Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 13. 12:01

Interjú a CMS-csapdáról és ami mögötte van

A Sense/Net szerint vállalatvezetők gyakran kerülnek abba a helyzetbe, hogy internet vagy intranet oldalaikat nem, vagy csak nehezen tudják továbbfejleszteni. Ilyenkor rendszerint megvásárolnak egy tartalomkezelő szoftvert, de rájönnek, hogy ez hosszú távon nem oldja meg a problémáikat. Interjú a Sense/Nettel.

A Sense/Net szerint vállalatvezetők gyakran kerülnek abba a helyzetbe, hogy internet vagy intranet oldalaikat nem, vagy csak nehezen tudják továbbfejleszteni. Ilyenkor rendszerint megvásárolnak egy tartalomkezelő szoftvert, de rájönnek, hogy ez hosszú távon nem oldja meg a problémáikat. Interjú a Sense/Nettel.

HWSW: A reklámkampányotokban a CMS-csapda kifejezést használjátok. Mit értetek CMS-csapda alatt?

Sense/Net: A legtöbb cég először tartalomszerkesztési és publikációs funkciókra vágyik, amikor internet vagy intranet portált épít. Beszerez egy CMS (content management system) szoftvert, majd lassan -- néha már a projekt közben -- előjönnek a különböző igények. Az internetes vagy intranetes oldalt össze kellene kapcsolni egy adatbázissal, ERP- és CRM-rendszerrel vagy a levelezéssel, ám ezt a CMS-szoftver "nem tudja", ráadásul kifejleszteni is nehéz, vagy költséges. Ez a CMS-csapda.

A CMS-rendszerekkel ugyan lehetséges többletszolgáltatásokat adni, de a szolgáltatások kifejlesztése, vagy több rendszer összekapcsolása igen költséges. Nem úgy, mint a portálszoftvereknél, melyek esetében az alkalmazások összekapcsolása -- népszerűbb nevén az alkalmazásintegráció -- alapszolgáltatás.

HWSW: Azt állítjátok, a ti megoldásotok nem CMS-szoftver. Minek tekinthető akkor?

Sense/Net: A Sense/Net Portal Engine 5.5 egy vállalati portál szoftver, mely egy rendszeren valósítja meg az internet, intranet és extranet megjelenést, biztosítva közöttük a szabad átjárást. A vállalati portál lényege, hogy lehetőséget ad az alkalmazások integrálására, és több olyan dobozos funkciót is tartalmaz, amit más vállalati szoftverek nem. A CMS az egyik ilyen funkció a sok közül, ezért a Sense/Net Portal Engine jóval több, mint CMS. Ez persze nem jelenti azt, hogy a CMS nem fontos, csak azt, hogy nem az egyetlen szükséges funkció egy portálban.

HWSW: Miért tekintitek elsődleges marketingüzenetnek a CMS csapda elkerülését?

Sense/Net: Nem elsődleges, de fontos üzenetről van szó. Azért ez az egyik kiemelt üzenetünk, mert úgy látjuk, még mindig sokan lépnek bele a CMS-csapdába. Több jelenlegi ügyfelünknek korábban meg kellett küzdenie a CMS-csapdával. Ez rengeteg idejüket és pénzüket vitte el. Szeretnénk azt a tendenciát elősegíteni, hogy a tervezés kezdeti fázisában eldőljön valójában mire is van szüksége a megrendelőnek. Hatalmas veszteség érheti a megrendelőt és a kivitelezőt is, ha később döbbennek rá milyen megoldásra van szükség valójában.

Másrészt szeretnénk végre tisztázni az emberek fejében a portálszoftver és a CMS-ek közötti különbséget.

HWSW: A Sense/Net-nek konkurenciát csak a magyar és külföldi CMS-megoldások jelentenek?

Sense/Net: A termékünk a nagy gyártók termékeivel versenyzik, projekteken e szoftverek hazai képviselőivel és a hazai CMS-gyártókkal kell megmérkőznünk, akik főleg árral tudnak versenyezni. Az alacsony áron megvásárolt CMS azonban gyakran belekergeti a megrendelőket a CMS-csapdába.

A nemzetközi vállalati portálokkal pedig az előnyünk, hogy a Sense/Net Portal Engine jobban igazodik a hazai igényekhez, nincsenek benne lokalizációs hibák, nem zavarják az ékezetes karakterek, illetve a magyar dokumentáció és támogatás is rendelkezésre áll. Van még egy előnyünk a multikkal szemben: mi rendelkezünk a szoftver teljes forráskódjával, hiszen mi fejlesztettük. A multik hazai viszonteladói azonban nem rendelkeznek a forrással, nekik várniuk kell a külföldi fejlesztőkre, amíg kihoznak egy-egy hibajavítást.

[oldal:Miben tér el a Sense/Net megoldása másokétól?]

HWSW: Mekkora szerepet játszik a CMS a Sense/Net Portál Engine működésében? Elvégre a Portal Engine koncepciója a Sense/Net korábbi CMS-rendszeréből indult ki.

Sense/Net: Igen, CMS-sel kezdtük mi is. A Sense/Net hét évvel ezelőtt még CMS-t gyártott és magunk is beleestünk a CMS-csapdába. Ezért 1999-ben kitaláltuk az integrált internet, intranet és extranet portál koncepciót, amit a külföldi piaci trendek alapján vállalati portálnak neveztünk el.

Ekkor alapvetően szakítottunk a CMS-filozófiával, azóta a CMS-t csak a nagy rendszer egyik funkciójaként tekintjük. Mivel nem találtunk a magyar piacra megfelelő portálszoftvert, 2001-ben belekezdtünk a Sense/Net Portal Engine 5.0 fejlesztésébe, ami egy teljesen új alapra épített három az egyben rendszer volt. Azóta több nagyvállalat és kormányzati szerv használja a szoftverünket, és folyamatos bővítésekkel igazolják, hogy kikerülték a CMS-csapdát.

A Sense/Net Portal Engine 5.5 CMS-funkciója egy igen fontos szolgáltatás a rendszerben, de nem az elsődleges. Ugyan a végfelhasználók jó része közvetlenül ezt a funkciót használja, mégis egy portálszoftver lényege nem ez a "látványelem".

A portálszoftverek nagyvállalati (Enterprise class) rendszereknek tekinthetők, melyeknek szinte a legutolsó lépcsőfoka a CMS. Az elsődleges és alapszolgáltatások között a biztonsági és kényelmi funkciók szerepelnek. Ilyen például az integrált rendszereknél oly hasznos Single Sign-On (SSO), a csoportmunka támogatás, a Portlet API, a Drag and Drop funkció, a lokalizáció, vagy a különböző biztonsági és kompatibilitási szolgáltatások.

HWSW: A Sense/Net Portál Engine jelenlegi változata nagyban hasonlít a nagyobb gyártók (pl. Microsoft) hasonló megoldásainak kombinációjára. Miben tér el azoktól?

Sense/Net: Sok portálgyártó arra használja a portáltermékét, hogy annak népszerűsége révén más szoftvereit népszerűsítse. A nagy gyártók marginálisan kezelik a vállalati portál témát, nekünk azonban ez a core business. Nálunk a portál nem egy kiegészítő dísz az IT infrastruktúrán, hanem annak alapja, híd a felhasználó és az IT között. Nálunk nem a bevételünk elenyésző része jön a portál piacról, hanem a 100 százaléka, ezért muszáj jól teljesítenünk.

Más a Sense/Net Portal Engine koncepciója abban a tekintetben is, hogy mi egy rendszerben képzeljük el az internet, intranet és extranet építését, sőt nem is kell a külső és belső felületeket szükségszerűen ketté, vagy háromfelé választani. Mindazonáltal a Sense/Net legnagyobb előnye a hazai informatikai kultúra és a piac ismerete, illetve az egyre több jelentős referencia.

HWSW: A Sense/Net Portál Engine mennyire képes az alapjául szolgáló technológiák folyamatos változásait követni, lehetőségeit kihasználni? Mi fog történni a rendszerrel amikor a Microsoft kiadja az ASP .Net 2.0-t, vagy a saját, ASP .Net 2.0-alapú portál keretrendszerét? Mennyiben érinti a Portal Engine-nel kapcsolatos terveket az Office 12 megjelenése 2006-ban, amikor a Microsoft megjelenik saját integrált CMS-, EDM- és portálmegoldásával?

Sense/Net: Napi szinten tartjuk nyilván és teszteljük a Sense/Net Portal Engine 5.5-höz kapcsolódó technológiák változásait, hogy a portálszoftver és az azt kiszolgáló támogatások és technológiák folyamatosan szinkronban legyenek egymással. Szoftverünk fejlesztése és szolgáltatásainak bővítése a változásokat követve és kihasználva folyamatosan zajlik. Ez azt is jelenti, hogy az időről-időre megjelenő új szolgáltatások és támogatások lehetőségeit szükség és lehetőség szerint kihasználjuk.

Az ASP.NET 2.0 megjelenése nem változtat cégünk stratégiai elképzelésein, így a Sense/Net Portal Engine koncepcióján sem. Termékünk és szolgáltatásaink legbefolyásolóbb tényezője a piac és annak változásai. Tehát egy új portál keretrendszer megjelenése főként igazít minket és termékeinket a piachoz és annak mozgásához.

Az új Office megjelenésével a Portal Engine Office-t érintő szolgáltatásai változhatnak, de változásokról biztosat csak a megjelenést követően tudunk mondani. Most csak annyit mondhatunk, hogy szoros együttműködés van a Sense/Net és a Microsoft szakemberei között, cégünk most is részt vesz a Microsoft GTM programjában.

HWSW: A jövőben várható-e, illetve most van-e nyoma annak, hogy a Portal Engine nem csak a webes megjelenés és a dokumentumkezelés terén, hanem csoportmunka-támogatás, és folyamatintegráció terén is kibontakozik, összefogva ezzel egy cég marketing- és kommunikációs folyamatait?

Sense/Net: Nem csak nyoma van! A Sense/Net Portal Engine 5.5 legújabb Service Packjében a javítások mellett szerepel egy továbbfejlesztett dokumentumkezelő portlet is. A DokTár továbbfejlesztésével lehetőséget teremtettünk arra, hogy jogosultsággal rendelkező felhasználói csoportok együtt dolgozhassanak különböző projekteken.

A munkacsoportok tagjai a világon bárhonnan biztonságosan nyithatják meg a dokumentumokat, változtathatnak rajtuk, majd visszamenthetik a szerverre. A változtatások és a korábbi verziók, valamint az egyéb metaadatok mind visszakereshetőek. A csoportokhoz, illetve mappáikhoz fórum topikok is rendelhetők, ahol a munkatársak megvitathatják a projekttel kapcsolatos kérdéseket.

HWSW: Köszönjük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról