Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 19. 13:44

A notebookok tömegcikké válása ellen küzd a Lenovo

A notebookok tömegcikké válása ellen küzd a Lenovo, a vállalat folyamatos innováció segítségével szeretne az élen maradni -- mondta a HWSW-nek Thorsten Stremlau, a vállalat regionális műszaki vezetője.

A ThinkPad a gyártó szerint a legsikeresebb márka az informatikai iparban, az IBM noteszgépcsaládjának 1992-es megszületése óta világszerte több mint 30 millió ilyen gép került a vásárlókhoz. A kimondottan vállalati felhasználásra szánt ThinkPadekre a kezdettől fogva jellemző, hogy igyekeztek mindig a műszaki élvonalban maradni: a mai noteszgépek számos olyan szolgáltatással rendelkeznek, amiket ThinkPadekben láthattunk először. ThinkPad volt a világ első CD-olvasót tartalmazó notesze, ugyanez volt a helyzet a DVD-meghajtókkal vagy éppen a billentyűzetvilágítással.

Stremlau 14 éve került az IBM-hez, 2005 óta az IBM PC-részlegét megvásárló Lenovo alkalmazottja. Szerinte a ThinkPadekben megtalálható műszaki újdonságokat, apró ötleteket azok tudják igazán értékelni, akik munkára használják noteszgépüket és fontos számukra a strapabíróság, a megbízhatóság, a minőség. Ennek jegyében kerültek be a gépekbe olyan fejlesztések mint a magnéziumötvözetből, az x300-as sorozat esetében pedig szénszálmerevítéses üvegszálból készült váz, a 60 ml folyadék elvezetésére képes billentyűzet, a rázkódásvédett merevlemez vagy éppen a kijelzőkeretbe integrált Wi-Fi antenna. \"Számos más gyártó használja már ezeket, de nálunk jelentek meg először és a miénk a legjobb\" -- mondta magabiztosan Stremlau.

Biztonság

A Lenovo noteszgépeiben az utóbbi időben megjelent újítások közül az egyik legérdekesebb az Advanced Theft Protection, ami a gépen tárolt adatokat védi. Tisztán szoftveres megoldás a PC-k védelmére szóba sem jöhet, hiszen a szoftver törlésével a védelemnek is annyi, tehát hardver és szoftver együttműködésére van szükség. A technológia alapját az Absoilute Software által fejlesztett Computrace szoftver, az Intel vPro, valamint a Lenovo saját fejlesztése adja. A Computrace a BIOS felhasználó számára el nem érhető részén található és BIOS-frissítéskor is megmarad, a firmware csak távolról, az Absolute Software szerveréről írható felül.

Ha valaki a lopott notebookot az internetre csatlakoztatja, a Computrace szoftver azonnal bejelentkezik a központi szerverre és elküldi a gép legfontosabb adatait, például az IP-címét, ami alapján a gépet akár meg is lehet találni. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy a BIOS-ban található szoftver utasításokat is képes fogadni és végrehajtani, így a jogos tulajdonos teljesen blokkolhatja a hozzáférést a géphez, alacsony szintű formázással törölheti a merevlemez tartalmát vagy éppen megjeleníthet egy figyelmeztetést, tájékoztatva a felhasználót arról, hogy ez a gép lopott. Az Advanced Theft Protection legújabb generációja még egy lépéssel tovább megy: azok a gépek, amelyek 3G modemet tartalmaznak, a távolból akár egy SMS-sel is letilthatóak vagy törölhetőek. Ilyet a Lenovón kívül egyetlen másik PC-gyártó noteszei sem tudnak -- mondta Stremlau. Sajnos az Advanced Theft Protection Magyarországon nem érhető el és a Lenovo egyelőre nem is tervez vele a régióban.

Szintén a mobil adatátvitelben levő lehetőségeket használja ki a Constant Connect. A sokat utazó üzletembereknek szánt szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a BlackBerry mobiltelefon és a ThinkPad közt folyamatosan szinkronizálódjanak az e-mailek, még akkor is, ha a notebook energiatakarékos (készenléti, hibernált) vagy kikapcsolt állapotban van. Az ExpressCard foglalatba helyezhető bővítőkártya egy Bluetooth kommunikációs modullal csatlakozik a telefonhoz, mely azonnal áttölti a beérkező üzeneteket a kártya saját, 500 megabájt kapacitású ideiglenes tárjába. A háttértárból a rendszer vagy azonnal áthelyezi az üzeneteket a számítógép levelezőszolgáltatásába, vagy a számítógép következő bekapcsolásakor szinkronizál.

Virtualizáció

A virtualizáció manapság elsősorban az adatközpontok kapcsán kerül szóba, de a Lenovo a noteszgépei esetén is hasznosítaná. A cég Secure Managed Client technológiája egy saját fejlesztésű hypervisoron alapul és lehetővé teszi, hogy a gép operációs rendszere egy távoli hálózati tárolóról virtuális gépként töltődjön be, a vékonykliensek előnyeit nyújtva az üzemeltetők számára anélkül, hogy a felhasználóknak le kellene mondaniuk a megszokott Windows környezetről vagy éppen a 3D gyorsításról. SMC használata esetén a számítógépből kiszerelhető a merevlemez, ezzel is csökkentve a zajt és a fogyasztást, de a Lenovo kínálatában megtalálható kimondottan ilyen környezetbe szánt, diszk nélküli asztali gép is.

Noteszgépek felhasználói is profitálhatnak a virtualizációból. Stremlau szerint már nincs messze az az idő, amikor mindenki több operációs rendszert futtat majd párhuzamosan a számítógépén, amik között egy gombnyomással tud váltani. A cégtől hazavitt notebookon az egyik operációs rendszer lehet a vállalati, amelyen a céges levelező és az irodai alkalmazások futnak, míg a másikon lehetnek játékok, filmek. Mivel a két környezet egymástól teljesen elszigetelt, a működésük nincs hatással egymásra, így az egyik lefagyása nem érinti a másikat, de a fertőzések is elszigeteltek maradnak. A Stremlau által felvázolt jövőkép szerint hamarosan a biztonsági szoftverek is le fognak költözni a hypervisor szintjére.

Mit hoz a jövő?

Az Advanced Theft Protection, a Constant Connect és a Secure Managed Client már a jelen, de milyen lesz a Lenovo szerint a noteszgépek jövője? Stremlau úgy látja, az adatbevitel terén 3-5 éven nem várhatók jelentős változások, azaz marad a billentyűzet, a TrackPoint vagy éppen az egér -- ezért is nem valószínű, hogy a noteszgépeket leváltsák az okostelefonok, mert azokon nem lehet kényelmesen hosszabb szöveget bevinni. A notebookok fénycsöves vagy éppen LED-háttérvilágításos LCD-kijelzőit azonban pár év múlva  leválthatják a szerves LED (OLED) megjelenítők, amelyek vékonyabbak, kevesebbet fogyasztanak és jobb képminőséget biztosítanak az LCD-knél.

A Lenovo által tegnap felvillantott jövőkép a közeljövőre is ígér újdonságokat. Ezek közül az egyik lehet a Wireless USB-n alapuló képernyőmegosztás: amennyiben egy tárgyaláson minden résztvevő Wireless USB-vel ellátott PC-t használ, nincs szükség projektorra, az előadó a saját gépének képét egyetlen gombnyomással meg tudja osztani a többiekkel. A Wireless USB emellett arra is jó lesz a Lenovo szerint, hogy az összes noteszgéphez egyféle dokkolót lehessen használni, amelyhez a laptop vezeték nélkül kapcsolódhat, így nincs szükség a kábelek dugdosására. Szintén hamarosan várható a Lenovo műhelyében a \"rapid battery swap\", amely lehetővé teszi a noteszgép akkumulátorának cseréjét kikapcsolás nélkül: a gépbe épített áramforrás 1-2 percig táplálja a laptopot, míg a lemerült akkumulátort a felhasználó leszedi és az újat csatlakoztatja.

A fogyasztóknak más kell

Az IBM PC-gyártó részlegét lenyelő Lenovo az utóbbi időben fordult a fogyasztói piac felé és máris jelentős sikereket ért el, Magyarországon az eladások jelentős részét már a konzumer kategóriás gépek adják. Ezek esetében nem az innováció a cég fő üzenete, inkább a vonzó megjelenéssel és a kedvező árral próbálnak vevőket csalogatni. Annak a vevőnek, aki élete első noteszgépét választja ki, nemigen lehet a ThinkPadek minőségét, megbízhatóságát, strapabíróságát eladni, azonban mire ezek a vásárlók pár év elteltével a második vagy harmadik gépüket veszik, már fontos szempontja lehet a választásnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról