:

Szerző: Koi Tamás

2009. május 22. 12:13

Begyújtotta rakétáit a Firefox új fejlesztői eszköze

Útjára indította legújabb, fejlesztői ambíciókkal rendelkező felhasználókat célzó nagyszabású projektjét a Mozilla Labs. A Jetpack célja, hogy a böngészőhöz fejlesztett kiegészítők amúgy is népes tábora tovább bővüljön -- a projekt gazdái szerint az új API segítségével egy webes programozási nyelveket készségszinten ismerő kezdő programozó lényegében percek alatt összedobhat egy plugint.

A jelenleg kezdeti fejlesztési fázisban lévő Jetpack API elsődleges célja, hogy a programozók az ismert és elterjedt webes programozási nyelvekkel (például HTML, JavaScript vagy CSS), könnyen és gyorsan tudjanak kiegészítőket gyártani a webböngészőhöz. A Mozilla szerint a Jetpack segítségével lényegében bárki képes kiegészítőket gyártani a böngészőhöz, aki kicsit is ért a fenti programozási nyelvek vagy platformok valamelyikéhez. Az újgenerációs Firefox-kiegészítők fejlesztése emellett nem igényelne többé hosszú hónapokat vagy éveket, bizonyos funkciókat ugyanis már néhány sornyi kóddal be lehetne kapcsolni.

A Mozilla Labs új projektje egyben azt a célt is szolgálja, hogy a kiegészítők telepítése és használata egyszerűbbé, gördülékenyebbé váljon: a Jetpackkel készített pluginek telepítéséhez így például nem kell újraindítani a böngészőt, emellett nem kell többé a fejlesztőknek a Firefox különböző verzióihoz eltérő kódot írniuk.

A Firefox jelenlegi talán legnagyobb versenyelőnye a konkurens termékekkel szemben éppen a hatalmas külsős fejlesztői közösségben, illetve az általuk írt kiegészítőkben rejlik. A programhoz nagyjából 8 ezer fejlesztő készít plugineket, melyek száma mostanra eléri a 12 ezret -- a Mozilla ezt a fejlesztői közösséget, illetve az általuk készített minialkalmazások számát szeretné tovább bővíteni a Jetpack segítségével.

A Jetpack a Mozilla Labs többi kezdeményezéséhez, így például az egyik legismertebb projekthez, a Ubiquity-hez hasonlóan nyílt forráskódú, a fejlesztésben bárki részt vehet. Az API-val kapcsolatos részletes információk a projekt weboldalán olvashatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.