók itt is élvezhető minőségben jelennek meg.Azért ez drága!

Az Sony Ericsson W995 a telefonbeszélgetések közepette is remek hangminőséget ad akár kihangosítva is, bár ezen a téren nem az első ilyen készülék a gyártó kínálatában. A mobil viszonylag magas, 129 ezer forintos, okostelefonos áron vásárolható majd meg, ez a várható márkabolti kártyafüggetlen ár, természetesen két év hűség aláírásakor az összeg jelentősen mérséklődhet. A W995 remek példa arra, hogy azok, akik nem telepítenek külön alkalmazásokat a készülékükre, remek társra találhatnak olyan mobilban is, mely csúcskategóriás minőségben ad okostelefonos kényelmet, még akkor is ha épp nem az.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.