Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Google tőzsdére megy

Bizó Dániel, 2004. május 12. 08:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A világ első számú keresőszolgáltatója, az amerikai Google Inc. április 29-én benyújtotta a részvényeinek tőzsdei bevezetéséhez szükséges iratokat. Az elemzők és befektetők által régóta várt lépés a dotkom buborék összeomlása óta a legjelentősebb, ha nem az egyetlen jelentős (információ) technológiai részvénykibocsátás.

A világ első számú keresőszolgáltatója, az amerikai Google Inc. április 29-én benyújtotta az amerikai értékpapírpiaci és tőzsdefelügyelet -- Securities and Exchange Comission, továbbiakban SEC -- részére a tőzsdei bevezetéséhez szükséges iratokat. Az elemzők és befektetők által régóta várt lépés a dotkom buborék összeomlása óta a legjelentősebb, ha nem az egyetlen jelentős (információ) technológiai részvénykibocsátás.

Az alapítók és egyben legnagyobb részvényesek a befektetők számára írt levelükben többek között azt ígérik, hogy a hosszú távú szempontokat fogják figyelembe venni, még ha annak a rövid távú eredmények feláldozása is az ára. A világ legnagyobb keresőjének és sok szempontból egyik legszokatlanabb vállalatának a befektetői körök előtti debütálása, más furcsaságok mellett -- melyeket később tárgyalunk -- a humort sem nélkülözi teljesen: a névértéken összesen 2 718 281 282 dolláros jegyzés az "e", azaz a természetes szám egy milliárdszorosa. Közelebbi részletek egyelőre nem ismertek, így sem a részvények pontos számát, sem azok kibocsátási értékét vagy azt, hogy melyik tőzsde fog otthont adni a kereskedésnek, nem tudjuk. A két esélyes a New York Stock Exchange és a NASDAQ.

A március 31-én zárult legutóbbi pénzügyi negyedévben 389 milliós bevételt realizált a vállalat, 155 milliós működési és 64 milliós nettó eredmény mellett. Ezek a mutatók 117,8, 83,4 és 147,9 százalékkal haladják meg az előző év hasonló időszakának adatait, míg az előző, 2003 negyedik negyedévének számainál rendre 26,5, 79,7 és 134,2 százalékkal bizonyulnak magasabbnak. Területileg a Google bevételeinek tavaly háromnegyede az Egyesült Államokból származott, mely arány az elvárásoknak megfelelően stabil csökkenést mutat és az utolsó negyedév során 70 százalékot tett ki. Figyelemre méltó továbbá, hogy a vállalat elismerésre méltó nagyságú, mintegy 450 millió dollár készpénz vagy azzal egyenértékű értékpapír állománnyal rendelkezik, ami már a globális nagyvállalatok körében is már komoly fegyvernek tekinthető a piaci küzdelem során.

A részvényjegyzés érdekessége és egyben szokatlansága két dologban rejlik, melyek végül is egy közös okra vezethetőek vissza. Az első a jegyzés módja, ugyanis a cég két alapító tagja, Larry Page és Sergey Brin a befektetőkhöz írott levelükben megmagyarázva úgy döntött, hogy a részvényeket a szokásoktól eltérően aukció útján fogja értékesíteni. Ezzel egyrészt lehetőséget kapnak a kisbefektetők is, akik a hagyományos eljárás esetében többnyire esélytelenek tőzsdei bevezetéskor részvényhez jutni, mivel a megbízott bankok általában nagyobb paketteket adnak el intézményi befektetők részére. Másrészt elméletileg a részvények árfolyama ily módon azok valós értékét fogja tükrözni, nem lesznek az esetleges túlértékelés következtében hatalmas ingadozásnak kitéve.

A másik furcsaság, hogy a részvények két osztályba -- A és B -- lesznek sorolva. A megkülönböztetés alapja pedig mi lehetne más, mint a szavazatok száma. Az A részvények által (részvényenként) egy szavazathoz juthatunk, míg a jegyzésre nem kerülő B részvények által tízhez. A B osztályú részvények természetesen konvertálhatóak A osztályba, míg fordítva nem. Ezzel és az aukciós bonyolítással Page és Sergey egyértelműen jelzi, hogy egyáltalán nem kívánják kiadni kezükből az irányítást. Indoklásuk szerint így nem lesznek a befektetők oldaláról nyomás alatt tartva, hogy a hosszú távval szemben a rövidtávú haszon érdekében, vagy az üzleti filozófiájuk ellenében hozzanak döntéseket.

A megoldás a média világában egyáltalán nem szokatlan. Sok, ha nem a legtöbb kiadó ilyen formában működik, biztosítva a szerkesztési alapelvek tulajdonosi befolyástól való függetlenségét. Ugyanígy indokolható, hogy a keresési eredmények manipulálatlansága, hitelessége biztosítható legyen. Ennek ellenére néhány elemző és befektető nemtetszésének adott hangot, miszerint sokan nem nézik jó szemmel, ha a vállalat vezetői, jelen esetben Larry Page és Sergey Brin, a befektetők és a jegyzés folyamata felett állónak gondolják magukat.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.