Szerző: Bizó Dániel

2009. május 28. 13:25

Orosz befektető jelent meg a Facebookban

Kétszáz millió dollárért a Facebook közel 2 százalékát szerezte meg egy orosz befektető, ami 10,2 milliárd dollárra értékeli a világ legnagyobb közösségi oldalát. A Digital Sky Technologies további 100 millió dollár értékben vásárolna részvényeket a jelenlegi és volt alkalmazottaktól.

A Digital Sky Technologies résztulajdont vásárolt a világ egyik legnépszerűbb közösségi oldalátban, a Facebook ugyanakkor leszögezte, hogy az oroszok az 1,96 százalékos részesedésért cserébe nem kapnak helyet az igazgatótanácsban. A tőkebevonásra valószínűleg a jelenleg már több mint 200 millió regisztrált felhasználót számláló szolgáltatás hatalmas üzemeltetési költségei miatt van szükség, a Facebook egyelőre ugyanis súlyosan veszteséges -- pénzügyi elemzők kifejezetten szkeptikusak a cég életképességével kapcsolatban. A Microsoft két évvel ezelőtt jóval drágábban jutott részesedéshez, 240 millió dollárért mindössze 1,6 százalékot vásárolt, ami még 15 milliárd dollárra taksálta a Facebook értékét.

A DST úgy indokolta befektetését, hogy hisz a Facebook nyereségtermelő képességében, amihz csak némi időre van még szükség. A DST nem kezdő a területen, más európai közösségi oldalakban is eszközölt befektetéseket, melyek azóta már nyereségesek, mert előrébb tartanak az életgörbéjükön, adott hangot véleményének Jurji Milner elnök-vezérigazgató. A Facebook vezetője, Mark Zuckerberg a maga részéről annyit tett hozzá, kíváncsi arra, hogyan működnek az európai és ázsiai közösségi oldalak üzleti modelljei.

A 25 éves Zuckerberg állítása szerint évi 70 százalékos növekedést mutat fel a Facebook jelenleg is, és valamikor jövőre már nem éget készpénzt, vagyis a cash-flow pozitív lesz, az orosz injekció pedig csak biztonsági tartaléknak kell. Hasonlóan láthatja a DST is, mely szerint a releváns mutatók, mint a felhasználói létszám növekedése, az aktivitás, a pénzügyi teljesítmény, mind azt jelzik, a Facebook hasonló pályán mozog, mint regionális társai. A DST a legnagyobb befektetője a web orosz részének, oldalai az orosz nyelvű lapletöltések 70 százalékát tudhatják magukénak, és közösségi oldalai 13 országban piacvezetők. A DST többsége tulajdonosa az orosz fémipari milliárdos Aliser Uszmanov kezében van, aki az angol Arsenal focicsapat gazdája is egyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról