:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 14. 13:31

Lázadás a Twitteren

Két nappal ezelőtt a Twitter egy apróságnak tekintett változtatást vezetett be, amivel aktív felhasználóinak millióit sikerült felbosszantania. A követett felhasználók üzenetein belül szűrést vezettek be, a szolgáltató szerint ugyanis zavaró, ha valaki látja azokat a válaszüzeneteket, melyeket ismerősei olyanoknak küldenek, akire ők nem kíváncsiak. A felhasználók lázadtak, a Twitter óvatosan visszakozott.

@reply

Elsőre bonyolultnak hangzik, pedig valójában a Twitter egyik legérdekesebb hatásáról van szó. Ahogyan az iWiW üzenőfalon is, a Twitteren is mindenki csak a saját ismerőseinek hozzászólását látja, s néha valóban idegesítő lehet, hogy fél diskurzusokat lát valaki a Timeline bontásban. Viszont az ismerkedés legalapvetőbb eszköze, hogy a felhasználók figyelik azt is, hogy ismerőseik kikkel csevegnek, s ha egy olyan témát vélnek felfedezni, ami őket is érdekli, akkor egy kattintással belenézhetnek az üzenet címzettjének profiljába is, s még egy kattintással be is jelölhetik őt.

Nem hagyják magukat

A Twitter alapvetően nem kicsi, belterjes csoportok zárt kommunikációjára való, s emiatt érte is többször kritika. Inkább a hálózatos terjedés, ami kiemeli minden más csatorna közül, hiszen különböző emberek ismeretségi és érdeklődési köre hiába mutat átfedést, mégsem azonos. A Twitter előnye, hogy segíti a kis klikkeken átívelő információáramlást, melynek egyik kulcsa, hogy látható az ismerősök másokkal folytatott csevegése is.

Egyoldalú módosítás: nem tanultak a Facebook esetéből?

A Twitterben három beállítás volt a válaszüzenetek kezelésére. Az első esetben egy \"@reply\"-t sem látott a felhasználó, a másodikban mindegyiket, míg a harmadik esetben csak azokat, melyeknél a címzett és a feladó is az ismerősök között volt. Az ismerkedést a középső beállítás segítette leginkább, a Twitter hirtelen ötlettől vezérelt változtatása viszont egyoldalúan elvette ezt a választást és a harmadik opciót hagyta bent kötelező érvényűen.

A felhasználók felhördülése tegnap, arra késztette a Twittert, hogy visszakozzon kicsit. Ugyan nem állították vissza a beállítási lehetőséget, de annyit lazítottak a szabályon, hogy azok az üzenetek, melyeket nem a \"reply\" gomb megnyomásával indítanak, hanem egyszerűen begépelik az elejére valakinek a \"@nevét\", azok mindenkinél megjelennek. Gyakorlatilag az \"említés\" kategóriát bővítették ki azokra az üzenetekre is, melyekben a név nem az üzenet belsejében szerepel, hanem akár annak elején is lehet.

Millió visszacsatolás - óvatos visszakozás

Ezzel ugyan visszaadtak valamit a felfedező kedvű twitterezőknek, de a lényeg nem változott. Csupán egy ígérettel lett gazdagabb a közösség, mely szerint a hamarosan végbemenő fejlesztések révén minden felhasználó részletesen beállíthatja majd, hogy mit szeretne látni az üzenetfolyamban és mit nem.

Magyar Twitter megoldás

Magyarországon ugyan nincs komoly Twitter-bázis, de a Turulcsirip szolgáltatásnak köszönhetően a kevéske magyar felhasználó egy közös kalap alá kerülhet be. A Turulcsirip használatához egy normál Twitter-fiók kell csupán, s bejelentkezve elérhető egy olyan felület, ahol csak a magyarok üzenetei láthatóak. Az üzenetek közül itt is lehet szelektálni, hogy minden magyarnak vélt üzenet megjelenjen a feedben, csak a követettek üzenetei legyenek láthatóak, de van egy ismerkedős mód is, ahol az ismerősökön túl olyan emberek megjegyzései is felbukkannak, akik érdekesek lehetnek. (például ismerősök ismerősei).

Aki nincs tisztában azzal, hogyan is működik a Twitter pontosan, annak a magyar blogger, Wyctim leírását ajánlatos elolvasni, a \"@reply\" fiaskóval kapcsolatban részletesebben pedig Bodzásfanta blogjában lehet olvasni egy hosszú magyarázó elmélkedést. A legfrissebb hivatalos fejleményekről pedig a Twitter gépház blogjában tájékozódhat bárki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.