Szerző: Bányai György

2009. május 29. 12:12

Ingatlanosok ide: Samsung WB550 fényképező tesztje

A Samsung ilyen sokoldalú fényképezőgépet még nem csinált, a 24 milliméteres széleslátószögtől induló 10-szeres optikai közelítés minden igényt kielégít. A WB550-nek főleg azok körében lehet népszerű, akik gyakran fotóznak zárt térben, lakásban, ilyenek lehetnek például az ingatlanközvetítők.

Jó úton a Samsung

A Samsung az utóbbi években több oldalról cincálta darabokra az unalmas fényképezőgépek renoméját. 4-5 évvel ezelőtt maga is álmosítóan érdektelen, \"aktuális megapixel-háromszoros zoom\" összetevőket rakta a műanyag burkolatok alá, valamennyivel olcsóbban mint a termékkategória legnagyobb nevei. Ma más van, MP3, illetve filmlejátszás jellemzi a többfunkciós fényképezőit, elsők között adott a népnek HD-videókat rögzíteni képes kompaktot, és még zoomkirály is volt a 15-szörös nagyításra alkalmas, hatalmas lencsével szerelt pro815 fényképezőjével.

Szerkesztőségünkbe most megint egy nagyon érdekes fényképezőgép érkezett. A WB550-nek leginkább optikája az, amely figyelmet érdemel, de az garantáltan osztatlant. A Samsung a WB550-nel olyan fényképezőt tolt az utazózoom-kategóriás gépek gyártóinak arcába, amelytől a pír csak lassan oszlik majd el. Túlzó és csak a száraz számokra alapozó szavak is lehetnek ezek, de helytállóságukat gyakorlati tesztünk igazolhatja, vagy vetheti el.

24 milliméter

A Samsung WB550 24 milliméteres széleslátószöget kínál. Ez azt jelenti, hogy egy 175-180 cm magas férfi akár 70 centiméterről is lefényképezhető úgy, hogy feje búbjától a talpáig rajta legyen a képen, igaz ehhez a fényképezőt portréállásba kell fordítani. Nem kis dolog ez, rengeteg olyan helyzet adódhat, ahol erre szükség lehet, például egy szűk sikátorban egy épület fotózásakor, vagy akár egy házibuli kisebb konyhájában összegyűlt résztvevők fényképezésekor. A WB550 ráadásul HD-videók rögzítésére is használható, itt sem jön rosszul a szokatlanul széles látószög.

A 24 milliméteres széleslátószöget eddig sem csak a tükörreflexes fényképezők speciális és drága optikáiban kaphattuk meg, kompaktok közül a Kodak V507 és a Nikon CoolPix 8400 is kínálta ezt a lehetőséget, előbbi két képérzékelővel és egy fixfókuszos, valamint egy háromszoros zoomoptikával, utóbbi pedig egy 3,5-szörös közelítésre alkalmas lencsével. A Panasonic a tavalyi év közepétől komolyan veszi a széleslátószöget, fényképezői között több mint fél tucat rendelkezik optikával, melynek jellemzője a 25 milliméter közeli kezdőérték. Az azonban most először fordul elő, hogy ezt az extraszéles látószöget 10-szeres zoommal kombinálja egy gyártó. Férfiasan bevalljuk, tartottunk tőle, hogy a Samsung gépében a két önmagában is markáns képesség gyengeségeket is szülhet, melyeken csak a túlzottan is kompromisszumképes felhasználók tudnak majd túllépni, hiszen a fényképező ára a vetélytársak által kínált gépek magasságában maradt, még az egyedi optikai jellemzői mellett is.

Kompakt burkolat

A Samsung gépe kívülről egy nagyobbacska kompaktgép méreteit kapta, hasonlóan a Canon és a Panasonic zseb-ultrazoomjaihoz. A Samsung WB550 12,2 megapixeles képérzékelővel rendelkezik, ez a CCD-szenzor kivételes képességekkel rendelkező Schneider-KREUZNACH optika lencséin keresztül néz a külvilágra. A fényképező első ránézésre teljesen átlagosnak tűnik, ám a túlméretes optikán hamar megakad a szem, legszélesebb gyűrűje a gép teljes magasságát használja. Az előlap másik, a markolatszerű kiemelkedést is tartalmazó oldala ad helyet a segédfénynek és az ujjunkkal igen könnyen kitakarható vakunak is.

A hátoldalon 3 hüvelykes, 460 ezer képpontos kijelzőt találunk, mely direkt napfény alatt is tisztán látható, igaz ekkor a színek már csak sejlenek, javarészt a körvonalakra kell hagyatkoznunk, amikor a képet komponáljuk. Ez a kijelző egyébként feltétele a napsütötte helyeken a fotózásnak, átnézeti keresőt a nagy zoomátfogás miatt, elektronikus keresőt pedig a helyhiány miatt nem építettek a gépbe. A fényképezőgép menürendszere a szokásos Samsung-tagolást kapta, két részre osztva állíthatók a paraméterek. A képkészítéssel kapcsolatos beállítások az \"fn\"-gomb megnyomására aktiválhatók, ekkor az ikonok a széleken takarnak a kijelző képéből. Az általános, fényképezővel kapcsolatos sorok a \"menu\" gomb megnyomására tárulnak elénk.

A gyártóra jellemző kezelés

A fémház tetején módválasztó tárcsa, az exponálógomb és zoomgyűrűje, valamint a bekapcsológomb látható, teljesen balra pedig egy kis hangszóró. A hátoldal a szokásos gombok gyűjtője, itt egyszerűen nyomható meg hüvelykujjal még egykezes használat mellett is az \"fn\"-gomb, a lejátszás, a képstílus váltója, valamint a navigálógomb-együttes, utóbbi a vakut, a makrót, az időzítőt és a kijelző-üzemmódokat is állítja. Egy érdekes, kétállású gombduó is felfedezhető a hátoldalon, mely szakasztott úgy néz ki, mintha a zoom kezelésére szolgálna, ám a zoom helyett ehhez az érzékenység, a fehéregyensúly, vagy az expozíció-korrekció rendelhető.

A bekapcsológomb megnyomása után a gép a legszélesebb látószöget adja, olyan érzésünk van, mintha egy távcsövet fordítva emeltünk volna a szemünkhöz, a kijelzőn kicsik és távoliak a tárgyak és személyek, valahogy olyan ez, mintha egy hétköznapi, teljesen átlagos, 35 milliméteres kezdőlátószöget kínáló gépnél nem csak zoomolni tudnánk, hanem kicsinyíteni is, ráadásul nem is keveset. A fényképező képstabilizálóval rendelkezik, ezért a zoomot használva felhős ég alatt is kaphatunk éles, elmosódástól mentes képeket. A 24 milliméteres gyújtótávolság (melyhez az átlagos gépek 35 millimétere is jócskán bezoomolt állapot) esetén azonban betonbiztosan áll minden a képen, sokkal sötétebb helyek, vagy erősebben remegő kezek indokolják csak a rázkódásvédelem aktív állapotát.

A WB550-nel egyszerűen lehet fényképezni, az automata üzemmódot komoly témaautomatika és arcfelismerő autofókusz teszi kezesebbé, gond nélkül lehet a fényképezőt kompaktosan használni. Mindemellett azonban a kézi beállíthatóság is rendelkezésre áll, a zársebességet és a blende két végállapotát mi is kiválaszthatjuk, igaz, igen körülményesen. A módválasztó tárcsa \"M\"-állásba tekerése jelenti ekkor a legkisebb gondot, a probléma a záridő és a blendeértékek kiválasztásánál kezdődik, ezeket az értékeket kézi üzemmódban az \"fn\"-gomb első megnyomása (második adja a képbeállításokat) után a zoomszerű gombegyüttes segítségével állíthatjuk be.

A gond akkor van, ha mondjuk a záridő léptetését lassan végezzük, eközben a gép alaphelyzetbe állhat, és a léptetés már nem a záridőt érinti, hanem a parancsgombhoz rendelt jellemzőét. Ha ehhez mondjuk az ISO-érzékenységet kötöttük, könnyen lehet, hogy a sokadik félresikerült nyomkodás után már a nagyon zajos ISO 3200-ban fényképezünk tovább, szerencsétlen esetben jó sok napsütötte képet elrontva. A Samsung kompaktjainál a kézi beállíthatóság egyébként sem a legegyszerűbb, ezeket az értékeket az arra alkalmas gépeknél a gyártó a navigálógombokhoz rendelte, ekkor típustól függően véletlenül az időzítőt, a makrót és a vakut is kapcsolgathatjuk.

Snitt és svenk

Az optika tág blendével végig egyenletes teljesítményt nyújt, a zoomtartomány egészén egyenletes a képélesség. Képszéli sötétedéssel azonban a szélesátószög-állásban együtt kell élnünk, ugyanígy a szűk blendével készült fotóknál a részleges, sarkok felé erősödő homályosodással is. Kompromisszumot kell kötni, de a lemondás mértéke a kapott értékhez mérve jócskán fájdalomküszöb alatti. Kényelmetlen lehet még az állványos használat, felcsavart közbetét mellett az akkumulátor és az SD/SDHC-kártya nem marad hozzáférhető, igaz, állványos használat mellett ilyesfajta kényelmet manapság nagyon kevés kompakt ad.

A WB550 HD-videókat is képes rögzíteni, az NV100HD után ez a második Samsung a szerkesztőségünkben, mely képes erre. A fényképező 1280x720 képpontos mozikat forgat, eközben a fókuszállítás és a zoom is aktív lehet. Szüneteltetni iés újraindítani is lehet a felvételt, így egyetlen klip több vágásból is állhat, ez vitathatatlanul szuper lehetőség. Az elkészült mozgókép-fájlok a kijelző mellett a HDMI-portra, vagy hagyományos videokimenetre kötött tévén is megtekinthetők, ám utóbbi esetben sokkal rosszabb képet kapunk, mint ami a kapcsolat módjából következne. Elképzelhető, hogy a gyártó direkt ront a minőségen, hiszen HDMI-kapuval ellátott tévék is megtalálhatók a Samsung kínálatában, azokat pedig el kell adni.


Samsung WB550 tesztfotók


Kattints az eredetiért!

Kicsik a pixelek

A képminőséget már érintettük az optika felől közelítve a fenti bekezdésekben, ha azonban a képérzékelőt is belevesszük az értékelésbe, már kevésbé rózsás a helyzet. Rossznak a képeket nem mondhatjuk, ám az 1/2,33 hüvelykes fizikai méretű, parányi CCD-szenzor elég zajos, persze nem a hasonló kompaktokhoz, hanem mondjuk a tükörreflexes gépekhez képest. A két kategória között ma e tekintetben nagyobb az eltérés, mint valaha, a 6 megapixeles korban jobban meg kellett gondolni a tükörreflexes kategóriát, hiszen a kompaktok is kínáltak zajmentes képeket alacsonyabb érzékenység mellett. Sajnos a Samsung fényképezője zajszint tekintetében nagyjából csak átlagos, semmiképp sem egyike a legjobbaknak, már ISO 80 érzékenység mellett is látható a zajszűrő áramkör részleteket elmosó munkája.

Természetesen a zaj a képet egészében, monitoron nézve nem látható, csak akkor ha 1:1-es nagyításban vizsgáljuk a részleteket. A színek vidámak, a Samsungra jellemző vörös ennél a gépnél a korábbiak modellekhez képest már kevésbé fordul narancssárgába, a lilától pedig még mindig távol áll. A gép makrója nagylátószög-állásban és teljes telezoom esetén is igen jó, aki közeli képeket szeretne készíteni, jó társra lelhet benne, gyíkokat, vagy más, gyors mozgású, félénk állatot ezért messziről is lencsevégre kaphatunk.


Samsung WB550 tesztfotók


Kattints az eredetiért!

Jókat lehet vele játszani

Jó kérdés, hogy a gép megéri-e az árát, az igen és a nem is egyaránt megfelelő válasz. Azok a fotózni vágyók bátran nézelődjenek más termékek között, akik tömegképeket kattintanak, a WB550 nem a szokásos \"szobor előtt jólnevelten integetek\" felvételeknél villantja ki a foga fehérjét. A gép izmai a szokatlan, különleges látószögű képekre feszülnek, melyek stílusából eddig pár kompaktos kivételtől eltekintve drága felszerelésre következtethettünk. Jelenleg igen kevés kompakt kínál extraszéles látószöget, tükörreflexes gépeknél erre alkalmas optikát (melyhez még a váz árát is hozzá kell számolnunk) 135 ezer forint alatt keresve sem találunk. A WB550 kicsivel kevesebb mint 100 ezer forint. Aki ezt az összeget és mellette a 12,2 megapixelt sokallja, választhatja a 10 megapixeles WB500-ast is, mely 20 ezer forinttal olcsóbban már hazavihető. Ha a kiváló HD-videókat, a sokoldalúságot legalább olyan fontos jellemzőnek tartjuk egy kompaktgép esetében, mint a képminőséget, emellett fotóinkkal keressük az új utakat, nyugodt szívvel választhatjuk a Samsung fényképezőjét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról