:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 16. 09:30

Bejelentette új üzleti cloud-portfólióját az IBM

Az Amazon, a Google, a Microsoft és még annyi más informatikai vállalat után az IBM is előállt üzleti cloud-szolgáltatásaival, amelyek egyelőre a fejlesztést és tesztelést, illetve az asztali környezetek üzemeltetését igyekeznek egyszerűbbé tenni. A vállalat kínálatába emellett olyan megoldások is bekerültek, amelyekből építkezve a vevők egyszerűen felépíthetik saját cloud infrastruktúrájukat.

A cloud computing ma már egyetlen informatius számára sem hangozhat idegenül, hiszen az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett buzzwordjévé vált az iparnak. A cloud, amely az internetet felhőként ábrázoló prezentációs diákról kapta a nevét, lényegében (virtualizált) szerverek összessége, amelyek a weben keresztül elérhető alkalmazásokat futtatnak. Már ma is számos cloud-szolgáltatást használunk nap mint nap, gondoljunk csak például a webes levelezőkre, amelyek úgy kezelik e-mailjeinket és adatainkat, hogy azokat az interneten keresztül bárhol, bármikor elérhetjük, miközben valójában fogalmunk sincs arról, pontosan hol is találhatók, és nem is kell tudnunk: a gépek üzemeltetése, a rendelkezésre állás biztosítása nem a mi gondunk. Az üzleti alkalmazások egy része számára is ez jelentheti a jövőt.

Eddig csak figyelt az IBM, most lépett is

Az IBM-től eddig sem volt idegen a cloud computing, sőt. A cég 2007-ben a Google-lel összefogva már elindított egy kísérleti cloudot az amerikai felsőoktatási intézmények számára, tavaly ősszel bemutatta a Lotus Notes hosztolt változatát, idén februárban pedig az Amazonnal kötött megállapodást, amelynek értelmében egyes vállalat szoftverei (DB2, Informix Dynamic Server, WebShpere Portal, Lotus Web Content Management, WebShpere sMash) elérhetővé váltak az Amazon EC2 cloudján.

A cég állítása szerint az elmúlt években rengeteg időt és erőforrást fordított arra, hogy jobban megismerje, ügyfelei milyen cloud szolgáltatásokat várnak el, és ennek tudatában lépett most. A Smart Business portfólió három két lehetőséget kínál cloud-szolgáltatások kialakítására, bevezetésére. A felhasználók igénybe vehetik az IBM által működtetett nyilvános cloudot, megrendelhetik saját, tűzfallal védett privát cloudjukat, amelyeket aztán maguk üzemeltethetnek, de ezt rábízhatják az IBM-re is.

A CloudBurst pedig olyan, blade szerverekből, tárolókból és virtualizációs (VMware Virtual Center, ESXi), illetve felügyeleti szoftverekből (Tivoli Provisioning Manager, Tivoli Monitoring, Systems Director, ToolsCenter, DS Storage Manager) álló, előre integrált megoldást takar, amelyből a vevők saját cloudot építhetnek. Az IBM szolgáltatási részlege emellett segítséget nyújthat azoknak a vállalatoknak, amelyek a meglevő infrastruktúrájukra alapozva szeretnének egy privát cloudot építeni, illetve azt összekapcsolni nyilvános cloudokkal.

A kínálat elemei

Az IBM új cloud-portfóliójában nagy hangsúlyt kaptak a fejlesztőknek és tesztelőknek szánt megoldások. A nagyvállalatok informatikai infrastruktúrájának 30-50 százaléka fejlesztési és tesztelési célokat szolgál a Nagy Kék szerint, azonban ezek az erőforrások gyakran kihasználatlanul állnak, mivel a fejlesztők nehezen kapnak hozzáférést a munkájuk elvégzéséhez szükséges erőforrásokhoz. Az IBM válasza erre a problémára a Smart Business Application Development & Test Service, amely lehetővé teszi a Rational fejlesztői eszközök felhasználói számára, hogy a vállalatuk belső rendszerei helyett az IBM által üzemeltetett infrastruktúrát használják fejlesztési és tesztelési platformként. Ez jelentősen lerövidíti a fejlesztési folyamatokat, a korábban fejlesztői infrastruktúrára költött összegek pedig megtakaríthatók vagy átcsoportosíthatók -- állítja az IBM.

A másik fontos újdonsága a bejelentésnek az IBM Smart Business Desktop Cloud, amely egy hosztolt virtuális desktop környezet. A hosztolt virtuális desktopok használata lehetővé teszi, hogy a felhasználók bárhol, bármikor elérhessék az általuk használt szoftvereket és adatokat, azáltal, hogy az asztali környezeteket szerveren konszolidálja -- egy kiszolgálón így több desktop környezet is futhat, amelyhez a felhasználók gyakorlatilag bármilyen kliensről csatlakozhatnak, akár PC-ről, vékony kliensről vagy akár mobil eszközről. A megközelítés előnye, hogy minden szoftver a szerveren található, centralizáltan elérhető, menedzselhető, frissíthető, menthető -- az IBM szerint akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az üzemeltetés költsége az asztali PC-khez képest.

Az óvatosság ellenére nő a piac

A cloud-megoldásokkal kapcsolatban továbbra is sok fenntartása lehet az informatikai vezetőknek egy olyan nagyvállalatnál, ahol kritikus a rendelkezésre állás, de az IBM megjelenése a területen segíthet ledönteni a bizalmi gátakat. Óvatosság ide vagy oda, elemzők óriási piacot prognosztizálnak a cloud computing alá. Az IDC márciusi jelentésében azt jósolja, hogy 2012-re a globális cloud-költések meghaladhatják a 42 milliárd dollárt is, azaz kevesebb, mint három év alatt megháromszorozódhat a piac.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.