Szerző: Koi Tamás

2009. május 27. 13:45

Áttörést ígér az OLED-gyártásban az Epson új technológiája

Új gyártástechnológiával forradalmasítaná az OLED-ek előállítását a japán Seiko Epson, ezzel felgyorsulhat a szerves fénykibocsátó diódákat alkalmazó technológia térhódítása nem csak a kisméretű, hordozható eszközök (mobiltelefon, médialejátszó stb.) piacán, hanem a nagyobb képátlójú televíziók mezőnyében is.

A szakma többé-kevésbé egységesen az OLED-technológiájú megoldásokban látja a jelenleg elterjedt LCD- és plazmatévék potenciális utódját, ezek a panelek ugyanis szinte minden működési karakterisztikájukat tekintve jobban teljesítenek azoknál. Az OLED-panelek így sokkal kontrasztosabb, élesebb képet adnak, jobb a betekintési szögük, vékonyabbak és kevesebbet is fogyasztanak jelenlegi társaiknál.

A nagyobb felületű, szerves technológiára épülő panelek előállítása ugyanakkor jelenleg csak irreális költségvonzatok mellett oldható meg, az iparági szereplők éppen ezért egyöntetűen úgy látják, hogy az OLED-tévék tömeggyártása valamikor a következő évtized első felében várható csak. Nem véletlen, hogy a világ egyetlen, kereskedelmi forgalomban kapható, OLED-panelt alkalmazó tévékészüléke, a mindössze 11 hüvelykes képátlójú Sony XEL-1 egyelőre inkább csak egy kereskedelmi forgalomban (méregdrágán) kapható technológiai demótermék.

A Seiko Epson szerint az OLED-panelek kihozatala jelentősen javulhat, ezzel együtt a panelek gyártási költsége számottevően mérséklődhet a vállalat új gyártási eljárásával. A jelenleg elterjedt gyártástechnológiával a fénykibocsátó szerves anyagot vákuumban gőzölik fel az üvegszubsztrátumokra, ez az eljárás azonban nem teszi lehetővé az anyag teljesen egyenletes elosztását a nagyméretű felületek esetében.

A japán cég új technológiája a tintasugaras nyomtatóknál is ismert technológiához hasonlatosan nem felgőzölné, hanem gyakorlatilag rányomtatná az üvegfelületre a szerves anyagot. A Seiko Epson szerint ezzel az eljárással nagy pontosságú, teljesen egyenletes felületet lehet alkotni, mellyel a kihozatali hibaarány még a nagyobb, 37 hüvelykes képátlójú panelméreteknél is egy százalék alá csökkenthető.

A nyomtatott OLED-panelek első prototípusai már elkészültek a gyártó tesztüzemében. A technológiával egyelőre 14 hüvelykes képátlójú, Full HD panelt tudtak gyártani a mérnökök, az eljárás jelen formájában még nem alkalmas a sorozatgyártásra. A Seiko Epson a jövő héten kezdődő SID 2009 (Society for Information Display\'s) szemináriumon hoz nyilvánosságra további részleteket a gyártástechnológiáról, vélhetően itt derül fény a kereskedelmi premierrel kapcsolatos tervekre is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról