Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 15. 09:47

IDC: a virtuális gépek száma már felülmúlja a szerverekét

Az IDC által nyilvánosságra hozott adatok szerint tavaly Nyugat-Európában a leszállított x86 szerverek 18,3 százalékát virtualizálták a felhasználók, míg 2007-ben ez az arány csak 14,6 százalék volt. 2010-ben már minden ötödik eladott gépet virtualizálni fognak.

A virtualizáció terjedése a hardvereladásokra is rányomja a bélyegét, hiszen a felhasználók kevesebb hardvert vásárolnak. A gyártóknak azonban nincs oka az aggodalomra, ugyanis a szervervirtualizáció nagyobb teljesítményű, robusztusabb, megbízhatóbb gépeket követel, így a papírvékony haszonnal eladható olcsó szerverek helyett egyre inkább előtérbe kerülnek a nagyobb, drágább, több profitot termelő berendezések.

A hardverre szánt kiadások csökkenése és a virtualizáció előretörése az IDC szerint azt jelenti, a virtuális szerverek száma idén már 10 százalékkal felülmúlja a szervereladásokat, 2013-ra már az arány 3:2 lesz a virtuális gépek javára. Fel fog értékelődni a szerepe a felügyeleti megoldásoknak, a vállalatoknak ugyanis a fizikai és virtuális szervereiket egyaránt kezelniük kell majd. A Gartner korábbi felmérése szerint a virtualizációs felügyeleti eszközök piaca az EMEA régióban az idén 55 százalékkal 512 millió euróra nő, ennek közel felét adják majd a felügyeleti megoldások.

A virtualizáció áldása egyben az átka is. Egy januárban nyilvánosságra hozott brit felmérés szerint a virtualizációt alkalmazó cégek kétharmada nem is tudja pontosan, hány virtuális gépet használ. A cégek sokszor nem használnak megfelelő menedzsment-eszközöket a virtuális gépek nyomon követésére, amelynek eredményeképp a VM-ek egyszerűen elárasztják a szervereket, megbénítják a tárolóeszközöket és végül a teljes infrastruktúrát -- a szükségtelenné vált virtuális gépek lekapcsolását és törlését már senki sem érzi fontos feladatnak.

Magyarországon még csak a szerverek 5 százalékát virtualizálják a Microsoft adatai szerint, azonban ez az arány egyre javul. A virtualizációt, mint költségcsökkentési lehetőséget itthon is felismerték a cégek. Keszei Balázs, a Microsoft termékmarketing-menedzsere szerint általános ökölszabályként elmondható, hogy a hardvervásárlásra két év alatt ugyanekkora értékű energiaköltség és hűtési költség rakódik, virtualizáció segítségével mindkettőn spórolni lehet. Itthon a virtualizáció legnépszerűbb felhasználási területe a konszolidáció, a hardvervásárlás elkerülése. Az infrastruktúra flexibilitásának növelésére, a rendelkezésre állás javítására ma még kevesen vetik be a virtualizáció, Keszei szerint leginkább a magas árak miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról