Szerző: Koi Tamás

2009. június 29. 11:37

Holnap befuthat a Firefox 3.5 végleges változata

Komoly esélyt látnak rá a fejlesztők, hogy holnap, a végleges változat kiadásával lezárul a Firefox új, korábban 3.1, később 3.5-ös verziószámmal illetett kiadásának publikus tesztje. A programnak ugyan már rég meg kellett volna jelennie, a fejlesztők azonban többször elhalasztották a kész kiadás érkezését. Legutóbb éppen a második negyedévre prognosztizálták a debütálást, tehát végül tartani tudják a Mozillánál az ütemtervet.

Az első félév utolsó napjára várt Firefox 3.5 várhatóan nem különbözik a június 25-én megjelent RC3-tól. A kiadásra jelölt változatokba a szoftverfejlesztői gyakorlat szerint új funkciók már nem kerülnek, legfeljebb a kisebb-nagyobb hibákat javítják a programozók -- ha a múlt héten megjelent RC3-ban komolyabb bugot észlelnének a tesztelők, szinte biztosan a második félévre tolódik a kész változat megjelenése.

A Firefox 3.5-ből eddig összesen nyolc tesztverzió jelent meg: az első béta tavaly októberben látott napvilágot, akkor még Firefox 3.1 beta1 néven, decemberben jött a második, majd márciusban -- két hónap csúszással -- a harmadik béta. A Firefox fejlesztői csapata itt döntötte el, hogy a fejlesztés alatt álló program verziószámát 3.1-től 3.5-re növeli -- ilyen lépésre eddig nemigen volt példa a hasonló szoftverek fejlesztése során. A program fejlesztése a finisben végül rendkívüli módon felgyorsult: csak júniusban négy tesztváltozat jelent meg, beleértve a három kiadásra jelölt változatot, melyek alig több mint egy hét alatt készültek el.

A Firefox 3.0-ból tavaly éppúgy nyolc tesztváltozat készült a megjelenés előtt, mint az új verzióból, igaz, abban az esetben a fejlesztés finise kevésbé volt tempós: az első és az utolsó kiadásra jelölt változat megjelenése közt nem egy hét, hanem csaknem egy hónap telt el. A Firefox 3.0 tavaly június 19-én készült el, nem egészen hét hónappal az első bétaváltozat 2007. november 21-i debütálása után.

Az új Firefox legfontosabb újdonságai közé tartozik a továbbfejlesztett, elődjénél lényegesen gyorsabb TraceMonkey nevű JavaScript-motor, valamint a Google Chrome-nál megismert rendszerhez hasonló privát böngészési mód. A fejlesztőknek leginkább az előbbivel gyűlt meg a bajuk, az új változatban felfedezett legtöbb hiba a gyorsabb motorhoz volt köthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról