Szerző: Bányai György

2009. június 30. 08:23

Kipróbáltuk az Acer K10 LED-es zsebprojektorát

Több gyártó mellett az Acer is kínál alacsony fogyasztású és hosszú élettartamú, ám a hétköznapi készülékekhez képest gyengécske fényerőt nyújtó, kisméretű vetítőt. A K10 remek készülék, de sajnos nem az első termék melyet az oldalunkon górcső alá veszünk. Azért sajnos, mert komolyabb minőséget kínált a nemrég tesztel Samsung, mely most akarva-akaratlanul is eszünkbe jut a cikk írása közben. A K10 ettől függetlenül jó készülék, ráadásul pluszt is ad és nem is keveset.

Kicsi kívül, kicsi belül

Eltekintve a közel használhatatlan, mobilelefon-méretű zsebprojektoroktól, az Acer K10 az egyik legkisebb, LED-es vetítő, melynek méreteire a hajlatoktól mentes, kizárólag a funkcionalitásra törekvő formaterv volt leginkább jótékony hatással. A K10 mindössze 566 gramm és 127x122x48,5 milliméter, valóban egyike a legkisebbeknek a kategóriájában, megszorongatni talán csak az igen csekély, 50 ANSI lumen fényerejű Samsung P310 tudja, mely 127x95x51 milliméteres. A K10 fényereje azonban az előbb említett P310 duplája, bár ezzel az értékkel nem kapjuk meg a ma elérhető maximumot, amely 150-170 ANSI lumen körül jár.

\"\"

 

Tartozékok, kezelőszervek

A K10 mellé VGA-kábel, egy kicsi szivacstok (csak a gép fér bele, már a töltő sem), valamint a 19 voltos, 80 wattos tápegység érkezik, jó tudni, hogy utóbbi például a gyártó Aspire 2920-as noteszgépét is meghajthatja. A K10 hátoldalán a Kensington-zár és a tápegység csatlakozói mellett a bemeneteket találjuk, melyek a VGA-csatlakozóban és a DVD-lejátszók videojelét fogadni képes RCA-csatlakozóban merülnek ki. Mobil felhasználási körülmények közepette jól jött volna a hangszóró is, melyet sajnos nem építettek a házba, ezért a K10 hangbemenettel sem rendelkezik.

Feltétlenül szót érdemel a gépház alján található állványmenet, melynek segítségével igen szabadon állítható be a K10. A géptető a gomboké és a fókuszállító gyűrűé, minden teljesen logikus elrendezésben várja az ujjunkat. A gombok nem érintőgombok, ezeket határozott erővel kell nyomogatni, nekünk jobban tetszett, mint a nemrég kipróbált Samsung projektor érintőgombjainak bizonytalansága és téveszthetősége. A fókuszállító gyűrű azonban műszerészkezeket kíván, és bár külön tanfolyamot nem kell elvégezni a fókusz beállításához, tized milliméteres eltérés adhat teljesen éles kép helyett abszolút homályt a vetítési területen.

\"\"

 

LED, és DLP

A gép belvilága LED-fényforrásra és DLP-technológiára épül, utóbbi 858x600 képpontos natív felbontást kínál. A K10 megbirkózik nagyobb felbontású, 1280x1024, valamint 1440x900, sőt, akár az 1600x1200 pixeles forrásanyaggal is, ezeket természetesen kicsinyítve láthatjuk a jóval kevesebb pixelen. A projektor valós felbontásához a PC-ből érkező jelek esetében a 800x600-as felbontás áll a legközelebb, sajnos ekkor is töredezettek a betűk szélei, nem pont a projektor által vetített képpontokra kerülnek a forrás pixelei.

\"\"

 

Nézzük!

A K10 100 ANSI lumene közel sem elég a nappali vetítéshez, az élvezhető képhez alig pislákolhat hangulatlámpa a szobában. Windowsos munkaasztal megjelenítése ennyire nem érzékeny a fényszegény környezetre, fehér hátteres prezentációk félhomályban is élvezhető minőségben vetíthetők, de horrorfilmet már csak teljes sötétben nézhetünk a drámai (mondjuk ki: félelmetes) napot nélkülöző helyszínei miatt. Ebben a tekintetben a múlt héten tesztelt Samsung SP-P410M jóval erősebb a 170 ANSI lumenes fényerővel.

Samsung SP-P410M LED-projektor tesztje

A vetítő magyarul is tudó menüje letisztult, keresni nem sok mindent kell, pedig olyan finomságok vannak benne, mint az automata trapézkorrekció-állítás, mely a gépházba épített mozgásérzékelő jelei alapján dolgozik, vagy a projektor helyzetének kiválaszthatósága. A K10-et mennyezetre és asztalra egyaránt lehet telepíteni, a kép alsó széle a lencsével kerül egy vonalba, erre érdemes ügyelni, tehát a mennyezetre fejjel lefelé szereljük a konzolra. Technikai akadálya a megfelelő vászon megléte mellett természetesen annak sincs, hogy a kép a vászon mögül érkezzen, erre is fel van készítve az elektronika.

\"\"

Az Acer K10 nem szórja a képet nagy területre, a három méteres vetítési távolság csak 190 centiméteres képátlót ad (180 centi pedig 116-ot), a Samsung lencséje ezzel szemben 3 méterről 20 centiméterrel szélesebb képet vetít. A színek \"komoly\" hatásúak, a képen megjelenő piros szín a vidámabb narancssárga helyett inkább a komorabb bordóba hajlik, nem törekszik a vetítő arra, hogy szebben, mosolygósabban adja vissza a műsort. A DLP-rendszerű projektorok szivárványjelensége alig-alig észrevehető, ez zavarni nagyon keveseket és csak nagyon csekély mértékben fog. Filmnézés közben azonban a beépített ventilátor hangja külön odafigyelés nélkül is hallható, ráadásul a hőterhelés függvényében változtatja a fordulatszámát, ez bizony a zajnál is zavaróbb, állandó fordulatszám mellett az ember hamarabb felejthetné el, hogy pörög a gépházban valami. Alacsony fényerő mellett csekély fogyasztást vártunk volna, ám 65 wattot mutatott a fogyasztásmérőnk a HWSW főoldalának kivetítése közben, ez pedig kevésnek épp nem nevezhető.

Nem rossz, csak vannak jobbak

Az Acer LED-projektora ésszerű áron ad használható képet, ráadásul nem kell attól tartani, hogy idő előtt kényszerülünk a félszázezer forintos lámpacserére. A K10 emellett a hordozhatóság terén sem szerepel rosszul, bár a kis méret helyett egy kicsivel világosabb képnek jobban örültünk volna. Munkára ajánlható, a prezentációk sötétítőfüggöny elhúzása mellett is színesíthetik az előadásokat, igaz, jobb, ha az illusztrációk és grafikonok hátteréül a világosabb színeket választjuk. A mozizás viszont szinte csak teljes sötétségben élvezhető, ekkor azonban rendesen, a szem remekül alkalmazkodik a vetítő képéhez. A K10 a hazai boltokban 125 ezer forintért vásárolható meg, aki nagyobb fényerővel keres LED-technológiával szerelt projektort, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról