Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 2. 13:31

Ambíciózus tervekkel vágott neki 2009-nek az SAP Hungary

Hiába hallani mindenhonnan, hogy a válság miatt a kis- és középvállalatok szinte egyáltalán nem tudnak informatikára költeni, az SAP mégis erőteljes növekedést célzott meg ebben a szegmensben. Az államigazgatásban és a közműszektorban is áttörésre készül a cég.

Ambiciózus növekedési tervekkel vág neki az idei évnek az SAP Hungary. A vállalat élére az év elején állt Ablonczy Balázs szerint a hazai leányvállalat \"átaludta\" az elmúlt 2-3 évet és új licencértékesítés terén például a régió sereghajtói közé került, a szlovákiai eladások felét produkálva mindössze.

Az SAP hazai operációja tavaly 12,45 milliárd forintos árbevételt ért el, ez lényegében megegyezik a 2007-es bevétellel. Idén 15 százalék körüli bővülésre van kilátás Ablonczy Balázs szerint és az év első felének eredményei alapján tartható is lesz. Fontos tudni, hogy az SAP hazai bevétele nem csak a magyarországi szoftvereladásokat, támogatást és tanácsadási szolgáltatást tartalmazza, hanem a hazai fejlesztőközpont és globális támogatási központ forgalmát is.

Az SAP becslései szerint tavaly mindössze 10 százalékos részesedése volt az új ERP-licencek értékesítéséből, idén ezt a kedvezőtlen piaci, gazdasági körülmények ellenére 13-15 százalékra próbálja növelni a cég. Ablonczy elsősorban az állami szektorban, a távközlési és közműszektorban, illetve a kis- és középvállalatokban látja a növekedési lehetőséget. Nagyvállalati területen az év húzótermékei az ügyfélkapcsolati megoldások, az üzleti intelligencia, valamint a GRC (governance, risk, compliance), azaz a vállalatvezetési kockázatok és a hatósági megfelelőség kezelésére szolgáló szoftverek lehetnek.

A kis- és középvállalati szektorban az SAP a partnerhálózat erőteljes fejlesztésével próbál áttörést elérni 2009-ben. Tavaly a cég új 6-7 millió euró értékben adott el új licenceket Magyarországon, a forgalomnak mintegy harmada származott a kkv-szektorból. Idén ebben a szegmensben harmadával akarja növelni eladásait az SAP, ami a kkv-szektor forráshiányát figyelembe véve szinte teljesíthetetlennek tűnik, vállalatirányítási rendszer bevezetésére vagy a korábbi megoldás cseréjére szinte csak azoknak van esélye, akik ezt uniós forrásból tudják megoldani.

Az SAP megbízásából a GKIeNET felmérést készített a hazai kis- és középvállalatok informatizáltságáról. A mintegy 3500 kérdőív eredményei alapján a kisvállalatok (100-1000 millió forintos éves forgalom) alig több mint ötöde használ vállalatirányítási rendszert, a középvállalatoknál ez az arány 68 százalékos. A kisvállalatoknál a készletgazdálkodás, beszerzés és a termelés a leginkább támogatott folyamat, legkevésbé pedig az ügyfélkapcsolat és a HR. A középvállalatok esetében a legtöbbször pénzügyi, számviteli és logisztikai területen vetnek be ERP-t a cégek és ők is az ügyfélkapcsolatot és a HR-t hanyagolják a leginkább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról