Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Blog: népi újságírás

pferenc, 2004. november 03. 09:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Attól, hogy valamiről sokat beszélünk, nem biztos, hogy tudjuk is pontosan miről is van szó. Néhány éve az internetes "portál" volt a slágertéma, mostanában a blogról esik gyakran szó. Az "én-blogok" általában csak egy szűkebb baráti körnek szólnak, sokszor olyan nyelven íródnak, mely eleve kizár minden kívülállót a kommunikációból.

A blog, a "web log" (webes napló) kifejezés tömörített változata. Eddig rendben. De mi is valójában? Technológia? Publikációs felület? Műfaj? Tevékenység?

Az interneten fellelhető számos meghatározásból talán az alábbi tulajdonságok a legfontosabbak:

  • olyan weboldal, ami egy nyilvánosan elérhető személyes naplóként működik
  • a szerző személyiségét, személyes véleményét tükrözi, stílusa informális
  • rendszeresen (általában naponta) frissül
  • napló formában, fordított időrendben jelenik meg (legfelül a legfrissebb bejegyzések találhatók

Valamikor 1997-1998 körül bukkantak fel a weben az első olyan képződmények, amelyek hasonlítottak ahhoz, amit ma blognak nevezünk, de akkoriban ez csak kevesek hobbijának számított. A korai blogok többnyire linkeket tartalmaztak -- a szerző valami érdekességre, esetleg egy szűk érdeklődési kör számára fontos weboldalra kívánta felhívni a figyelmet. Ezek a blogok rendszerint egy rövid bevezetőt, a linket és az ehhez kapcsolódó rövid kommentárt tartalmazták.

Írás-olvasás a weben

A web elvileg a kezdetektől lehetővé tette bárki számára a publikálást. Elvileg, mert ahhoz, hogy valaki weboldalakat készítsen meg kellett tanulnia a HTML nyelvet, vagy be kellett szerezni valamilyen szerkesztő programot, az elkészült anyagot pedig valamilyen módon fel kellett varázsolni egy olyan számítógépre (szerverre), ahol azt mások is láthatják. Nem ördöngösség, de mégis olyan akadály, aminek következtében a weboldalak készítése és közzététele mégsem vált tömeges mozgalommá.

Hazai e-média blogok:
Public relations az interneten
Dobó Mátyás médiakutató
E-média blog
1999-ben megváltozott minden. Egyrészt a blogok száma már meghaladta azt a mennyiséget, hogy bárki is képes legyen minden nap mindent elolvasni, másrészt megjelentek és hihetetlen gyors szaporodásnak indultak az "építsd fel saját blogod" szoftverek. Az új szoftvereknek köszönhetően a blogok létrehozása, szerkesztése és közzététele olyan egyszerű lett, mint egy e-mail megírása. Egyikük, a Blogger azután komoly befolyást gyakorolt a blog-műfaj alakulására. A szoftver ma már természetesnek számító, ám akkor "forradalminak" tűnő újítása az volt, hogy nem kényszerített semmiféle sablont a bloggerekre, hanem lehetővé tette, hogy bármilyen hosszú szöveget beírjanak a szerkesztő ablakba.

Mindez rendkívül termékenyítően hatott a naplóírásra, villámgyorsan divatba jöttek a napi történésekről, érzésekről, gondolatokról beszámoló blogok. Az ilyen "én-blogok" általában csak egy szűkebb baráti körnek szólnak -- sokszor olyan nyelven íródnak és olyan eseményekre utalnak, amik eleve kizárnak minden kívülállót a kommunikációból. Szokássá vált, hogy a rokonlelkek kölcsönösen elhelyezik egymás blogjainak linkjét oldalaikon -- így a linkeket követve elég pontosan feltérképezhető egy-egy blog-közösség.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!