Szerző: Koi Tamás

2009. május 20. 11:01

Itt a Flock közösségi webböngésző 2.5-ös verizója

Tovább csiszolták a fejlesztők az egyre népszerűbb közösségi szolgáltatásokkal párhuzamosan egyre több felhasználó által ismert és közkedvelt Flock webböngészőt. A Firefox 3.0-ra épülő program új verzióját vélhetően elsősorban a Twittert használók fogják a legjobban kedvelni.

A közösségi böngésző 2.5-ös verziója elsősorban az óriási népszerűséget szerzett mikroblogging-szolgáltatáshoz kapcsolódóan kapott újításokat, így a böngésző beépített Twitter-oldalsávja ettől a változattól sokkal átláthatóbban és testreszabhatóan jeleníti meg a feedet. Új a FlockCast szolgáltatás is, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyszerre több közösségi szolgáltatásra vagy blogoldalra felvezesse a frissítést (a Flock jelenleg 22 ilyen szolgáltatást ismer).

A Flock egyik elsődleges célja, hogy a webes tartalmak lehető legegyszerűb megosztását kínálja, ezért a felhasználónak elég csak behúznia a szöveget, a képeket vagy a videót az erre a célra létrehozott oldalsávra (Flock Sidebar), a program automatikusan elvégzi a megosztást. A Flock 2.5 további újításai közé tartozik egyebek mellett az integrált FaceBook chat kliens is, valamint a böngésző mostantól kompatibilis a nagyjából 22 millió regisztrált felhasználóval rendelkező Bebo közösségi oldallal is.

A Flock-ot 2005-ben hívta életre az a Bart Decrem, aki anno jelentősen hozzájárult a Mozilla Foundation sikeréhez, valamint ő indította el az 1999 és 2001 alatt lassan elhaló kezdeményezést, az Eazelt, ami elsődleges céljául azt tűzte ki, hogy az asztali gépekre szánt Linux kényelmesebb legyen a mindennapi felhasználók számára is. A Flockban az alapul szolgáló Firefoxhoz képest a könyvjelzők kezelését átalakították, hogy azokat egyszerűen meg lehessen osztani másokkal is, és természetesen, mint minden modern böngésző, a Flock is képes RSS hírcsatornák megjelenítésére és a blogok integrált támogatására.

A Flock új verziója egyelőre csak angol nyelven érhető el, Windows, Mac OS X és Linux platformokra egyaránt. Az ingyenesen használható program a böngésző saját weboldaláról tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról