:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 9. 14:06

Internetes háborúra készülődik az USA?

A Pentagon a tervek szerint egy új katonai parancsnokságot hoz létre, amely lövedékek helyett adatcsomagokkal és jelszavakkal fegyverezné fel magát, az új részleg feladata ugyanis a cyberhadviselés lehet.

XXI. századi hadviselés

Barack Obama elnök szerint alaposan felül kell vizsgálni az Egyesült Államok számítógépes hálózatainak biztonságát kormányzati és egyéb szinteken is. Az országban működő kormányzati és privát hálózatokat folyamatosan támadják, a nyomok pedig alkalmanként nem magánszemélyekhez, hanem más országok kormányaihoz vezetnek. A Bush-kormányzat több komoly cybertámadást is elszenvedett, ennek ellenére nem sikerült megoldást találnia arra, hogyan is védje meg magát az USA az új korszak fenyegetései ellen.

Az első lépés egy fehér házi hivatal felállítása lesz, amely egy több milliárd dolláros programot koordinálna a kormányzati hálózatokba való illetéktelen belépések megakadályozása, illetve a pénzügyi és légiirányítási informatikai rendszerek, valamint a közművel védelme érdekében. Az elnök nyilatkozata szerint ennek a projektnek a kapcsán nem tárgyal katonai cyberhadviselési programról, de a következő hetekben várhatóan ez is napirendre kerül. 

A Fehér Ház még gondolkodik

A másik tervezett új intézmény, amelynek megszületése egyelőre még kérdéses, egy katonai szintű cyber-parancsnokság lenne ugyanis. A New York Times beszámolója szerint ezzel kapcsolatban még vannak kérdőjelek: nem tiszta ugyanis, hogy a Nemzeti Védelmi Ügynökség (National Security Agency) vagy a védemi minisztérium befolyása alá fog-e tartozni, ez ugyanis nagyban befolyásolná a szervezet hatásköreit is. Míg az NSA csak az ország határain belüli akciókat koordinálhat, addig a Pentagonnak megvan minden lehetősége arra, hogy a határokon túlnyúlóan is cselekedjen.

A Fehér Ház arról nem nyilatkozott, hogy Barack Obama felvállalta-e az ötletet, hogy az USA online támadásokhoz szükséges fegyverkezésbe kezdjen, egyelőre csak a védekezéssel kapcsolatban születtek kommentárok. A szóvivők nem erősítették meg, hogy potenciális támadó folyamatokról is szó lenne, de leszöegzték \"a cybertér már legalább annyira fontos, mint a hagyományos harcterek\", és \"szükség van arra, hogy működőképesek legyünk ebben a tartományban is, csakúgy, mint egyéb csatatereken. Ebbe a működésbe beleértendő az is, hogy megvédjük a szabadságjogainkat és az is, hogy érvényesítsük azokat ebben a környezetben is\".

Ha globális a harc, akkor legyünk ott mindenhol!

Egy hírszerzési vezető arról beszélt, hogy \"ezek a támadások más országokból indulnak, de nem ismernek határokat. Így, hogy védekeznénk ellenük, ha nem vagyunk képesek cselekedni akár az Egyesült Államok határain belül, akár azokon kívül?\" A következő részletek azután várhatóak, hogy a Fehér Ház befejezi a 60 napos vizsgálatot a cybertérre vonatkozó irányelvekkel kapcsolatban, a Pentagon pedig kitalálja hogyan tudja önmagát legjobban átszervezni, hogy megfeleljen a kormányzati elvárásoknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 00:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.