Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Begyújtotta rakétáit a Firefox új fejlesztői eszköze

Koi Tamás, 2009. május 22. 12:13
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Útjára indította legújabb, fejlesztői ambíciókkal rendelkező felhasználókat célzó nagyszabású projektjét a Mozilla Labs. A Jetpack célja, hogy a böngészőhöz fejlesztett kiegészítők amúgy is népes tábora tovább bővüljön -- a projekt gazdái szerint az új API segítségével egy webes programozási nyelveket készségszinten ismerő kezdő programozó lényegében percek alatt összedobhat egy plugint.

hirdetés

A jelenleg kezdeti fejlesztési fázisban lévő Jetpack API elsődleges célja, hogy a programozók az ismert és elterjedt webes programozási nyelvekkel (például HTML, JavaScript vagy CSS), könnyen és gyorsan tudjanak kiegészítőket gyártani a webböngészőhöz. A Mozilla szerint a Jetpack segítségével lényegében bárki képes kiegészítőket gyártani a böngészőhöz, aki kicsit is ért a fenti programozási nyelvek vagy platformok valamelyikéhez. Az újgenerációs Firefox-kiegészítők fejlesztése emellett nem igényelne többé hosszú hónapokat vagy éveket, bizonyos funkciókat ugyanis már néhány sornyi kóddal be lehetne kapcsolni.

A Mozilla Labs új projektje egyben azt a célt is szolgálja, hogy a kiegészítők telepítése és használata egyszerűbbé, gördülékenyebbé váljon: a Jetpackkel készített pluginek telepítéséhez így például nem kell újraindítani a böngészőt, emellett nem kell többé a fejlesztőknek a Firefox különböző verzióihoz eltérő kódot írniuk.

A Firefox jelenlegi talán legnagyobb versenyelőnye a konkurens termékekkel szemben éppen a hatalmas külsős fejlesztői közösségben, illetve az általuk írt kiegészítőkben rejlik. A programhoz nagyjából 8 ezer fejlesztő készít plugineket, melyek száma mostanra eléri a 12 ezret -- a Mozilla ezt a fejlesztői közösséget, illetve az általuk készített minialkalmazások számát szeretné tovább bővíteni a Jetpack segítségével.

A Jetpack a Mozilla Labs többi kezdeményezéséhez, így például az egyik legismertebb projekthez, a Ubiquity-hez hasonlóan nyílt forráskódú, a fejlesztésben bárki részt vehet. Az API-val kapcsolatos részletes információk a projekt weboldalán olvashatók.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.